Verkiezingen / Er is nood aan een sterke linkse oppositie (Jan Blommaert) by han Soete Monday, Jun. 14, 2004 at 11:37 PM |
han@indymedia.be |
“De consument maakt redelijk systematisch verkeerde keuzes.” “Sinds 1991 is er door Noël Slangen en Patrick Janssens al zoveel uitgeprobeerd. Vandaag zien we het resultaat. Het Blok is nu dubbel zo sterk als in 1991.” “Elke fundamentele vernieuwing ontstaat in de oppositie.” Jan Blommaert over verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok en mogelijk pistes om daar iets aan te doen.
“Hoe meer mensen hebben, hoe banger ze worden het te
verliezen.” Dat is volgens Yves Desmet één van de
verklaringen voor de nieuwe sprong vooruit van het Vlaams Blok.
Hoe zie jij dat? |
linkse of rechtse oppositie? by geert van hout Wednesday, Jun. 16, 2004 at 9:40 PM |
geertrdv@hotmail.com |
Hoe zou een linkse oppositie het Vlaams Blok kunnen tegenhouden? Hebben we niet net een geloofwaardige en gematigde RECHTSE oppositie nodig? Bijvoorbeeld een partij zoals de N-VA, maar dan onafhankelijk (dus niet in kartel met CD&V)? Of een VLD-oude stijl (PVV)?
Is het niet simplistisch om alle nieuwe Blokkiezers als racisten te bestempelen? Zijn al die overgelopen SP-A en VLD kiezers plots racisten geworden?
Ik vraag me trouwens af wat we te vrezen hebben als het Vlaams Blok een coalitie zou vormen met CD&V of VLD. Zouden we ze niet beter de kans geven zich te verbranden in een coalitieregering vooraleer ze een absolute meerderheid hebben? Het Oostenrijkse voorbeeld werkt in dit geval toch geruststellend?
Het wordt de hoogste tijd om het debat over het Vlaams Blok op een hoger niveau te tillen en bijvoorbeeld de link met de Belgische context te analyseren (onbespreekbaarheid van een aantal belangrijke issues), of de mate waarin het cordon sanitaire bijdraagt tot het succes van het Blok.
over België by Jan Blommaert Thursday, Jun. 17, 2004 at 11:36 AM |
jan.blommaert@ugent.be |
Interessante opmerkingen, en belangrijk. Ik haal er enkele punten uit.
1. Ca. een miljoen mensen hebben op een partij gestemd waarvan ze goed weten dat ze veroordeeld is voor racisme. Dat maakt die mensen geen racisten natuurlijk, maar het zegt wel dat ze racisme geen struikelblok meer vinden. Het is een legitieme politieke positie geworden. Dat is een zeer ernstig probleem. Racisme is sinds 1991 van plaats verschoven in dit land, van de marge (een volstrekt onaanvaardbare zaak) naar het centrum (geen breekpunt). Tien jaar geleden moest men aan veel meer criteria beantwoorden om het etiket van 'geen racist' te verwerven.
2. België. Daar zit eveneens een groot probleem. Stel dat ik voor Di Rupo zou willen stemmen, of voor iemand van Ecolo (wat geen slechte oppositiestem zou zijn): ik kan niet, mag niet. Dat is het grote democratische probleem hier: we zijn zogezegd een federale staat, maar zijn dat niet, want we hebben geen federale partijen. De helft van de besluitvormers kan niet verkozen worden door ons. We moeten dan ook niet versteld staan van (a) het feit dat die 'anderen' zich niet veel van ons aantrekken; (b) er kleine regionalistische partijen ontstaan die disproportioneel veel macht krijgen omwillen van hun overwicht in één of enkele regio's. In dat opzicht ben ik dus voorstander van een Belgisch perspectief op extreem-rechts, zij het wellicht in een andere zin dan de respondent hier bedoelt. Indien wij voor het federaal parlement echt federaal zouden mogen stemmen, dan zouden we een ander parlement, een andere regering, een andere politiek en andere machtscentra hebben. Tegengas geven tegen Rechts zou veel makkelijker zijn. Zou dat geen deugd doen?
Welke coalitie by ico maly Thursday, Jun. 17, 2004 at 1:27 PM |
Dag Prof. Blommaert
Vooreerst ik volg uw redenering zoals beschreven in het interview en in uw reactie. Een sterke linkse (echt links, dus geen verpakking maar inhoud)oppositie (met Sp.a, groen!, leef, lsp, pvda, mdp, ...) is cruciaal willen we tegen het blok ingaan. Maar gezien de huidige verhoudingen in het politieke landschap zou dit betekenen dat CD&V/Nv-a een coalitie zou moeten vormen met het vlaams blok en eventueel samen met de vld. Dat is echt kiezen tussen de pest en de cholera. Hoe denkt u hierover? Dank bij voorbaat,
Met vriendelijke groet,
Ico Maly
België by geert van hout Thursday, Jun. 17, 2004 at 9:23 PM |
geertrdv@hotmail.com |
Ik wil nog even doorgaan op het luikje België.
Een beetje politieke waarnemer beseft dat je het succes van het Vlaams Blok niet kunt loskoppelen van de Belgische politieke context. Dit “Belgische probleem” is volgens mij drieledig.
Vooreerst zijn een aantal mogelijke antwoorden op de grote uitdagingen van vandaag in België niet bespreekbaar omdat de Franstaligen hun veto stellen (bvb. de hoge loonkost, het referendum, hervormingen in de sociale zekerheid).
