arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bende Dutroux-Nihoul schuldig
by raf Thursday, Jun. 17, 2004 at 4:38 PM
raf@indymedia.be

De vier leden van de bende Dutroux-Nihoul zijn door de assisenjury van Aarlen schuldig bevonden aan (een deel van) de hen ten laste gelegde feiten. Voor een meerderheid van de jury is Nihoul lid van de bende. De eerste media-berichten zien dat helemaal anders.

Uit het snelnieuws van De Standaard:
"Marc Dutroux werd wel over de hele lijn schuldig bevonden. De jury antwoordde bevestigend op de vraag of Marc Dutroux de leider is van een bende die als dader of mededader zes meisjes ontvoerde en opsloot. Hij werd schuldig bevonden aan ontvoering, opsluiting en verkrachting van Julie en Melissa (wat hij altijd heeft ontkend), aan de moorden op Bernard Weinstein en An en Eefje en de opsluiting en verkrachting van Laetitia en Sabine, An en Eefje. De jury acht hem ook schuldig aan de verkrachting van drie Slovaakse meisjes.
Michelle Martin en Michel Lelièvre werden beiden schuldig bevonden aan de opsluiting en ontvoering van Julie en Melissa, An en Eefje als mededader".

Blijft de figuur van Michel Nihoul. Voor zeven van de twaalf juryleden is hij lid van de bende, vijf juryleden antwoordden "nee" op deze vraag.

Enkele nieuwssites titelen: "Nihoul niet schuldig aan ontvoering Laetitia" en ze benadrukken in hun intro's dat "drie beroepsrechters Nihoul niet schuldig achten aan lidmaatschap van een bende die meisjes ontvoerde". De volksjury is gevraagd haar huiswerk in verband met Nihoul over te doen.

Nihould geen schuld aan ontvoeringen
by raymond bellens Thursday, Jun. 17, 2004 at 7:09 PM

Uw bericht over de schuld van Nihoul klopt dus niet. Toch maar beter De Standaard snelnieuws geloven:

"Nihoul niet medeplichtig aan ontvoering Laetitia
Dutroux over hele lijn schuldig

BRUSSEL - Michel Nihoul is niet medeplichtig aan de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez en is geen lid van een bende die minderjarigen ontvoerde. Dat heeft de jury op het proces-Dutroux vanmiddag beslist. Eerder hadden de drie beroepsrechters Nihoul niet schuldig bevonden aan de ontvoering en opsluiting van Laetitia.

Vanmiddag antwoordden zeven juryleden 'ja' en vijf 'nee' op de vraag of Michel Nihoul lid was van de bende en of hij mededader was bij de ontvoering van Laetitia. Daarom moesten de beroepsrechters van het hof zich over de schuld of onschuld van Michel Nihoul uitspreken. Zij oordeelden dat Nihoul niet schuldig is aan de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez en geen lid is van een bende die meisjes ontvoerde. Daarop moest de jury zich opnieuw beraden of de Brusselse zakenman medeplichtig was aan de ontvoering van Laetitia. Medeplichtigheid weegt minder zwaar dan mededaderschap.

De jury antwoordde wel positief op de vraag of Nihoul de leider is van een bende die zich bezighoudt met drugs- en mensenhandel."

juist
by ikke Thursday, Jun. 17, 2004 at 8:07 PM

Dat is wat in het artikel staat ....