arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werd Mohamed vermoord door racistische politie ?
by Mohamed Thursday, Jun. 17, 2004 at 1:57 PM

Man die uit combi 'verdween' sterft aan verwondingen - 17/06/2004


Mohamed B., de 48-jarige arrestant die op 6 juni tijdens zijn overbrenging uit een Antwerpse politiecombi 'verdween' en wat later in coma op straat werd gevonden, is gisteren aan zijn verwondingen overleden. Dinsdag raakte al bekend dat het Antwerpse parket en het Comité P een onderzoek waren gestart naar de juiste omstandigheden waarin de man zijn verwondingen opliep.



Mohammed B. werd in de nacht van 5 op 6 juni opgepakt in de Dambruggestraat na een uit de hand gelopen ruzie met zijn echtgenote. De Marokkaan en zijn vrouw waren aan het vechten. Volgens verschillende bronnen kreeg de man zelfs rake klappen van zijn echtgenote. De politie zou de man hebben voorgesteld hem naar het ziekenhuis te brengen, maar dat weigerde hij. Daarom besloten de agenten de man in de cel te stoppen om zijn roes uit te slapen. Omdat er enkel nog vrije cellen waren in het politiekantoor aan de Unolaan in Deurne werd hij daarheen gebracht door agenten H.K. en T.J.

Wat daarna gebeurde, wordt nog onderzocht. Want wat bleek? Bij aankomst in Deurne, omstreeks 3 uur s' nachts, zat de arrestant niet meer in de combi. De agenten reden meteen terug. Ze vonden Mohamed, zwaargewond aan het hoofd, buiten bewustzijn en nog steeds met de handen op de rug geboeid in het midden van de Hooftvunderlei, een zijstraat van de Unolaan. Tot gisteren lag hij in coma, waarna hij aan zijn verwondingen overleed.

Problemen met slot

Onderzoek moet nu uitwijzen hoe de man uit de combi raakte. Werd hij door de agenten mishandeld, was het een ongeluk, verzuimden ze te helpen of probeerde de man te ontsnappen en sprong hij uit de auto? De agenten verklaren dat ze onderweg niets merkten. De stuurcabine van het voertuig is door een wand gescheiden van de ruimte waar de arrestant zat. De twee jonge agenten werden voorlopig niet geschorst, maar ondergingen al wel een urenlange ondervraging.

Volgens onbevestigde bron zouden er al eerder problemen zijn geweest met de sloten van het voertuig. Dat zou ook gemeld staan op het averijblad dat bij elk politievoertuig zit. Indien er voldoende mankementen op staan, krijgt het een opknapbeurt.

Volgens korpschef Eddy Baelemans verleent de politie alle medewerking aan het onderzoek. De familie werd gecontacteerd, maar weigert de hulp van slachtofferhulp.