arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABC Parade op 19 juni -wegens feestverbod op De Coninckplein
by Edwin Delanoeye Wednesday, Jun. 16, 2004 at 6:36 PM
edelanoeye@nospam_hotmail.com

Maandag 14 juni werden Lieve Stallaert (districtsverantwoordelijke cultuur voor het district Antwerpen) en ondergetekende als woordvoerder van het feestcomité, uitgenodigd voor een gesprek met dhr. Burgemeester aangaande het feest op 19 juni op het De Coninckplein. Het district keurde deze aanvraag goed en ondersteunde ze moreel en financieel. Enkele uren voor de ontmoeting met de Burgemeester was ons schriftelijk medegedeeld dat door hem geen toestemming verleend zou worden voor het feest. De Burgemeester wilde enkel zijn beslissing toelichten.

Het feestcomité betreurt deze beslissing ten zeerste. Het beschouwt deze negatieve beslissing als een gemiste kans. Hiermee wordt een zeer slecht signaal gegeven aan groepen van mensen van Afrikaanse en Vlaamse origine die via een cultureel evenement, samen en op een positieve manier de multiculturele samenleving mee vorm willen geven.

Als antwoord op deze voor ons onbegrijpelijke gang van zaken, zeker tegen het licht van de voorbije verkiezingsuitslag, kondigt het feestcomité de ABC-Parade aan. Deze ABC-Parade, een wandelend feest zeg maar, zal vertrekken van het De Coninckplein en zich via de Grote Markt richting St. Andries begeven alwaar we zullen verbroederen met de feestvierders op de St. Andriesplaats.

Met deze ABC-Parade (Afrikaans Belgisch de Coninckcomité) willen wij uitdrukking geven aan het grote ongenoegen dat leeft op en rond het plein over het feestverbod. Dit verbod geldt voor alle individuen en organisaties, de Zomer van Antwerpen uitgezonderd. Ook zij echter krijgen restricties opgelegd bij de organisatie van hun feesten, dit jaar 4-maal op donderdagavond in augustus. Verder willen wij hiermee een duidelijk signaal geven omtrent de vertrouwensbreuk die is ontstaan tussen het college, in 't bijzonder de burgemeester en delen van de Afrikaanse Gemeenschap: een vertrouwensbreuk die alleen maar aangescherpt wordt door het gevoerde politiebeleid op en rond het plein.

De ABC-Parade dus: het recht op vrije meningsuiting geconsumeerd in een kleurrijke feestverpakking, een wandelend protest dat de belaagde grenzen van de democratie ons gelukkig nog biedt. Een protest tegen het verbod op feesten op het De Coninckplein, een protest ook tegen het groeiend racisme en de groeiende onverdraagzaamheid.

We komen dus op zaterdag 19 juni samen om 14.00 op het De Coninckplein. Na enkele verdichte woorden zal de ABC-Parade zich vormen en vertrekken richting Grote Markt. Onderweg zullen korte pauzes gehouden worden om de voor het feest uitgenodigde dichters alsnog de kans te geven hun woord ten gehore te brengen. En zo gaat het verder richting St. Andries , met woord en muziek, alwaar wij ons onder de feestgangers daar zullen mengen.

Namens het feestcomité en de ABC-Parade

Edwin Delanoeye edelanoeye@nospam_hotmail.com
0484.67.13.15