arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kritische nieuwsinformatie
by Astrid Essed Tuesday, Jun. 15, 2004 at 5:11 PM

Een kritisch commentaar tav het gebrek aan objectiviteit en kritische achtergrondinformatie van de Nederlandse NOS teletekstredactie in vergelijking tot het doorgaans objectievere en van meer achtergrondinformatie voorziene Belgie-teletekst-berichtgeving





Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

Zoals u ongetwijfeld bekend is heb ik u reeds meerdere malen kritisch becommentarieerd tav uw berichtgeving betreffende het Midden-Oostenconflict, die mi veelal getuigt van een storend gebrek aan objectiviteit en kritische achtergrondinformatie uwerzijds, hetgeen doorgaans resulteert in een impliciete verdediging van het Israelische politiek-militaire optreden cq Israelische politieke zienswijze in dezen.
Bij mijn becommentariering heb ik een aantal keren verwezen naar de berichtgeving van uw Belgische teletekstcollega's die mi wel in veel grotere mate de principes van journalistieke objectiviteit en kritische achtergrondinformatie in acht nemen, waardoor voor de teletekslezer de politieke gebeurtenissen in het Midden-Oosten in een veel duidelijker kader te plaatsen zijn.

aan de hand van het onderstaande Belgische teletekstbericht wil ik graag nader ingaan op dit opvallende verschil in benadering:


Bericht Belgie-teletekst:


BRT 1 15-6


Israel begint werk aan muur rond Ariel:


Israel is begonnen met voorbereidend werk voor de oprichting van het ''veiligheidshek'' aan de kolonie Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Duizenden are landbouwgrond van Palestijnen zijn al onteigend voor de bouw van wat de Palestijnen de Apartheidsmuur noemen.
De muur is omstreden omdat het grootste deel ervan op Palestijns gebied ligt.
De kolonie Ariel ligt gevoelig omdat ze midden in de bezette Jordaanoever ligt en de muur diep in Palestijns land doordringt.
Israel zou de VS beloofd hebben dat dit stuk muur niet in de nabije toekomst gebouwd zou worden.

Einde bericht:


A ''Veiligheidshek''

Opvallend in dezen is, dat in dit bericht het woord veiligheidshek tussen haakjes wordt gezet hetgeen mi in meerdere of mindere mate de distantie van de Belgische teleteksdtredactie omtrent de Israelische lezing aangeeft.
In uw berichtgeving echter staat de Israelische versie en/of benoeming van gebeurtenissen zelden of nooit tussen aanhalingstekens, hetgeen het vermeende waarheidsgehalte bij de teletekstlezer bevestigt, terwijl de Palestijnse versie en/of betiteling van de gebeurtenissen vrijwel altijd tussen haakjes staat, hetgeen afbreuk doet aan het waarheidsgehalte van de Palestijnse lezing in dezen.

Het meest objectief zou zijn beide versies tussen aanhalingstekens te zetten, hetgeen beter de objectiviteit en de journalistieke distantie tav de politieke gebeurtenissen weergeeft, maar het is mi in ieder geval onacceptabel en getuigend van partijdigheid de ene lezing van de gebeurtenissen wel en de andere niet tussen aanhalingstekens te plaatsen.

B Bezette Westelijke Jordaanoever

Terecht wordt hier gesproken van de bezette westelijke Jordaanoever, hetgeen bij uw teletekstberichtgeving vaak achterwege wordt gelaten.
De door u veelal gehanteerde term ''Palestijnse gebieden'' suggereert een onafhankelijke bestuursvorm waarvan in gen enkel opzicht sprake is.
Bovendien wordt door het veelvuldig betitelen als ''Palestijnse gebieden'' zonder enige verwijzing naar de bezettingsstatus als zodanig, impliciet het bestaan van de bezetting ontkend.

C Landonteigeningen

Eveneens is het in dezen opvallend, dat in het bovenstaande Belgische teletekstbericht de kritische achtergrondinformatie verstrekt wordt, dat voor de muurbouw reeds duizenden are landbouwgrond zijn onteigend, een informatieverstrekking, die ik tot dusver niet eerder op uw teletekstberichtgeving gelezen heb, hetgeen ik beschouw als een ernstig manco in uw berichtgeving, omdat een en ander nog los van de vermelding van alle internationaalrechtelijke bezwaren tegen de bouw, uittekend de aan de Palestijnen voltrekkende humanitaire ramp aangeeft.

D Apartheidsmuur

Opvallend is verder, dat Belgie-teletekst melding maakt van het feit, dat deze muur/veiligheidshek
door de Palestijnen Apartheidsmuur genoemd wordt.
In uw berichtgeving wordt slechts de nadruk gelegd op het ''voorkomen van terroristische aanvallen'' waarmee u impliciet de muurbouw rechtvaardigt zonder enige vermelding van de grote internationaalrechtelijke bezwaren in dezen, noch de ernstige humanitaire implicaties voor de Palestijnen.
Verder is het in dezen opvallend, dat er uwerzijds slechts een keer sprake is geweest van een duidelijk kritiekpunt tav de muurbouw, namelijk toen eveneens de VS bij monde van president Bush kritiek op de muurbouw had vanwege de route door bezet Palestijns gebied, waardoor er de facto sprake was van annexatie waardoor resolutie 242 buiten spel werd gezet.

E Geografische situering bouw:

Tenslotte is in dezen opvallend, dat u afgezien van uw destijds vermelde berichtgeving tav de toenmalige Amerikaanse kritiek op de muurbouw, in uw berichtgeving zelden refereert aan het feit, dat er in dezen sprake is van een bouw diep in Palestijns land [zoals u ongetwijfeld weet naast de strijdig met het Internationaal recht zijnde landonteigeningen een van de voornaamste internationaalrechtelijke bezwaren in dezen] , hetgeen zoals u aan bovenstaande kunt zien, wel door uw Belgische teletekstcollega's niet alleen in dit bericht, maar bij regelmaat vermeld wordt.


F Nederzettingen:

In dit kader is er eveneens regelmatig op Belgie teletekst te lezen, dat de vanaf eind zestiger jaren tot heden in bezet Palestijns gebied gestichte joods-israelische nederzettingen illegaal zijn volgens het Internationaal Recht, hetgeen nog nooit in uw berichtgeving is vermeld.
Dit ervaar ik eveneens als een zeer ernstig manco van uw kant, aangezien bij het teletekstlezende publiek aldus de verkeerde indruk kan ontstaan, dat de bewoners van de in het Sharon-terugtrekkingsplan aangekondigde te ontmantelen nederzettingen in de Gaza-strook, slachtoffers van de politieke situatie zijn, hetgeen niet het geval is.

Uiteraard zijn er eveneens Belgische teletekstberichten, waarbij ik bezwaar heb tegen bepaalde omschrijvingen en/of betitelingen, maar over het algemeen getuigen de Belgische teletekstberichtgeving van veel grotere objectiviteit en kritische benaderingswijze.

Het zou dan ook aanbeveling verdienen wanneer u zich in dezen eveneens niet alleen zou willen bedienen van een meer evenwichtige berichtgeving in dezen, maar tevens de lezer zou willen voorzien van de zo noodzakelijke kritische achtergrondinformatie bij het toch al zeer gecomplicerede Midden-Oostenconflict.


Een en ander zou bijdragen tot een eerlijkere en evenwichtigere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam [Z-O]