arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filip De Bodt: 'Groen! en SP.a samenklutsen, levert nog geen recept tegen Vlaams Blok'
by Sam Van Driessche Monday, Jun. 14, 2004 at 11:34 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – Filip De Bodt stond als onafhankelijk kandidaat op de lijst van Groen! voor het Vlaamse Parlement. De Bodt is eveneens gemeenteraadslid voor Leef in Herzele, een gemeente waar het Blok quasi geen stemmen haalt. Lokaal kan Leef de stemmen van het Blok dus afsnoepen. We vroegen onder andere aan De Bodt of dit niet kan doorgetrokken worden naar bijvoorbeeld het Vlaamse niveau.

Is de verkiezingsuitslag voor u een verassing?

DE BODT: “Ik had verwacht dat die gasten wat gingen bijwinnen en daar was ik ook op voorbereid, maar ik dacht ook dat dat niet teveel ging zijn, rekening houdend met die schandaaldossiers van de laatste weken. Rob klop die zijn vrouw afklopt en die gast die iemand doodschoot.”

Dat had blijkbaar een averechts effect op de kiezer?

DE BODT: “Ik denk niet dat dat een averechts effect had op de kiezer, maar ik denk dat het hen gewoon niet interesseert en dat we moeten vaststellen dat we met een enorm racistisch Vlaanderen te maken hebben. Er zijn allicht mensen die uit protest voor het Blok stemmen, maar de racistische ondertoon kan je toch niet wegcijferen. Er zullen we enkele proteststemmen bijzitten, maar ik zie niet in waarom er dit jaar meer proteststemmen voor het Blok zouden zijn dan vorig jaar. Dat heeft alleen te maken met het migrantenstemrecht en de manier waarop dat aangekaart is natuurlijk.”

In de media wordt het Blok voorgesteld als dé oppositiepartij. Kan een links blok de stemmen van het Blok weghalen, want in Herzele bijvoorbeeld lukt u dat toch zeer goed met Leef?

DE BODT: “Ik denk dat een gewoon links blok dat niet kan, maar als er een links alternatief is heb je natuurlijk meer kansen. Maar dat bereik je niet door bijvoorbeeld Groen! en sp.a samen te klutsen, dan kan je hoogstens meer zetels binnenrijven, maar dat zal de proteststemmen bij het Blok niet weghalen. Dat kan je wel door een linkse protestpartij.”

Die taak is dus niet voor Groen! weggelegd?

DE BODT: “Als Groen! in de oppositie gaat, en ze doen dat consequent en met de nodige dosis radicalisme, dan kan dat voor een stuk want alle beetjes helpen op dat vlak. Je blijft natuurlijk ook met een traditioneel arbeiderspubliek zitten dat zeker niet naar Groen! toe gericht is.”

Wat is volgens u de rol van de media in hun succes?

DE BODT: “Wat mij vooral opvalt is dat de kwaliteit van de journalistiek in het algemeen tamelijk achteruit aan het gaan is. De periode van de echte onderzoeksjournalistiek bijvoorbeeld die is voorbij en dat heeft ook zijn gevolgen naar extreem rechts. Ik ga niet zo ver als sommige mensen die zeggen “het is de fout van de media want het Blok wordt door de media te positief voorgesteld” ik zou eerder zeggen “er is geen onderzoeksjournalistiek meer dus men weet nauwelijks nog wat er in de programma's van het Blok staat en dat wordt niet naar voor gebracht.”

Maar het lukt jullie toch in Herzele om die stemmen weg te halen. Kan je dat dan niet doortrekken naar het Vlaamse niveau bijvoorbeeld?

DE BODT: “In principe zou dat moeten kunnen maar eigenlijk hebben we in Herzele ook altijd vastgesteld dat het ons lukt bij gemeenteraadsverkiezingen maar niet bij de parlementsverkiezingen. Ik heb op lijsten van Regenboog gestaan, vier jaar geleden hebben wij een Leef-lijst neergelegd, nu ook Groen! en we zien dat je daar vanuit de linkerhoek beter bij scoort dan anders maar dat het effect op het Blok bij parlementsverkiezingen weg is. Bij gemeenteraadsverkiezingen kunnen wij ons rebelse imago uitspelen, waardoor heel wat mensen op ons stemmen. Tegelijkertijd heb je dan als kiezer ook het gevoel dat het iets uithaalt, dat het geen verloren stem is.”

Hoe communiceren jullie daar dan in Herzele rond?

