arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tinne Van der Straeten (GROEN!) In kartels is de kans groot dat je komt tot eenheidsworst
by han Soete Friday, Jun. 18, 2004 at 12:35 AM
han@indymedia.be

GROEN! kiest voor oppositie. Voor Stevaert (SP.A) is GROEN! een verzwakking van progressieven, Roland Duchatelet (VIVANT) deed er vandaag nog een schepje bovenop door van GROEN! de gangmakers van een regering met Vlaams Blok te maken. De hoogste tijd voor een gesprek met Tinne Van der Straeten, woordvoerder Groen!

Roland Duchatelet (VIVANT) vindt dat GROEN! door zijn keuze voor oppositie eigenlijk zegt dat ze het Vlaams Blok mee in de regering wil. Wat vind je daarvan?
Dat is absurd, dat heeft daar helemaal niets mee te maken, en blijkbaar heeft Duchatelt niet goed geluisterd naar onze argumenten voor die keuze. Duchatelet zegt enerzijds dat de CD&V moet samenwerken met het Vlaams Blok en anderzijds zegt hij zelf nooit te zullen samenwerken met het Vlaams Blok. Dat is een beetje gemakkelijk, zeggen dat de anderen het moeten doen maar zelf uw handen niet willen verbranden. Er schijnt ook niemand van wakker te liggen dat het Vlaams Blok een partij is die veroordeeld werd voor racisme, ik vind dat maatschappelijke tolerantie tegenover die veroordeling wel zeer groot. Ik vind het best OK dat Leterme eens met hen gaat praten, en dat ze maar eens met een gedegen argumentatie op de proppen komen. Maar onderhandelen, dat is toch wel meer dan één stap te ver.
Moest het nu nog gaan over de voortzetting van paarsgroen. Maar daar is gewoon helemaal geen sprake van. De CD&V is nodig voor die regering en zeker met de NVA erbij zien wij het niet zitten om daar een regering mee te vormen.

Jullie keuze voor oppositie is toch helemaal niet zo vanzelfsprekend.
De keuze is natuurlijk niet zo eenvoudig. Als je aan politiek doet, moet je op bepaald ogenblik je verantwoordelijkheid opnemen. We zijn dan ook niet principieel tegen deelname aan het beleid. We komen natuurlijk uit een zeer diep dal; en ook al hebben we nu een beter resultaat het blijft een halvering van ons aantal zetels. We kunnen best wel wat bescheidenheid aan de dag leggen. We hebben altijd verkondigd dat we een politieke partij nodig hebben om onze ideeën vertolkt te zien in het parlement. Dat is wat we nu willen gaan doen. Het is ook bijzonder hard nodig dat er een democratische oppositie bestaat, en dat is een rol die wij op ons willen nemen.

Er zijn ook wel wat mensen die het jullie kwalijk nemen dat jullie niet wilden ingaan op het kartelvoorstel van Stevaert (SP.A).
Het is helemaal niet zo zeker dat kartelvorming reëel de linkerzijde versterkt. We hebben nu redelijk wat stemmen gehad. Kijk naar Brussel. In 1999 was er zo'n kartel. Welnu, vandaag levert de som van de stemmen voor SP.A en GROEN! meer stemmen op. Doordat we apart opkomen, zijn er dus globaal meer progressieve stemmen. Die verscheidenheid is ook een kracht voor de democratie en die zullen we de komende jaren nog nodig hebben.
Ik denk dat het veel belangrijker is dat we nu onderzoeken hoe het komt dat het Vlaams Blok dergelijk monsterscores haalt. Nu staan alle kranten vol, en iedereen zegt maar wat er nu te gebeuren staat. De kans is groot dat ze binnen enkele weken terug gaan naar hun 'business as usual'. Laat ons maar hopen dat we binnen een paar maanden of een jaar weten hoe we die mosterscore kunnen verklaren opdat we er iets aan zouden kunnen doen. Deze keer mogen we die zwarte zondag niet laten wegebben, deze keer moet er een serieuze bevraging komen bij alle democraten, zowel in de politiek als bij het middenveld.
Ik denk ook dat het tegenover het Vlaams Blok nodig is dat je duidelijk bent. In kartels is de kans groot dat je komt tot een soort eenheidsworst.

