Filip De Bodt: 'Groen! en SP.a samenklutsen, levert nog geen recept tegen Vlaams Blok' by Sam Van Driessche Monday, Jun. 14, 2004 at 11:34 PM |
samvandriessche@hotmail.com |
BRUSSEL – Filip De Bodt stond als onafhankelijk kandidaat op de lijst van Groen! voor het Vlaamse Parlement. De Bodt is eveneens gemeenteraadslid voor Leef in Herzele, een gemeente waar het Blok quasi geen stemmen haalt. Lokaal kan Leef de stemmen van het Blok dus afsnoepen. We vroegen onder andere aan De Bodt of dit niet kan doorgetrokken worden naar bijvoorbeeld het Vlaamse niveau.
Is de verkiezingsuitslag voor u een verassing? Dat had blijkbaar een averechts effect op de kiezer? In de media wordt het Blok voorgesteld als dé oppositiepartij. Kan een links blok de stemmen van het Blok weghalen, want in Herzele bijvoorbeeld lukt u dat toch zeer goed met Leef? Die taak is dus niet voor Groen! weggelegd? Wat is volgens u de rol van de media in hun succes? Maar het lukt jullie toch in Herzele om die stemmen weg te halen. Kan je dat dan niet doortrekken naar het Vlaamse niveau bijvoorbeeld? Hoe communiceren jullie daar dan in Herzele rond? Kan dan meer media-aandacht voor Leef iets uitmaken want dat is toch uw bedoeling als onafhankelijk kandidaat op de lijst? Maar is de media niet een beetje bang van links? Is het succes van het Blok dan de schuld van de politieke partijen? |
Een partij à la NSDAP nog eens aan de macht goed? by Stijn Tuesday, Jun. 15, 2004 at 11:17 AM |
Ik zou eerder stellen "duidelijkheid over de mensen". Ik denk niet dat 1 op 4 Vlamingen vatbaar zijn voor rede gezien de aanloop van de verkiezingen namelijk een Blok-gemeenteraadslid die iemand doodschiet, een in hardugsdealend Blok-gemeenteraadslid, een grote Blok-kop die zijn vrouw afranselt en de partij in zijn geheel die officieel werd veroordeelt wegens racisme. Ik denk ook niet dat het Vlaams Blok steken gaat laten vallen mochten het met de CVP mogen regeren. Het zou hun nu of nooit entree zijn waar ze in hun eerste beleid een ongemeend gewillige politiek zullen voeren. Het enige wat misschien wel zou kunnen gebeuren na een regeringsdeelname is dat een zeer klein deel van het Blok zich afscheurt om een nieuwe nog radicaal racistische partij of zijvleugel à la Spirit te vormen.
duidelijkheid voor de mensen by Alain Claessens Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:46 PM |
Ik vind het een zeer gevaarlijke premise om er vanuit te gaan dat het laten deelnemen aan de macht door het Blok een optie kan zijn om ze te bestrijden.
Wie dat zegt onderschat het Blok enorm. Dit is niet de FPÖ of de LPF. In tegenstelling tot die partijen is het Blok geen partij die rond één sterke figuur is opgebouwd, maar een partij met één van de best geoliede partijapparaten en een goed gevormd (midden)kader. Ze zullen echt niet uit hun rol van underdog stappen als ze in de regering zouden zitten. Ik denk integendeel ze zouden constant het argument kunnen gebruiken van "we willen dit of dat wel uitvoeren, maar onze coalitiepartner blokkeert ons", of "de walen blokkeren ons", ...
Het zal hun daarnaast een nog beter propagandamiddel in handen spelen dan ze nu al hebben. Ik denk dat we nogal wat "officiële" communicatie van eventuele Blok-ministers zouden zien.
Ze zouden in de hele admistratie doelgericht hun mensen kunnen beginnen droppen.
En zo kunnen er nog een hoop argumenten ingebracht worden.
Het is dan ook zeer gevaarlijk dat zelfs onder veel progressieven geluiden op beginnen te gaan om - met allerlei argumenten - het Blok mee te laten regeren. En het verontrust me dat Leterme gisteravond in het nieuws verklaarde dat onderhandelen met het Blok "nu" niet aan de orde is. Dat wil dus zeggen dat het morgen of volgende week wel aan de orde kan zijn...
Ten slotte nog dit voor alle voorstanders van het scenario om het Vlaams Blok te laten deelnemen aan de macht: bestudeer nog eens hoe de fascisten in de jaren 1930 aan de macht zijn gekomen...
DISCUSSIE WAARD by Filip De Bodt Tuesday, Jun. 15, 2004 at 4:28 PM |
Ik weet dat dit een moeilijk scenario is, maar het is, gezien de krachtsverhoudingen in Vlaanderen, tamelijk onvermijdbaar. Zolang het Blok in de oppositie zit, groeit het en een echt éénduidige tegenreactie is er niet. We hebben niet eens een studiedienst die hun strapatsen wat opvolgt. Tegelijkertijd zien we toch dat deelname in Oostenrijk de FPO deed aftakelen? Ik vind het een debat waard op zijn minst. Beter duidelijke tegenstellingen dan een beleid dat het Blok achterna holt en het slapend rijk maakt.
Over het Oostenrijkse model by Alain Claessens Saturday, Jun. 19, 2004 at 4:03 PM |
Vandaag (zaterdag 2004-06-19) in de Standaard een interview met Hans-Henning Scharsach, volgens De Standaard een Oostenrijkse Haider-watcher.
[...]
"Kanselier Schüssel wordt wel eens de 'Haider-temmer' genoemd", zegt Scharsach. "Maar de realiteit is omgekeerd: de regering blijft overeind zolang de grillen van Jörg Haider dat willen. Beslist hij dat de FPÖ uit de regering stapt, dan staat Schüssel met lege handen. Intussen zijn alle latente onverdraagzame gevoelens in de samenleving naar het middelpunt van het politieke debat gerukt."
[...]
"Met de toetreding van de FPÖ tot de regering zijn die basiswaarden overboord gegooid. Revisionisme en racisme, het zoeken naar vijandbeelden en zondebokken zitten in het hart van de regering. Groter kan immateriële schade aan een maatschappij niet zijn."
[...]
Scharsach zegt dat het niet bij theorie of analyse alleen blijft. "Een regeringspartij kan ambtenaren en topmensen benoemen, ook de FPÖ doet dat massaal. Neem de hoogste magistraat die in Oostenrijk bevoegd is voor het vervolgen van extreem-rechtse misdaden. Nu is die magistraat een FPÖ-benoeming. Sindsdien is het aantal vervolgingen met tachtig procent gedaald, wat wordt uitgelegd als een 'succesvol terugdringen van extreem-rechtse excessen'." Scharsach schampert. "Ook een methode, maar geen democratische."
[...]
"Maar sedert 2000 is de politiek onvoorspelbaar geworden. FPÖ-kiezers zijn snel weer weg, maar ook snel weer terug. Een kleine kern van FPÖ-kiezers zijn de harde 'nationaal-rechtsen'. De brede basis zijn ontevredenen, die stemmen voor wie belooft de regering het meest pijn te doen. Bij de Europese verkiezingen van zondag hadden we het geluk dat Hans-Peter Martin, een oud-europarlementslid dat een kruistocht tegen Europese corruptie beloofde, de protestkiezers heeft aangetrokken. Dat hoeft de volgende keer niet zo te zijn. Intussen is onze inhoudelijke nationale consensus van vijftig jaar weg."
[...]
Gewoon iets om na te denken voor al diegenen die vinden dat het Vlaams Blok maar eens moet meeregeren...
Groenten uit Aarschot