arch/ive/ief (2000 - 2005)

BASE / Bedrijf geblokkeerd uit solidariteit met delegees
by raf Friday, Jun. 18, 2004 at 9:23 AM
raf@indymedia.be 0476-954290

Tientallen vakbondsmilitanten hebben vanochtend de hoofdzetel van telecomoperator BASE - nabij de VRT-toren in Brussel – geblokkeerd. Ze voerden actie tegen de manier waarop het bedrijf 202 jobs wil schrappen (een vijfde van het personeel) maar in één beweging ook de vakbondswerking wil onthoofden. Onderhandelingen over collectief ontslag bij BASE zijn een maand geleden door het bedrijf stopgezet.

BASE (voor 100% eigendom van de Nederlandse telecomoperator KPN) kondigde op 15 maart het collectieve ontslag van 202 werknemers aan, ongeveer 20% van het totale personeelsbestand. Meteen startte de procedure volgens de Wet-Renault.
Maar de informatie- en consultatieronde verliep moeizaam, het botert al lang niet zo best tusssen directie en personeelsafgevaardigden, "omdat we het management altijd geconfronteerd hebben met toestanden die niet kunnen", zegt vakbondsafgevaardigde Chris Vanderpoorten (LBC).
"Parallel aan de procedure zijn we besprekingen begonnen voor een sociaal plan", zegt vakbondssecretaris Ben Debognies (LBC), "niet alleen met het oog op ontslagvergoedingen maar ook om garanties te krijgen voor degenen die bij Base blijven werken".
Maar begin mei liep de procedure-Renault strop. De directie vond dat de gesprekken lang genoeg geduurd hadden, maar de afgevaardigden van LBC (christelijke vakbond) hielden voet bij stuk. "Zolang er geen afdoende antwoord was gegeven op de gestelde vragen, weigerden we om de informatie- en consultatiefase als correct te bestempelen. Op die manier zouden we immers de deur openzetten naar het ontslag van 202 mensen en dit zonder dat de wet Renault ten volle nageleefd was", zegt Ben Debognies.
Op 19 mei trok de directie van BASE het collectief ontslag in. De dag nadien kondigde ze in een bijzondere Ondernemingsraad aan dat ze mensen vrijwillig zou laten afvloeien, in wederzijds akkoord, dus zonder C4. Alles gebeurde in de grootst mogelijke confidentialiteit, de vakbondsmensen kregen nooit inzage in de beëindiging van contracten. De liberale vakbond ging daar een bizarre rol spelen, "alsof hij op voorhand een akkoord met de directie had gesloten", aldus Vanderpoorten.

Chris Vanderpoorten is secretaris van de ondernemingsraad en één van de vakbondsmensen van BASE die wil ontslaan. "De mensen hadden er zeker beter hebben voorgestaan als het sociaal plan zou zijn doorgegaan", zegt ze. "Velen waren ontzettend gedemotiveerd, ze hoopten met een ontslagpremie te kunnen vertrekken en elders te solliciteren. Die demotivatie heeft veel redenen: er is hier aanhoudend gereorganizeerd, tegen BASE loopt een hoog aantal klachten omwille van pesterijen, er gebeuren eenzijdige functiewijzingen enz.". Ze gewaagt ook van belangenvermenging vanwege bepaalde leden van de directie: "die mensen zijn als consultants binnengekomen en loodsen nu op hun beurt diensten binnen. Ze worden peperduur betaald, ten nadele van het personeel".

"BASE sluit nu één afdeling, de aankoopdienst", aldus Chris Vanderpoorten, "waar ook 3 delegees van het LBC en één van de socialistische vakbond werken". De aankoopdienst gaat over het binnenhalen van informatica-technologie, engineering en marketingdiensten, maar volgens Vanderpoorten gebeuren er veel onregelmatigheden. Chris Vanderpoorten betwijfelt of BASE besliste te herstructureren omdat de zaken slecht zouden gaan. "We horen dat er meer klanten zijn, dat de financiële cijfers goed evolueren. Waarom is dan die reorganisatie nodig?"

Ben Debognies: "Dit is duidelijk ook een afrekening. BASE wil een personeelsvermindering met 20%. Maar het bedrijf snijdt buiten proportie in onze syndicale werking. Ook 4 van de 5 ACV-vertegenwoordigers in de ondernemingsraad moeten buiten, dat is 80%, en 5 van de 10 vakbondsafgevaardigden, dat is 50%. Dat is een aanval op de vakbond. Het is onze gewoonte daar scherp tegen te reageren. Daarom deze mobilisatie van vakbondsmilitanten die ook van buiten het bedrijf komen. We hebben dat ook al in andere sectoren gedaan, zoals bij Leonidas".