Er zijn ook wel stemmen die de doorbraak van het Vlaams Blok wijten aan het gebrek aan een linkse oppositiepartij. Is dat een rol die jullie willen spelen?
Dat is één van belangrijkste argumenten om te kiezen voor oppositie. We kiezen voor constructieve oppositie, wat wil zeggen dat we niet tegen zullen zijn om tegen te zijn. We zullen alle concrete voorstellen die in onze lijn liggen steunen.
De keuze voor oppositie en het feit dat er niet meteen nieuwe verkiezingen aankomen maakt ook dat we eens tijd zullen hebben om te gaan luisteren naar het middenveld en sociale bewegingen. In de aanloop naar de verkiezingen kregen we 101 memoranda van evenveel organisaties en bewegingen. We zullen nu duurzame contacten kunnen opbouwen met al die mensen die met hun twee voeten in de sociale realiteit staan. Dat zal ons ook toestaan om dat verhaal verder uit te diepen en dat in het parlement te vertolken.
We moeten ook niet altijd opnieuw het warm water uitvinden. Er wordt heel wat werk verricht door bewegingen en organisaties op allerlei vlakken. En dat werk moet ook een politieke vertolking krijgen. We moeten de expertise die er bestaat in dat parlement kunnen vertolken. Ik zie ook een heel sterke rol voor een combinatie tussen sociale bewegingen, het middenveld en een politieke vertolking daarvan in het parlement.

Maar de vakbonden en veel andere sociale bewegingen die zien vandaag wel niet meteen in GROEN! de partij die hun belangen vertolkt in het parlement. Dat sociaal-economische is ook niet meteen jullie sterke kant.
We denken wel dat dat ons terrein is hoor. Met verandering van AGALEV naar GROEN! zijn er ook wel jongere mensen bij gekomen die zich toch wel concentreren op dat sociaal-economische verhaal. We zoeken naar een groen antwoord op werkgelegenheid bijvoorbeeld. Maar we zijn natuurlijk geen partij die aanleunt bij een zuil, dus we moeten echt die banden gaan zoeken. Het is zeker nog een heel werk om die mensen te vinden die ons willen voeden op dat terrein. Maar we hebben nu natuurlijk de tijd om daar werk van te maken.

Je hebt ook wel progressieven die nu zeggen : ?Laat ze maar eens aan de macht komen, waarschijnlijk is het dan bij de volgende verkiezingen gedaan met het Vlaams Blok.?
Dat is een argumentatie die zich stoelt op voorbeelden uit het buitenland. Maar laat ons eens naar Brussel kijken, waar ik woon en actief ben. Het budget van de Vlaamse Gemeenschaps Comissie (VGC), daarvan gaat een grote hap naar het stedenfonds dat kansen wil geven aan kansarmen en allochtonen in Brussel. Als je naar het programma van het Blok kijkt dan zouden zij ¾ van de bestaande projecten van de VGC schrappen.
Je moet toch ook wel weten wat de maatschappelijk prijs is die je wil betalen om dat scenario van meeregeren eens uit te testen. Als ik kijk naar Brussel dan wil ik die prijs niet betalen.

aan tine
by pablo Friday, Jun. 18, 2004 at 11:09 AM

gelooft tine dat het groen, als 'linkse oppostie', zal lukken om VB stemmen terug te halen? en als dat niet zo is, welk voordeel heeft het dan om in de oppositie te gaan?

Breekt Groen! het cordon?
by Jan Friday, Jun. 18, 2004 at 12:15 PM
janvancop@hotmail.com

Breekt Groen! het cordon?

Is het debat over het cordon nu ook in de schoot van Groen! begonnen?

Laat me toe enkele argumenten naar voor te brengen ten behoeve van zij die dringend met het Vlaams Blok willen praten.
Een gesprek met een partij die haar sympathie voor nazi-Duitsland nooit weggestoken heeft? In 1989 kreeg Ward Hermans een staande ovatie op het Blok congres in het C.C. van Strombeek. Ward Hermans? Medestichter van de SS-Vlaanderen. Vader Vereycken, inderdaad, dezelfde die verantwoordelijk is voor het bestaan van geweldenaar Rob, stelde enkele jaren geleden voor een straat in Antwerpen naar Ward Hermans te noemen.
Een gesprek met een partij die met de regelmaat van een klok kliklijnen opent (en ze prompt terug sluit). Test het Blok hier uit hoever ze kunnen gaan?
Een gesprek met een partij die alle burgerwachten, parkwachten en stadswachters in één korps wil bijeenbrengen met éénzelfde uniform? Hallo, de milities?
Een gesprek met een partij die openlijk recruteert onder het Antwerps politiecorps? Hallo rechtsstaat?
Een gesprek met een partij die openlijk haar steun uitsprak voor het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de dicatatuur van Pinochet? Hallo onze jarenlange strijd tegen apartheid en fascisme?
Een gesprek met een partij die kampioen is in het pleidooi voor lastenverlaging voor de patroons? Hallo sociale zekerheid?
Een gesprek met een partij die openlijk pleit voor het corporatisme tussen patroon en arbeider. Stakingen? Vakbonden? Sociale strijd? Hallo Mussolini revisited!
Een gesprek met een partij die pleit voor de vrouw aan de haard? Hallo honderd jaar strijd voor emancipatie van de buitenhuiswerkende vrouw!
Een gesprek met een partij die pleit voor het meervoudig stemrecht op etnische basis? Hallo ons respect voor zij die stierven voor het stemrecht!
Praten met een partij die een schandelijke maatschappijvisie erop nahoudt over iedereen die niet blank en europees is en de "christelijke europese cultuurwaarden" niet onderschrijft.
Een gesprek met een partij die openlijk pleit voor etnische zuivering? Hallo, terugkeer naar het Vlaanderen van de 18e eeuw!