DE BODT: “Eigenlijk communiceren wij weinig rond het Blok zelf. Wij doen in ons discours niets speciaal naar die mannen toe, wat we wel doen is politiek op een zodanige manier aanpakken dat het ten eerste begrijpelijk is voor de mensen in de straat en dat het twee op een ludieke en scherpe manier gebracht wordt.”

Kan dan meer media-aandacht voor Leef iets uitmaken want dat is toch uw bedoeling als onafhankelijk kandidaat op de lijst?

DE BODT: “Je merkt inderdaad dat verschil zeer duidelijk. Op lokaal vlak zitten wij veel in de media en dan ben je gekend door de mensen en kan je het verschil maken. Je moet eerst een alternatief hebben en dan moet je dat alternatief nog in de media krijgen. Ook zit je in Vlaanderen met die racistische ondertoon. Er zijn veel mensen die dan zeggen ik ben het daarmee eens en er moet meer aandacht zijn voor de uitgeslotenen en ik denk inderdaad dat als je het sociale vangnet beter uitvouwt, extreem rechts voor een stuk zal blokkeren, maar dat is slechts een van de vaststellingen naar een oplossing toe.”

Maar is de media niet een beetje bang van links?

DE BODT: “Dat zou ik niet zeggen, ik zou eerder stellen dat men zich enkel bezighoudt met de groten, met de grote showpolitiek en dat er daardoor geen ruimte meer is voor diversiteit. De media is sterk gecommercialiseerd en zij brengen wat zij denken wat het grote publiek wil. Ik mag niet zeggen dat zij een aversie hebben tegenover ons maar er wordt te weinig nieuws gebracht, de mensen weten zo niet meer waarover het gaat.”

Is het succes van het Blok dan de schuld van de politieke partijen?

DE BODT: “Dat speelt in elk geval mee. Waar we het daarnet al over hadden, een van de reden van het succes van het Blok blijft dat een aantal mensen gemarginaliseerd zijn, dat hun sociaal vangnet voor een stuk afgebroken wordt en dat ze daardoor in de miserie komen te zitten. Ik ga ook niet zeggen dat er een oplossing is, maar we moeten ermee leren leven dat er verschillende punten zijn waar je rekening mee moet houden. Sociaal economische ondergrond zal zeker voor een deel van het publiek een rol spelen, dus dat je jaloers wordt op een ander die het beter heeft. Tegelijkertijd zit je met het veiligheidsthema dat opgeklopt wordt, en daar speelt de media, net als de overheid een serieuze rol in. Zij creëren een onveiligheidsgevoel en dat werkt extreem rechts in de hand natuurlijk. Als ik even mag provoceren, voor mijn part moeten de CD&V en het Blok maar samen een regering vormen, dan is er tenminste duidelijkheid voor de mensen.”

Een partij à la NSDAP nog eens aan de macht goed?
by Stijn Tuesday, Jun. 15, 2004 at 11:17 AM

Ik zou eerder stellen "duidelijkheid over de mensen". Ik denk niet dat 1 op 4 Vlamingen vatbaar zijn voor rede gezien de aanloop van de verkiezingen namelijk een Blok-gemeenteraadslid die iemand doodschiet, een in hardugsdealend Blok-gemeenteraadslid, een grote Blok-kop die zijn vrouw afranselt en de partij in zijn geheel die officieel werd veroordeelt wegens racisme. Ik denk ook niet dat het Vlaams Blok steken gaat laten vallen mochten het met de CVP mogen regeren. Het zou hun nu of nooit entree zijn waar ze in hun eerste beleid een ongemeend gewillige politiek zullen voeren. Het enige wat misschien wel zou kunnen gebeuren na een regeringsdeelname is dat een zeer klein deel van het Blok zich afscheurt om een nieuwe nog radicaal racistische partij of zijvleugel à la Spirit te vormen.

duidelijkheid voor de mensen
by Alain Claessens Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:46 PM

