arch/ive/ief (2000 - 2005)

België kleurt bruin...
by Kenneth RUMES Monday, Jun. 14, 2004 at 1:18 AM
kennethrumes@hotmail.com

De verkiezingen voor Vlaams en Europees parlement zorgden in België alweer voor een 'bruine' zondag. Tijd om verzet te plegen...

Laat het duidelijk zijn: via het stemhokje zullen we België en de rest van de wereld niet wakker schudden... Het is hoog tijd om actief het verzet tegen het kapitalisme en de globalisering aan te gaan. Immers zie, daar is het kiesresultaat over ons neergedaald. Het is verwoestend voor onze democratie dat 1 Vlaming op 4 fascistisch stemt. Dat ook FN in Wallonië en Brussel stevig doorgaat en dat bovendien het bijna even-rechtse CD&V-Nvakartel ook een monsterscore haalt. Een mens zou bijna blij zijn met het beperkte verlies van Spa en de winst van GROEN! . Het is heugelijk dat er toch één kritische stem in het parlement zal zetelen en dat Groen! een nieuwe dimensie lijkt voor het milieubewuste kiespubliek. Doodzonde blijft de beperkte scores van PVDA, LSP en andere kleine partijen. Toch zijn er plaatselijk stevige resultaten voor deze échte oppositiepartijen. Hopelijk kunnen zij actief het verzet tegen de verrechtsing gaan leiden.
Want wat wacht ons: toenemende politiestaat, onverdraagzaamheid, spanningen, ...
Hoe bruiner België kleurt, hoe groter de tegenstellingen, hoe minder veiligheid. Het feit dat een partij die officieel al veroordeeld is omwille van haar criminele karakter toch 25% van de stemmen krijgt, is hoogst zorgwekkend. Dit wijst op een enorme proteststem tegen alle traditionele politiek. Het is door deze anti-politiek dat het kapitalistische systeem haar diepe crisis toont. Onze maatschappij is rot tot op het bot en daar zullen we met het arrest in de zaak-Dutroux, de afbouw van de pensioenen en de teloorgang van de sociale zekerheid, de komende maanden enkele staaltjes van zien. Helaas grijpt het volk naar een verkeerd middel om hiertegen te ageren. Veel belangrijker dan een 'bruine' proteststem, zou straatprotest zijn. Ook tegen die rechtse zakken, ... . Laat niet langer toe dat de fascisten de wetten stellen. 25 % is veel, maar die andere 75 % hebben bewust NIET voor het Blok gekozen. Dat is democratisch nog steeds de meerderheid. Laten we daar het verzet eindelijk ernstig pakken en het Blok met alle mogelijke middelen het zwijgen opleggen. Voor het nog verder met populisme en ziekelijke 'zondebokkenpolitiek' haar fascistische regime probeert in te voeren. Hopelijk trekken de burgelijke partijen de juiste conclusies en zullen de links-progressieve krachten de strijd nooit opgeven...

aan de leiders van het verzet
by Herman L. Monday, Jun. 14, 2004 at 10:26 AM

1) Het is nogal absurd de leiding van het verzet tegen de verrechtsing te willen toevertrouwen aan mensen die nog geen 0,1% van de stemmen hebben gehaald. Zie trouwens in punt 2) tot wat zo'n absurde redenering leidt.
2) Kenneth schrijft dat onze maatschappij rot is tot op het bot... dat is verdomme even anti-politiek als de anti-paarse hetze van CD&V+NVA en Vlaams Blok. Is Wallonië bijvoorbeeld ook "rot tot op het bot"? Nochtans heeft klein-links het daar ook niet voor het zeggen - gelukkig.
Doe een beetje normaal, hé, mijnheer Rummes.