Diegenen die het nodig vinden om met het Blok te praten mogen herinnerd worden aan het soort partij waarmee ze willen praten. Maar het stemt mij niet optimistisch te moeten vaststellen dat het Blok er in slaagt een wig te drijven binnen het progressieve kamp. Dankzij hun demagogie slagen ze er na twee decennia in het electoraal terrein te beheersen. Zetten ze een volgende stap in hun strategie, een tweespalt veroorzaken binnen het progressief kamp en ook daar de weerstand tegen hun fascistisch project breken?

Het is vijf voor twaalf !

groeten,

Jan Vancoppenolle

een zwaar verontruste vakbondsdelegee

Ik onderschrijf de analyse van Tine.
by Jef Friday, Jun. 18, 2004 at 1:06 PM

Na het lezen van Tine haar uiteenzetting in dit vraaggesprek, onderschrijf ik volledig haar analyse.

Praten met het Blok in Mortsel een "voorbeeld uit het buitenland"?
by Jan Friday, Jun. 18, 2004 at 1:35 PM

Is de woordvoerder van Groen op de hoogte van de verklaringen van Groen!-burgemeester Ingrid Pira van Mortsel waarin ze pleit voor gesprekken met het Blok en toegeeft dat dergelijke gesprekken eigenlijk al jaren bezig zijn?

deja vu
by rR363l Friday, Jun. 18, 2004 at 2:15 PM

Ik heb de indruk dat men Groen! weer als zondebok wilt gebruiken voor alles wat misgaat. SP.a die zegt dat een samengaan voor de grootste partij had gezorgd en dit niet samengaan alleen maar goed is voor rechts, CD&V die onmiddelijk zegt dat Groen! aan haar verantwoordelijkheid verzaakt en nu die kl**tzak Duchatelet die gisteren nog zei dat hij het Cordon liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen maar zegt dat Groen! het Vlaams Blok in de regering zou willen zien.
Ik heb nog nooit op de SP gestemd en ben dat ook niet van plan. Dat Duchatelet het cordon graag ziet verdwijnen is geen wonder als je weet dat Vivant net als het Vlaams Blok een sociale zekerheid op het oog hebben naar Amerikaans model. De rijken nog rijker en de armen nog armer.
Wat Pira doet is zwaar verontrustend. Blijkbaar wil ze de rest van Vlaanderen helpen warm maken voor het idee dat het geweldadige en racistische Vlaams Blok maar mee in de regering moet.
Hopen dat hiermee het blok zal verdwijen is een gevaarlijk experiment en spelen met vuur.
Totdat het geen 51% procent heeft gaat het altijd zeggen dat de andere partijen dwars lagen. En als ze dan éénmaal 51% procent hebben zal het onomkeerbare schade toebrengen.
Blijkbaar moeten we de geschiedenis nog eens overdoen.

Ingrid Pira cavalier seul?
by Jan Friday, Jun. 18, 2004 at 5:09 PM

Mijn ongerustheid in verband met de verklaringen van Ingrid Pira worden gevoed door:

= een Groen!- burgemeester die openlijk pleit voor het doorbreken van het cordon neemt een voorbeeldfunctie aan. Ze sluit daarmee aan op identieke verklaringen van andere burgemeesters.Cfr.de verklaringen van de CD&V burgemeester van Temse en anderen.De Winter en co mikken op de strategie om via het lokaal niveau in te breken op alle bestuursniveaus. Denken dat fascisten schrik hebben om aan de macht te zijn, omdat ze dan hun bestuurscapaciteiten moeten bewijzen , is van een naiviteit waar dezelfde fascisten zich zeer vrolijk over maken.

= een Groen!-burgemeester die openlijk pleit voor het doorbreken van het cordon doet zoiets niet zonder dat ze een stroming meegeeft binnen haar partij. Of anders speelt ze cavalier seul en zet ze haar mandaat op de helling. Hoe zal de partijleiding reageren op de manier waarop een Groen!burgemeester haar mandaat meent te moeten uitoefenen waarin plaats is voor gesprekken met fascisten? Blijft het bij een "wij betreuren"? Of volgt er een "krachtig signaal naar de kiezer"?