arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racistische moord op arrestant door politie in Blokstad Antwerpen?
by Groen Valkje Wednesday, Jun. 16, 2004 at 9:27 PM

Onderzoek naar mishandeling na overlijden arrestant


14:36:49

ANTWERPEN - De arrestant die door twee agenten van de lokale politie van Antwerpen zou mishandeld zijn tijdens een overbrenging, is vandaag aan zijn verwondingen bezweken. Dat bevestigt Dominique Reyniers van het parket van Antwerpen.



Gisteren raakte bekend dat het Antwerpse parket een gerechtelijk onderzoek is gestart naar twee agenten van de Antwerpse politie. Het is een onderzoek naar ,,de verwondingen die een arrestant heeft opgelopen in de periode van zijn arrestatie'', aldus Reyniers. Het parket weigert verder alle commentaar over de zaak.

De arrestant zou tijdens zijn overbrenging van het politiekantoor City naar het commissariaat in Deurne uit de politiecombi verdwenen zijn. Even later werd hij in comateuze toestand en met de handboeien nog aan op straat teruggevonden door voorbijgangers. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij voor zijn leven vocht. Deze middag is hij bezweken aan zijn verwondingen. Onderzoek moet uitwijzen waar en hoe de man de verwondingen heeft opgelopen.



bruine pest / kanker alom
by burak Thursday, Jun. 17, 2004 at 12:28 AM

We moeten opletten, de bruine drek is alom en neemt toe met de dag en door de scores van het VB voelt de politie zich onaantastbaar en ook Rob Klop werd herkozen ... wat staat de minderheden te wachten.

Art. 11 - Iedereen is onschuldig tot zijn schuld bewezen wordt
by Stijn Gilles Thursday, Jun. 17, 2004 at 11:07 AM

Artikel 11 van de Universele verklaring van de rechten van de mens moet gerespecteerd worden voor iedereen, ook voor agenten. Er is inderdaad iets vreemds gebeurd, maar om nu met hysterie te reageren op elk nieuwsbericht en daar de overwinning van het Vlaams Blok aan te koppelen vind ik een beetje zwak.

mysterie
by leen van looy Thursday, Jun. 17, 2004 at 12:56 PM

er zijn wel meer vreemde kantjes aan de zaak. de overbrenging schijnt niet geregistreerd noch aangevraagd te zijn, en los daarvan is het een raadsel waarom ze kot in de nacht gaan rondrijden met een dronken arrestant. Hij had buiten die ene welgemikte mep op kop ook geen zichtbare letsels (schaafwonden of blauwe plekken van 'uit de combi te vallen', althans niet boven zijn middel, verder krijg je hem niet te zien). feit is ook dat hij zijn papieren niet op zak had (men dacht wellicht met een illegaal te maken te hebben waar geen haan zou om kraaien).

Werd Mohamed vermoord door racistische politie ?
by Mohamed Thursday, Jun. 17, 2004 at 1:57 PM

Man die uit combi 'verdween' sterft aan verwondingen - 17/06/2004


Mohamed B., de 48-jarige arrestant die op 6 juni tijdens zijn overbrenging uit een Antwerpse politiecombi 'verdween' en wat later in coma op straat werd gevonden, is gisteren aan zijn verwondingen overleden. Dinsdag raakte al bekend dat het Antwerpse parket en het Comité P een onderzoek waren gestart naar de juiste omstandigheden waarin de man zijn verwondingen opliep.



Mohammed B. werd in de nacht van 5 op 6 juni opgepakt in de Dambruggestraat na een uit de hand gelopen ruzie met zijn echtgenote. De Marokkaan en zijn vrouw waren aan het vechten. Volgens verschillende bronnen kreeg de man zelfs rake klappen van zijn echtgenote. De politie zou de man hebben voorgesteld hem naar het ziekenhuis te brengen, maar dat weigerde hij. Daarom besloten de agenten de man in de cel te stoppen om zijn roes uit te slapen. Omdat er enkel nog vrije cellen waren in het politiekantoor aan de Unolaan in Deurne werd hij daarheen gebracht door agenten H.K. en T.J.

Wat daarna gebeurde, wordt nog onderzocht. Want wat bleek? Bij aankomst in Deurne, omstreeks 3 uur s' nachts, zat de arrestant niet meer in de combi. De agenten reden meteen terug. Ze vonden Mohamed, zwaargewond aan het hoofd, buiten bewustzijn en nog steeds met de handen op de rug geboeid in het midden van de Hooftvunderlei, een zijstraat van de Unolaan. Tot gisteren lag hij in coma, waarna hij aan zijn verwondingen overleed.

Problemen met slot

Onderzoek moet nu uitwijzen hoe de man uit de combi raakte. Werd hij door de agenten mishandeld, was het een ongeluk, verzuimden ze te helpen of probeerde de man te ontsnappen en sprong hij uit de auto? De agenten verklaren dat ze onderweg niets merkten. De stuurcabine van het voertuig is door een wand gescheiden van de ruimte waar de arrestant zat. De twee jonge agenten werden voorlopig niet geschorst, maar ondergingen al wel een urenlange ondervraging.

Volgens onbevestigde bron zouden er al eerder problemen zijn geweest met de sloten van het voertuig. Dat zou ook gemeld staan op het averijblad dat bij elk politievoertuig zit. Indien er voldoende mankementen op staan, krijgt het een opknapbeurt.

