arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden leggen hun verwachtingen voor aan Leterme
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 16, 2004 at 3:19 PM

BRUSSEL -- Vandaag mochten de drie vakbonden op de koffie bij Vlaams informateur Yves Leterme. Leterme wil van tewerkstelling de topprioriteit maken, aldus een woordvoerster in De Standaard. De Vlaamse vakbonden ACV, ABVV en ACLVB leverden hem alvast hun verlanglijstje af.

In een gezamenlijke reactie schrijven de drie bonden dat ze hopen dat dit eerste gesprek het startschot is voor een volwaardige betrokkenheid van de werknemers bij het Vlaamse beleid. Ook bij hen staat de bestrijding van werkloosheid helemaal bovenaan. Zij vragen een krachtig economisch beleid en verwachten nieuwe jobs in de non-profit en de sociale economie. Werknemers van de non-profit trokken al drie maal voor een nationale betoging de straat op om ondermeer 25.000 nieuwe banen te eisen in de sector.

De bonden zien een verdere lastenverlaging voor burgers of bedrijven niet zitten. Het schaarse beschikbare geld moet in de eerste plaats de grote behoeften in het onderwijs, de welzijnssector en de huisvesting lenigen. De Vlaamse regering moet volgens de vakbonden ook werk maken van de bescherming van de collectieve diensten. Er moet een rem komen op de sluipende commercialisering en ook de Vlaamse regering moet zich verzetten tegen de Europese plannen om de dienstensector te liberaliseren. De vakbonden verzetten zich ook tegen de splitsing van de sociale zekerheid. Tenslotte vragen de bonden ook een signaal aan de Vlamingen en de buitenwereld dat Vlaanderen een verdraagzame samenleving moet zijn.