Ik vind het een zeer gevaarlijke premise om er vanuit te gaan dat het laten deelnemen aan de macht door het Blok een optie kan zijn om ze te bestrijden.
Wie dat zegt onderschat het Blok enorm. Dit is niet de FPÖ of de LPF. In tegenstelling tot die partijen is het Blok geen partij die rond één sterke figuur is opgebouwd, maar een partij met één van de best geoliede partijapparaten en een goed gevormd (midden)kader. Ze zullen echt niet uit hun rol van underdog stappen als ze in de regering zouden zitten. Ik denk integendeel ze zouden constant het argument kunnen gebruiken van "we willen dit of dat wel uitvoeren, maar onze coalitiepartner blokkeert ons", of "de walen blokkeren ons", ...
Het zal hun daarnaast een nog beter propagandamiddel in handen spelen dan ze nu al hebben. Ik denk dat we nogal wat "officiële" communicatie van eventuele Blok-ministers zouden zien.
Ze zouden in de hele admistratie doelgericht hun mensen kunnen beginnen droppen.
En zo kunnen er nog een hoop argumenten ingebracht worden.
Het is dan ook zeer gevaarlijk dat zelfs onder veel progressieven geluiden op beginnen te gaan om - met allerlei argumenten - het Blok mee te laten regeren. En het verontrust me dat Leterme gisteravond in het nieuws verklaarde dat onderhandelen met het Blok "nu" niet aan de orde is. Dat wil dus zeggen dat het morgen of volgende week wel aan de orde kan zijn...

Ten slotte nog dit voor alle voorstanders van het scenario om het Vlaams Blok te laten deelnemen aan de macht: bestudeer nog eens hoe de fascisten in de jaren 1930 aan de macht zijn gekomen...

DISCUSSIE WAARD
by Filip De Bodt Tuesday, Jun. 15, 2004 at 4:28 PM

Ik weet dat dit een moeilijk scenario is, maar het is, gezien de krachtsverhoudingen in Vlaanderen, tamelijk onvermijdbaar. Zolang het Blok in de oppositie zit, groeit het en een echt éénduidige tegenreactie is er niet. We hebben niet eens een studiedienst die hun strapatsen wat opvolgt. Tegelijkertijd zien we toch dat deelname in Oostenrijk de FPO deed aftakelen? Ik vind het een debat waard op zijn minst. Beter duidelijke tegenstellingen dan een beleid dat het Blok achterna holt en het slapend rijk maakt.

Over het Oostenrijkse model
by Alain Claessens Saturday, Jun. 19, 2004 at 4:03 PM

Vandaag (zaterdag 2004-06-19) in de Standaard een interview met Hans-Henning Scharsach, volgens De Standaard een Oostenrijkse Haider-watcher.

[...]
"Kanselier Schüssel wordt wel eens de 'Haider-temmer' genoemd", zegt Scharsach. "Maar de realiteit is omgekeerd: de regering blijft overeind zolang de grillen van Jörg Haider dat willen. Beslist hij dat de FPÖ uit de regering stapt, dan staat Schüssel met lege handen. Intussen zijn alle latente onverdraagzame gevoelens in de samenleving naar het middelpunt van het politieke debat gerukt."
[...]
"Met de toetreding van de FPÖ tot de regering zijn die basiswaarden overboord gegooid. Revisionisme en racisme, het zoeken naar vijandbeelden en zondebokken zitten in het hart van de regering. Groter kan immateriële schade aan een maatschappij niet zijn."
[...]
Scharsach zegt dat het niet bij theorie of analyse alleen blijft. "Een regeringspartij kan ambtenaren en topmensen benoemen, ook de FPÖ doet dat massaal. Neem de hoogste magistraat die in Oostenrijk bevoegd is voor het vervolgen van extreem-rechtse misdaden. Nu is die magistraat een FPÖ-benoeming. Sindsdien is het aantal vervolgingen met tachtig procent gedaald, wat wordt uitgelegd als een 'succesvol terugdringen van extreem-rechtse excessen'." Scharsach schampert. "Ook een methode, maar geen democratische."
[...]
"Maar sedert 2000 is de politiek onvoorspelbaar geworden. FPÖ-kiezers zijn snel weer weg, maar ook snel weer terug. Een kleine kern van FPÖ-kiezers zijn de harde 'nationaal-rechtsen'. De brede basis zijn ontevredenen, die stemmen voor wie belooft de regering het meest pijn te doen. Bij de Europese verkiezingen van zondag hadden we het geluk dat Hans-Peter Martin, een oud-europarlementslid dat een kruistocht tegen Europese corruptie beloofde, de protestkiezers heeft aangetrokken. Dat hoeft de volgende keer niet zo te zijn. Intussen is onze inhoudelijke nationale consensus van vijftig jaar weg."
[...]


Gewoon iets om na te denken voor al diegenen die vinden dat het Vlaams Blok maar eens moet meeregeren... Groenten uit Aarschot