Leiders van het verzet
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 10:57 AM

Herman, Aan wie zou je dan de leiding van het verzet moeten toevertrouwen? Aan de SP.a? De partij die al jaren mee de sociale verworvenheden van haar traditioneel kiespubliek aan het afbreken is en er op die manier al tienduizenden in de armen van de fascisten gejaagd heeft? Aan GROEN! ? Een partij die zichzelf nog niet kan leiden, laat staan dat ze daarbuiten van iets de leiding kunnen nemen? Een partij waar een groot deel van de leiding maar wat graag opnieuw in de regering zou willen zitten en waar we dus geen duidelijke stellingnames van moeten verwachten. Over de andere "traditionelen" ga ik het hier niet eens hebben. Neen dan liever een partij als de PVDA bijvoorbeeld, die na de overwinning van het Blok in 1994 één van de drijvende krachten was achter de petitie "Objectief 479.917" voor gelijke rechten. Een partij die al 30 jaar ervaring heeft in het deelnemen en leiding geven aan sociale strijd. Want dat zullen we nodig hebben om het fascisme te verslaan in dit land. Sociale strijd. Maar ik verwacht niet dat je dat al doorhad, als ik zie dat je je blijkbaar blindstaart op procentjes die gehaald worden bij verkiezingen.

"elke vier jaar moeten de arbeiders kiezen welke vertegenwoordigers van de burgerij hun uitbuiting zullen organiseren",
V.I. Lenin

Groenten uit Aarschot

dacht ik het niet
by Herman L. Monday, Jun. 14, 2004 at 11:26 AM

Alain,
Objectief 479.917 was inderdaad een schitterende actie, maar de groei van het Vlaams Blok is er niet door afgeremd, of heb jij daar andere informatie over?
In mijn ogen moeten de vakbonden de leiding van het verzet op zich nemen.
En dan hoop ik - als extra steuntje - dat de PvdA voortaan minstens zoveel energie steekt in het bestrijden van het Vlaams Blok als in het bekritiseren van bijvoorbeeld het ABVV.

Kritiek != kritiek
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 1:19 PM

Bij mijn weten is het niet zo dat de PVDA per definitie kritiek heeft op de vakbonden.
Wat de PVDA wel kritikeert bij de vakbonden - zeer terecht trouwens - is dat een deel van hun leiding zich opstelt als lakeien van de patroons en de SP.a. Strijdbare vakbondsmilitanten en delegees kunnen echter altijd op de onvoorwaardelijke steun van de PVDA rekenen. Als je eerlijk bent, zul je dat toegeven.
Dat Objectief 479.917 het Vlaams Blok niet heeft kunnen stoppen is waar. Dat heeft naar mijn mening echter niet aan het initiatief zelf gelegen, of aan de rol die de PVDA erin gespeeld heeft. Wel is het zo dat een aantal aan de SP verbonden intellectuelen vrijwel onmiddellijk een aantal parallele initiatieven heeft opgestart, die door de media (ja, alweer de media, ts ts ts) stevast meer aandacht hebben gekregen dan een petitie-aktie die uiteindelijk meer dan 1 miljoen mensen kon overtuigen van de eis "volledige gelijke politieke en sociale rechten door de automatische toekenning van de Belgische nationaliteit na 5 jaar wettelijk verblijf".
Het waren onder andere een aantal vakbondsleiders die hun militanten verbod gaven om met Objectief mee te werken. Migrantenwerkingen van o.a. het ABVV werden verplicht om met 3 initiatieven tegelijk naar buiten te komen (Charta '91, Hand in Hand en Objectief) wat de duidelijkheid voor de militanten ook niet echt bevorderd heeft.
Dat soort toestanden heeft de PVDA altijd bekritiseerd en terecht.
Ik heb het voorbeeld trouwens vooral aangehaald om aan te tonen dat er links van de SP.a en GROEN! wel degelijk nog partijen en organisaties bestaan die in staat zijn (mee) een massale beweging tegen de verrechtsing op gang te brengen.
Maar dan moeten we dit soort niet ter zake doende en oneerlijke verwijten wel achterwege kunnen laten, want voor je het weet zitten we hier een discussie te voeren over de rol van de PVDA in sociale bewegingen in de laatste 30 jaar, sleurt er nog iemand de rol van de trotskysten en anarchisten bij en is het ineens de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en is Philip Dewinter burgemeester van Antwerpen en kunnen we nog eens opnieuw beginnen...

