Strategie tegenover extreem rechts herzien by Marianne Nimmegeers (Objectief) Wednesday, Jun. 16, 2004 at 10:56 AM |
objectief@belgacom.net |
De twaalfde overwinning op rij van het Vlaams Blok maakt van 13 juni een nieuwe zwarte zondag. En ook in Wallonië deze keer. Het Front National wint er 2,5% en haalt in sommige steden 10% van de stemmen. Dit vraagt om een ernstig onderzoek van de gevolgde strategie tegenover extreem rechts, zowel van de politieke wereld, de media als van de progressieven.
Migrantenstemrecht Het debat over het migrantenstemrecht demonstreerde inderdaad hoe zwak de strategie van de traditionele partijen is tegenover het Vlaams Blok. De VLD stak de racistische partij langs rechts voorbij met haar populistische uitspraken, een wansmakelijk vertoon. De SP.A stopte zich weg en hoopte dat het debat zo snel mogelijk achter de rug zou zijn. Electorale
strategie Veroordeeld wegens
racisme Het vonnis was een kans
om de strategie tegenover het Vlaams Blok bij te sturen op twee
punten: ten eerste de aanpak van het racisme in het eigen discours
en ten tweede het duidelijk opkomen voor de rechten van
allochtonen. De politiek had eindelijk het goede voorbeeld kunnen
volgen dat meer dan een miljoen mensen tussen ‘91 en ’95
al gaven door de petitie van Objectief 479.917 voor gelijke
politieke en sociale rechten voor migranten te tekenen. Gelijke
rechten als antwoord op racisme en discriminatie. Economische crisis Dam tegen extreem
rechts Hun oproep was getiteld “De vakbeweging vormt de beste dam tegen uiterst rechts!” en bij de ondertekenaars waren Paula D’Hondt, de vroegere Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid, en Georges Debunne, voormalig secretaris-generaal van het ABVV. Op de werkvloer Opdracht Meer informatie vindt u op: www.allrights.be |
ZWARTEZONDAG by Kris Truyers Wednesday, Jun. 16, 2004 at 12:30 PM |
truca007@hotmail.com |
Het was inderdaad een zeer zwarte zondag...
Hoe moet het nu verder?
---------------------------------------------------------
WAT OVER KIEZERS AFSNOEPEN OF PROGRAMMAPUNTEN OVERNEMEN VAN HET BLOK OM TE KUNNEN REGEREN?
NEEN!
Sommigen stellen voor om kiezers af te snoepen van het blok?
Er schuilt momenteel volgens mij meer gevaar in het overnemen van
blok-punten en afsnoepen van blokkiezers op die manier + de hierdoor
bijkomende verrechtsing van de democratische partijen en de politiek in het algemeen, dan op
constructieve wijze te zoeken achter andere en nieuwe oplossingen. Nogmaals,
als we hun punten overnemen om kiezers af te snoepen, heeft het blok sowieso
gewonnen, ze zouden dan hun verrechtsing hebben gekregen, hun punten en
principes verkregen. De verrechtsing is immers aan een langzame opmars bezig
in alle partijen.
Als democratische partijen stemmen willen halen, als ze het daar voor doen moet men inderdaad het blok op die wijze overbodig maken. Maar dan word die partij beter dadelijk zelf het blok..., want dan maken ze ook zichzelf overbodig.
Volgens mij moet er dus inderdaad ,op constructieve en niet discriminerende
wijze, gedacht worden aan nieuwe mogelijkheden of alternatieve oplossingen,
op lang termijn zowel als op kort termijn ( is ook belangrijk) om de
mentaliteit van de mensen te veranderen. Zelf een kopie worden van het blok
of verschillende blok-ideeën laten infiltreren lijkt mij geen al te beste
oplossing. Hier moet men zich tegen blijven verzetten.
De mens heeft in de realiteit geen behoefte aan een partij die
hen napraat of uit zou voeren precies wat hun kiezer denkt +
partijprogramma aan past naar grote doelgroepen, maar aan een partij die
zich aan zijn standpunten houdt en tegelijkertijd deze met de tijd mee doet gaan.
DEZE RECHTSE, ultra-conservatieve IDEEËN MOGEN NIET 'NORMAAL' WORDEN!!!!
---------------------------------------------------------
Voltaire (1694 tot 1778)
zei ooit : Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten.