Volgens korpschef Eddy Baelemans verleent de politie alle medewerking aan het onderzoek. De familie werd gecontacteerd, maar weigert de hulp van slachtofferhulp.

Beetje zwak!?
by Historicus Thursday, Jun. 17, 2004 at 2:32 PM

Wel m'n beste, als je die koppeling beetje zwak vind: indien de vrienden en familie de hel laten willen losbarsten (cfr Borgerhout vorig jaar) dan hadden ze dat al lang kunnen doen. Maar ze doen het niet. Waardigheid, weet je wel.

Niks hysterie.

Beetje zwak?: een dode zoon, broer, vriend, kennis.

Toevallig in a'pen.

Er is nog een andere wereld, dan die jij lijkt te kennen.

Welke hel? Met welk recht?
by Marc Vercoutere Thursday, Jun. 17, 2004 at 3:00 PM

Waardigheid? Volledig akkoord. Verder is het normaal dat de hel niet losbarst. Of je wil of niet: eerst mag de zaak toch minstens onderzocht worden vooraleer uitspraken te doen over racisme en/of moord. Zelfs als het in Antwerpen gebeurt. Al dat gedoe van "geluk dat de hel niet losbarst" hangt me de strot uit. Tenzij je zelf misschien op de eerste lijn staat om de hel te doen losbarsten, maar dan ook uit het oogpunt van andere belangen en frustraties. Iedereen heeft er alle belang bij dat de zaak eerst in alle rust wordt onderzocht.

missend commentaar
by W Thursday, Jun. 17, 2004 at 6:34 PM
pink_terror@fastmail.fm

hier stond vanmorgen nog een bericht met een gelijkaardig geval in dezelfde politiekazerne, maar nu is dat weg. ik vind het belangrijk om dergelijke gevallen op te volgen, dus kan die persoon dat artikel er terug opzetten, ofwel mij doormailen? hartelijk dank!!!

zal't zowat gaan ja
by rikke Thursday, Jun. 17, 2004 at 8:41 PM
rikke219@antwerpen.be

Blokstad Antwerpen? Er zijn nog altijd 2/3 van de Antwerpenaren die niet voor het blok stemmen waaronder ik.
En dat er bij de politie behoorlijk wat rascisten zitten klopt. Zij komen dan ook dikwijls in aanraking met "vreemd krapul" en kunnen dit blijkbaar niet relativeren en in de juiste kontekst van kansarmoede plaatsen. Maar dit is nog geen reden om zonder te weten waarover het gaat mensen te veroordelen.

rechtzetting
by leen Thursday, Jun. 17, 2004 at 8:44 PM

de uitleg over de aanleiding is niet helemaal juist. Mohamed stond inderdaad op straat ruzie te maken, maar niet met een echtgenote, hij heeft er geen, maar met zijn poolse vriendinnetje (ze waren zes maanden samen). hij wou nog naar huis rijden (op 't zuid) en zij hield hem tegen, hij had gedronken. zij heeft wat rake klappen gehad, en aan haar is gevraagd of ze naar de kliniek wou, maar ze weigerde. hij had nog niks geen letsels. ze zijn beiden naar het politiekantoor gegaan in de handelsstraat (hij in de combi, zij met een vriendin in de auto) en vandanaf heeft ze hem niet meer gezien. dit is zondagmorgen iets na tweeën. de politie vertelde haar dat hij op de eerste verdieping werd ondervraagt. zondag heeft ze nog naar de politie gebeld om te horen waar hij was, hij was niet thuis gekomen (noch bij haar op 't noord, noch in zijn appartementje op 't zuid) maar de politie heeft niks meer verteld.
de familie is trouwens ook pas ingelicht maandag laat rond 23.00h.
als ze Mohamed zondagmorgen om drie uur al 'kwijt' waren, hebben ze trouwens lang gewacht met de ambulance te bellen. MUG en ambulance staan pas geregistreerd op 4.32h.
we kennen maar weinig feiten, maar fantaseren is ook niet nodig.

Versie hier, versie daar
by rR363l Friday, Jun. 18, 2004 at 1:41 PM

Een tijd geleden was er nog dat verhaal dat een agent en een Afrikaan door de ruit van het cafe van de Afrikaan vlogen. Achteraf bleek dat er helemaal geen agent door de ruit was gevlogen maar enkel die Afrikaan die door de ruit was geduwd geduwd. Net zoals in Irak heb je de versie van de politie die makkelijk een weg vindt naar dé media en de versie van de mensen ter plaatse die vaak grondig verschilt.
Het zou me nog steeds niet verbazen mocht dit wel degelijk een racistisch daad zijn geweest.

Het zou trouwens ook handig zijn mocht de heer die zich hier "Mohamed" noemt en dat nieuwsartikel heeft gepost vertellen uit welke krant dit kwam. GVA?

"Hel"
by ex-blauw Friday, Jun. 18, 2004 at 3:35 PM

spijtig dat ik niet even kan expliciteren hoe het er bij het gros van de veiligheidsdiensten (in de breedste zin van het woord)het er in het algemeen echt aan toe gaat. je zou verbaasd zijn. maar kan niet owv omerta. sanctie:
net zoals in de film: code red.