arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep aan de civiele maatschappij en de culturele wereld.
by Prijs voor de democratie 2004 Saturday, Jun. 19, 2004 at 12:20 PM

Persbericht

De jury voor de Prijs voor de Democratie 2004 heeft deze week vergaderd om de laureaten voor de prijs te selecteren. Ze was sterk onder de indruk van de nieuwe Zwarte Zondag waarop bijna 1 miljoen Vlamingen onbeschaamd hebben gestemd voor een racistische extreem rechtse partij. De sluipende ondermijning van de democratie gaat niet alleen verder in onze instellingen, maar vooral ook in de geesten van de mensen. Systematische uitsluiting van delen van de bevolking worden als normaal beoordeeld, weze het in de richting van vreemdelingen of tegenover de Franstalige Belgen.  Dat gaat gepaard met een roep naar meer repressie. Die mentaliteit bedreigt de noodzakelijke verdraagzaamheid in een pluralistische samenleving. Die politiek bedreigt de democratische en individuele vrijheden. Uiteindelijk leidt ze tot meer maatschappelijke uitsluiting en ongelijkheid en bedreigt ze elke sociale cohesie.

Het is duidelijk dat de instellingen en de politieke partijen vandaag onder druk worden gezet om het "cordon sanitaire" op te geven en met het Vlaams Blok als gewone partij in het politieke spectrum om te gaan. Die richting werd al ingeslagen door de belangrijkste media en wordt nu zowel door politieke commentatoren als door sommige politici voorgestaan. Daarbij wordt verondersteld dat die samenwerking zou kunnen gebeuren op de condities van de democratische politiek en dat het Vlaams Blok daardoor haar politieke kern zou verliezen. De leerling tovenaars bereiken daarmee alleen dat een etnocentrische politiek van uitsluiting, onderdrukking en culturele assimilatie wordt gelegitimeerd en deel wordt van de normale institutionele functionering (media, onderwijs, sociaal-cultureel middenveld, openbare diensten, enz...).

Wij roepen de civiele maatschappij en de culturele wereld op zich voor te bereiden op het verzet tegen dergelijke mentale dijkbreuk en zich duidelijk aan de kant te scharen van de geviseerde bevolkingsgroepen. Een positieve tegenbeweging in steun van de culturele diversiteit, in steun van de strijd tegen ongelijkheid en voor het behoud van alle vrijheden is nodig. Wij roepen de politieke partijen op te stoppen zich onder druk te laten zetten door de agenda van een radicale populistische minderheid en even radicaal op te komen voor het aanpakken van de bekende oorzaken van de malaise: een depolitisering van de samenleving, een verkleutering van de massacultuur en een groeiende sociale uitsluiting.

De juryleden van de "prijs voor de democratie 2004" in vergadering bijeen: Eric Goeman, Eric Corijn, Jos Vandervelpen, Chantal De Smet, Monika Triest, Guido De Leeuw, Philippe Paelman, Kristien Hinnion, Jo De Leeuw, Lode Van Outrive, Paul Pataer, Eric Gryp, Geertrui Daem, Leander De Cauter, Rene Stroobant, Jan Bundervoet.

Ondertekenen ook dit persbericht: Anne Provoost, Manu Claeys, Guido Minne, Etienne Vermeersch, Frank Stappaerts, Gie van den Berghe, Hans Verstraeten, Piet Saey, Chris Kesteloot, Mong Rosseel, Hendrik Pinxten, Walter Zinzen, Francis Jorissen, Filip De Bodt, Mohamed Chakkar, Tarik Fraihi, Joachim Verplancke, Jan Dumolyn.

Voor alle verdere info: eric.goeman@skynet.be