Als eigen opmerking zeg ik hierbij dat dit laatste citaat zeer tijdsgebonden is. Voltaire leefde in niet zo'n democratische omstandigheden als nu. Deze uitspraak was niet bedoeld om racisme of discriminatie de vrij loop te geven, maar integendeel, om in ondemocratische omstandigheden vrije meningsuiting te bekomen. Aangezien dit doel al een tijdje (sinds het feminisme) werd bereikt heiligt het doel de middelen niet meer en vervalt de juiste betekenis van Voltaires woorden. Er lijkt iets te ontbreken
Vandaag zou dit met bijvoegsel betekenen:
Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten, tenzij jij hier iemand anders zijn rechten mee schaad, via bijvoorbeeld discriminatie of racisme
Dan zijn we terug up to date
Dit even om mijn mening te verduidelijken en het eerdere schrijven hierrond te steunen.
...Snapt men niet dat, wanneer het Blok zal regeren, er van de veiligheid en rust die ze beloven weinig zal overblijven? Er zou dan in het ergste geval eerder een burgeroorlog ontstaan....
Immers.... van een partij die toch zo dweept met VRIJHEID van mening verwacht je toch dat ze ook VRIJHEID (voor de juiste omschrijving ga naar http://www.filosofia.all.at) in het algemeen hoog in het vaandel draagt.....Daar is in hun programma weinig van terug te vinden.
KT
Niet enkel de vakbonden by Alain Claessens Friday, Jun. 18, 2004 at 9:28 AM |
Akkoord dat in de bedrijven, op de werkvloer, gigantische mogelijkheden liggen om de opgang van het Blok een halt toe te roepen.
Ik vind echter dat we die verantwoordelijkheid niet alleen op de schouders van de delegees mogen leggen. We moeten hen helpen door ook buiten de bedrijven, in de scholen, de jeugdbewegingen en verenigingen, in de wijken, ... de discussie opnieuw aan te gaan met de mensen. Op die manier zien de delegees dat ze niet alleen staan in hun strijd tegen het fascisme.
Er is echter nog een argument om bijvoorbeeld in de scholen te werken, Tussen nu en de gemeenteraadsverkiezingen liggen 2 jaar. Een van de delen van de bevolking waar het Vlaams Blok nog vooruitgang blijft boeken is de jeugd. Dus het is ook belangrijk om daarop te werken.
Ik herhaal hier mijn pleidooi dat ik ook onder het interview met Marianne (http://archive.indymedia.be/news/2004/06/85950_comment.php#85965) al eens gedaan had voor een nieuwe Objectief petitie aktie.
Ik zou Objectief, Charta 91, VAKA/Hand in Hand, Blokbuster, de vakbonden, de jeugdverenigingen en anderen willen oproepen om zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten en te bekijken wat de mogelijkheden zijn om met één gezamelijk initiatief naar buiten te komen waar alle progressieven, vakbonden, jeugdverenigingen, ... aan mee kunnen werken.
Het moet niet noodzakelijk een "anti-Vlaams Blok" campagne zijn, integendeel, het is waarschijnlijk veel beter om met een positieve campagne uit te pakken (bijvoorbeeld de eis van Objectief). Maar doorheen zo'n campagne zou iedereen enorm veel vragen over het Vlaams Blok krijgen, enorm veel racistische vooroordelen horen en daarop kunnen antwoorden. Zo was het bij de campagne van Objectief indertijd ook en ik ben er nog altijd van overtuigd dat we toen veel mensen hebben overhaald om een volgende keer niet op het Blok te stemmen.
Ik ben ook niet akkoord met hen die zeggen dat campagnes als die van Objectief in het verleden gefaald hebben.
Wie dat zegt verliest een aantal dingen uit het oog: ten eerste de tegenwerking die dergelijke campagnes kregen vanuit de traditionele partijen (de eis van Objectief werd door een AGALEV senator in een wetsvoorstel gegoten, maar de partij heeft het nooit ondersteund) en de leiding van de vakbonden (op papier alles steunen, maar in de praktijk daardoor juist voor grote verwarring onder de militanten en delegees zorgen); ten tweede kun je je ook de vraag stellen hoeveel mensen ondertussen op het Blok zouden stemmen zonder al die campagnes...
Tot slot nog dit om - op dit moment nodeloze - discussies te vermijden: de enige reden waarom ik hier enkel voorbeelden van Objectief gebruik is omdat dat in de jaren '90 het instrument was waarmee ik werkte, de anderen ken ik te weinig om ze als voorbeeld te kunnen gebruiken.
Groenten uit Aarschot