arch/ive/ief (2000 - 2005)

onthaalouders zijn werknemers
by wiha Thursday, Jun. 17, 2004 at 3:10 PM
onthaalouders@hotmail.com

Het Gentse arbeidshof sprak zich maandag 14 juni opnieuw uit in een zaak waarin een onthaalouder aangesloten bij een dienst voor opvanggezinnen haar rechten opeist als werknemer. Het arbeidshof volgde het principe van LBC-NVK, nl. dat onthaalouders werknemers zijn.

Vorig jaar al kwam LBC-NVK naar buiten met een vonnis van de arbeidsrechtbank van Dendermonde. De rechtbank sprak zich op 4 juni uit over het feit of een onthaalouder aangesloten bij een dienst voor opvanggezinnen nu een werknemersstatuut heeft of niet. De rechtbank gebruikt toen zijn gezond verstand. Niettegenstaande de paarsgroene meerderheid sedert april 2003 een sociaal vangnet (met minimale sociale bescherming ...) heeft uitgewerkt, oordeelde de rechtbank toch dat onthaalouders werknemers zijn, die dus een loon en andere sociale voordelen moeten krijgen.

De stad Sint-Niklaas (die als werkgever werd aanzien) ging echter niet akkoord met dit vonnis en ging in beroep bij het Arbeidshof van Gent. Dat arbeidshof heeft gisteren de stelling van de arbeidsrechtbank bevestigd en veroordeeld de stad Sint-Niklaas tot het betalen van loon en vakantiegeld aan betrokkene.

Het feit dat onthaalouders naar de rechtbank stappen heeft LBC-NVK voorspeld. Het sociaal statuut werd door onze strot geduwd zonder enig overleg met de onthaalouders zelf. Daarenboven stellen wij op vandaag vast dat sommige onthaalouders zelfs van die minimale sociale bescherming van het sociaal vangnet niet (of nog niet) kunnen genieten .... de administratieve mallemolen die hiervoor netjes gesmeerd zou moeten lopen, loopt nog steeds vierkant .... Sommigen wachten nu al sedert januari op hun centen !

De nieuwe minister van Welzijn weze dus gewaarschuwd. LBC-NVK heeft van in het begin gesteld dat onthaalouders werknemers zijn, en dat hiervoor een planning moet opgesteld worden om dit betaalbaar en haalbaar te maken. Zorg voor kinderen is geen vrijwilligerswerk. Onthaalouders zijn niet gesust met dit nieuwe nepstatuut, zeker als een arbeidshof hen gelijk geeft in de stelling dat ze een werknemerstatuut moeten krijgen. De stelling van de uittredende Vlaamse regering dat "onthaalouders best tevreden zijn met het vangnet ..." doet hier niets terzake. Colectieve bepalingen overstijgen de individuele tevredenheid en daarenboven, als onthaalouders al "best tevreden" zijn met dit statuut, heeft dit meer te maken met het gevoel van "beter dat dan niks ..."

LBC-NVK blijft dan ook aandringen op een nieuw overleg met de bevoegde instanties over het statuut van de onthaalouders. Een overleg dat hoedanook zal moeten leiden tot een werknemersstatuut voor de onthaalouders aangesloten bij een dienst voor opvanggezinnen. Na het arrest van het arbeidshof van Gent, het vonnis van de rechtbank van Dendermonde, en opnieuw een arrest van gisteren van het arbeidshof van Gent moeten ook de beleidsinstanties overtuigd zijn van dit principe. Men kan zich niet blijven verzetten tegen de principes en uitspraken van een rechtsstaat. In het belang van de sector kinderopvang in gezinsverband moeten de onthaalouders het respect en de waardering krijgen die ze verdienen.