Alain

lap!
by Herman L. Monday, Jun. 14, 2004 at 1:59 PM

Dat Objectief 479.917 het Vlaams Blok niet heeft kunnen tegenhouden is dus de schuld van SP en ABVV.
Als je dat soort onzin gelooft, verwondert het mij niet meer dat je vindt dat "onze maatschappij" (in jouw ogen kennelijk beperkt tot het Vlaamse Gewest) rot is tot op het bot. Met zulke kerels discussieer ik liever niet.

Alleenrecht?
by Stijn Gilles Monday, Jun. 14, 2004 at 2:29 PM
stijngiles@hotmail.com

Er bestaat ook nog altijd zoiets als een politieke realiteit. Waar en hoe gaat de LSP, PVDA of PTB zich kunnen manifesteren, het zou moeten kunnen en op hun manier doen ze dat ook met al hun overtuiging, waarvoor respect.Maar sinds wanneer moet het bestrijden van het fascisme een ideologisch alleenrecht zijn? Waarom kan een liberaal, in de echte zin van het woord, geen aanval in zetten tegen het fascisme. Waarom kan een ecologist niet oprecht strijden en met evenveel succes tegen het fascisme. Ik zie inderdaad zelf ook niet in waar de PVDA, PTB of LSP dit beter zou kunnen. Naar mijn inziens heeft Groen! zich toch altijd heel duidelijk gedistantieerd van alles wat met het Vlaams Blok heeft te maken. Iedereen heeft het recht, of nee, plicht zich te verzetten op zijn manier tegen een regelrechte racistische en fascistische partij.

lap²
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 3:06 PM

Herman,

Mensen woorden in de mond/het toetsenbord leggen is niet mooi.

Ik kan echter alleen maar vaststellen dat Objectief nooit geliefd is geweest bij de leidingen van de SP en/of ABVV.

Of het project over de hele lijn mislukt is zou ik ook niet durven zeggen. We hebben toen meer dan een miljoen mensen overtuigd van de eis. Het is een geweldig instrument geweest voor duizenden anti-racisten in verenigingen, scholen, fabrieken...

Alain

politieke realiteit
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 3:15 PM

Stijn,

Wat je zegt is allemaal juist. Een liberaal kan dat. Een ecologist kan dat. Ik stel echter vast dat de politieke partijen die de laatste 10-15 jaar aan de macht zijn geweest - en dus in de positie bij uitstek om iets te doen - dat systematisch hebben nagelaten. Ik heb het niet over individuen.
Maar de VLD heeft de afgelopen maanden toch overduidelijk gemaakt wat hun manier is om het Blok te stoppen? Ze lopen ze gewoon achterna.
En GROEN! (toen nog AGALEV) had op zijn minst van gelijke rechten een echt breekpunt kunnen maken in het parlement. Dat hebben ze nooit gedaan. Evenmin als de SP. Dàt is de politieke realiteit.
In plaats van vanuit hun positie concrete stappen tegen discriminatie te ondernemen, hebben ze een halfslachtige houding aangenomen, enkel geïnspireerd door hun angst nog meer stemmen aan het Blok te verliezen. En dat gaat op voor zowel AGALEV/GROEN! als voor de SP.a.
We kunnen enkel vaststellen dat - op eenlingen na - die organisaties geen wezenlijke bijdrage hebben gehad aan de antiracistische en antifascistische strijd van de laatste 10-15 jaar. Wel hebben ze door hun antisociale politiek nog meer mensen in de armen van het Blok gejaagd.

Alain

tja, wat moet dat dan wel niet geven
by Ben TN Monday, Jun. 14, 2004 at 7:04 PM
v1btniel@inf.ed.ac.uk

is dit nu niet zo typisch. de progressieven zijn aan het ruzie maken voer wie nu eigenlijk "gelijk" heeft. jullie hebben gelijk in het feit dat er iets tegen de verrechtsing van de maatschappij moet worden gedaan. stop dan aub met moeite in de ruzie te steken en ga nu eens samenwerken.

(en om dan toch olie op het vuur te doen, ik kan het ook niet laten: iedereen die op een partij heeft gestemd die de kiesdrempel niet heeft gehaald, is zijn stem KWIJT en dit impliceert een stem voor de meerderheid. maw. jullie hebben ook op het blok gestemd door die onderlinge ruzie (zijn we nu trots?))