Daarnaast zijn een aantal geladen communautaire dossiers per definitie een politiek taboe (bvb. de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië, de overheveling van nieuwe bevoegdheden naar de deelstaten, de toepassing van de taalwetten in Brussel,…).
En ten slotte worden een aantal maatregelen van goed bestuur alleen in Vlaanderen ingevoerd (superboetes en flitspalen, controle op de werklozen en op de uitgaven in de gezondheidszorg).
Het Vlaams Blok dankt een niet te onderschatten deel van zijn aanhang – en volgens mij zelfs veel nieuwe kiezers – aan dit “Belgisch” probleem. Zolang zulke thema’s niet bespreekbaar zijn op federaal niveau zal het Vlaams Blok stemmen blijven winnen.
Apartheid by K.J. Dezomer Saturday, Jun. 19, 2004 at 3:36 PM |
kjdezomer@hotmail.com |
Ik ga akkoord met Blommaert wanneer hij beklaagt dat hij als Vlaming niet op een franstalige partij kan stemmen. We kunnen niet anders dan stemmen op Vlaamse partijen, zowel voor de gemeenteraadsverkiezingen, de Vlaamse verkiezingen, de federale en de Europese verkiezingen. Wat betreft binnenlandse politiek hanteert Belgie een heus apartheidsbeleid. Segregatie. Vlamingen ten noorden van de taalgrens en Walen ten zuiden van de taalgrens. Die grens steek je in principe niet over, tenzij voor een weekendje vakantie in de Ardennen voor Vlamingen of een vakantie aan de kust voor de Walen... De vergelijkingen met Zuid-Afrika voor 89 is een overdrijving, maar overdrijvingen maken vaak iets duidelijk! Een symptoom van dit apartheidsbeleid zijn de hysterische reacties van vooral politici op de (nog) niet-splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Ironisch genoeg is dat het meest democratische kiesdistrict, waar de apartheidswetten inzake stemgedrag nog niet gelden... Maar niet voor lang!
Ook het Europa van de Europese Unie houdt een apartheidsbeleid. Europa is een bonte lappendeken van natiestaatjes die elk hun eigen belangen dienen in de supranationale overlegorganen. Leve het provincialisme! Think global, act local... zover is men in Brussel nog lang niet! Er bestaat hoegenaamd niets wat europees is (behalve de euro). Geen Europese partijen, geen Europese media (alhoewel een orgaan als indymedia hier een rol in kan hebben, maar in welke taal moet dat dan?), geen... Ik geloof wel dat er nood is aan Europese partijen. Hoe anders kun je Europese problemen aanpakken? De meestgehoorde folk-kritiek op de toetreding van de nieuwe Europese staten en aspirant-lid Turkije is dat dat 'ons' een hoop geld gaat kosten. Transnationale solidariteit is er nog niet, maar hoe kan dat ook anders met enkel nationale (in Belgisch geval zelfs regionale) partijen die enkel de nationale/regionale belangen behartigen?
Ik heb ten slotte nog een vraag aan Blommaert. Democratie - zeker in de huidige marktpopulistische vorm - is geen ideaal systeem. In het beste geval kunnen we zeggen dat het het beste is bij gebrek aan beter. U - en medeauteurs van Populisme - klagen o.a. de gecultiveerde domheid van het volk - 'de mensen' in het Stevaertiaans. U lijkt voorstander te zijn van een meer verantwoordelijke en echt betrokken kiezer, niet in de manifeste kleinburgelijkheid van Verhofstadt, maar echt kritische en verantwoordelijke burgers. (Dat lees ik tussen de regels door, maar dat heeft misschien wel meer met mezelf te maken dan met de regels zelfs...) In ieder geval fulmineert u tegen een betuttelend en populistisch politiek spreekregime. Zo worden mensen dom gehouden. U bent voorstander van de heropvoedende rol van de politiek. Een wat lange inleiding voor de eigenlijke vraag: Is het niet zo, dat als je democratie ernstig neemt en de burger verantwoordelijkheid geeft, de enige regering die de burger vandaag verdient een conservatief-racistische coalitie van CD&V/NVA en Vlaams Blok? M.a.w. is een cordon sanitaire op de longue duree wel wenselijk?
Ideetje by Jp Chielens Wednesday, Sep. 08, 2004 at 8:32 PM |
janpieter.chielens@tiscali.be |
Even een ideetje, maar is de verschuiving naar rechts en het maatschappelijk accepteren van rechtse thema's en ideologieën, niet gewoon een weerspiegeling van het algemene politieke klimaat? Ik bedoel dit natuurlijk niet in de zin dat Steve Stevaert per geboorte rechtser is dan Louis Tobback.
Het is echter wel zo dat staatshervorming - een thema waar volgens mij een minderheid van de VB-stemmers van wakker ligt - de belangrijkste tendens is gebleken in de Belgische politiek tijdens de verrechtsing van de afgelopen 15 jaar. Maar is het niet zo dat woorden als 'solidariteit' of langetermijndenken in debatten over staatshervorming helemaal niet meer voorkomen, hoewel ze in de materie toch terzake zijn en een uitgesproken progressief karakter hebben? Als de sociaal-democratische zijde het acceptabel vindt om hun progressiviteit aan de haak te hangen, ten voordele van de korte termijn: machtstoename, populisme en kartelpartners; kunnen we dan de algemene verrechtsing niet als een natuurlijk gevolg zien van die houding?