arch/ive/ief (2000 - 2005)

Breekt Groen! het cordon?
by Jan Friday, Jun. 18, 2004 at 12:15 PM
janvancop@hotmail.com

Breekt Groen! het cordon?

Is het debat over het cordon nu ook in de schoot van Groen! begonnen?

Laat me toe enkele argumenten naar voor te brengen ten behoeve van zij die dringend met het Vlaams Blok willen praten.
Een gesprek met een partij die haar sympathie voor nazi-Duitsland nooit weggestoken heeft? In 1989 kreeg Ward Hermans een staande ovatie op het Blok congres in het C.C. van Strombeek. Ward Hermans? Medestichter van de SS-Vlaanderen. Vader Vereycken, inderdaad, dezelfde die verantwoordelijk is voor het bestaan van geweldenaar Rob, stelde enkele jaren geleden voor een straat in Antwerpen naar Ward Hermans te noemen.
Een gesprek met een partij die met de regelmaat van een klok kliklijnen opent (en ze prompt terug sluit). Test het Blok hier uit hoever ze kunnen gaan?
Een gesprek met een partij die alle burgerwachten, parkwachten en stadswachters in één korps wil bijeenbrengen met éénzelfde uniform? Hallo, de milities?
Een gesprek met een partij die openlijk recruteert onder het Antwerps politiecorps? Hallo rechtsstaat?
Een gesprek met een partij die openlijk haar steun uitsprak voor het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de dicatatuur van Pinochet? Hallo onze jarenlange strijd tegen apartheid en fascisme?
Een gesprek met een partij die kampioen is in het pleidooi voor lastenverlaging voor de patroons? Hallo sociale zekerheid?
Een gesprek met een partij die openlijk pleit voor het corporatisme tussen patroon en arbeider. Stakingen? Vakbonden? Sociale strijd? Hallo Mussolini revisited!
Een gesprek met een partij die pleit voor de vrouw aan de haard? Hallo honderd jaar strijd voor emancipatie van de buitenhuiswerkende vrouw!
Een gesprek met een partij die pleit voor het meervoudig stemrecht op etnische basis? Hallo ons respect voor zij die stierven voor het stemrecht!
Praten met een partij die een schandelijke maatschappijvisie erop nahoudt over iedereen die niet blank en europees is en de "christelijke europese cultuurwaarden" niet onderschrijft.
Een gesprek met een partij die openlijk pleit voor etnische zuivering? Hallo, terugkeer naar het Vlaanderen van de 18e eeuw!

Diegenen die het nodig vinden om met het Blok te praten mogen herinnerd worden aan het soort partij waarmee ze willen praten. Maar het stemt mij niet optimistisch te moeten vaststellen dat het Blok er in slaagt een wig te drijven binnen het progressieve kamp. Dankzij hun demagogie slagen ze er na twee decennia in het electoraal terrein te beheersen. Zetten ze een volgende stap in hun strategie, een tweespalt veroorzaken binnen het progressief kamp en ook daar de weerstand tegen hun fascistisch project breken?

Het is vijf voor twaalf !

groeten,

Jan Vancoppenolle

een zwaar verontruste vakbondsdelegee