Ben

pijlen richten op extreem-rechts...
by Kenneth RUMES Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:30 AM
kennethrumes@hotmail.com

Het is weer begonnen. Ik dacht niet beste discussieerders dat ik beweerde dat partijen die minder dan 1 % halen het alleenrecht op de strijd hebben. Ik noemde het gewoon jammer dat die partijen zo weinig stemmen haalden. M.i. is het ook niet wat je noemt een 'meerderheidsstem' of 'verloren stem' als je daarop stemt. Lijkt me wat domme redenering. Moet ik dan stemmen op een bourgeois partij die de kiesdrempel haalt dankzij slinkse manoeuvres, onnatuurlijke kartels en hopen verkiezingsbudget van overheidsgeld??? Ooit kunnen de kleintjes misschien groot worden. Bovendien zouden die kleintjes zonder kiesdrempel wél plots belang kunnen krijgen.
Wat je met mijn artikel aanvangt, kiest ieder voor zich, maar het is een warme oproep om de strijd op te nemen. NIet alleen tegen het Vlaams Blok maar ook tegen het fascisme in de andere partijen. Denk maar aan de kotsmisselijke kleuren van Leterme en co....
Maar ach ja, alvorens mij te verliezen in scheldjournalistiek (hoewel ik mij vandaag er toch toe verleid voelde...), nog even dit. Waarom zouden de leiders van de axie tegen het fascisme niet kunnen komen uit kleine groeperingen? Voor mijn part staan we volgende week met de 3 miljoen Vlamingen die niét op het Vlaams Blok stemden, en mét de Walen die niét op FN stemden in Brussel om te betogen tegen extreem-rechts. Maar ik ben bang dat we het van een harde kern zullen moeten hebben, zoals gewoonlijk. De Belgen zitten soms iets te lang en te graag in de stoel...
En dan heeft het zijn leiders nodig. En kunnen we het niet misschien? Denk eens aan de Mars voor Werk in Tubize een paar jaar geleden. EEn kleine vakbondsdelegatie haalt 70.000 man naar Tubize. De witte Mars: 350.000 mensen en evenveel in de voorafgaande week, mensen die via media, maar ook dankzij goede mobilisatie er kwamen. De Objectief-campagne, de succesrijke vredesbetogingen vorig en dit jaar. De betogingen tegen de TOP van Laken, met meer dan 250.000 betogers in de Brusselse straten, 3 dagen lang...
Wees niet bang, dat zijn er al 1.000.000 in Vlaanderen; als de leiders nu opstaan en het verzet durven leiden, dan kan het fascisme teruggedrongen worden. Misschien is er inderdaad in Vlaanderen maar nood aan 1 oppositie: die tegen de verrechtsing en tegen het Vlaams Blok en al haar fascistische broeders in andere partijen.

Johan DeMol (VB) scheldt nu ook franstalige fascisten uit....
by Kenneth RUMES Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:37 AM
kennethrumes@hotmail.com

Johan De MOl van het Vlaams Blok haalde in een eerste reaxie na de verkiezingen meteen uit naar het Front National. Een voorbeeld van broederliefde tussen fascisten?

Het was meteen raak; Johan De Mol van het VLaams Blok geloofde dat in Brussel bij volgende verkiezingen hij met zijn fascistisch gevolg de volstrekte meerderheid bij de Nederlandstalige kiezers kunnen halen. Tegelijkertijd meldt hij dat velen Franstaligen ook voor hen zullen kiezen in de toekomst. Tja, ik ken ook van die gekke Walen die aan de zee wonen, nog nooit een migrant van dichtbij hebben gezien en toch voor het Vlaams Blok stemmen,maar dat zijn minder goede relaties van mij... ;)
Summum van de reaxie van De MOl was wel zijn uithaal naar het Front National. Dit extreem-rechts broederpartijtje van het Vlaams Blok werd omschreven als 'een ongeregeld zootje'. Tja, officieel Johan De MOl, in uw geliefde 'moedertaal' is dat "een zootje ongeregeld", maar uw poëtische omschrijving zal door de Fuhrer goedgekeurd worden als dichterlijke vrijheid...
Ik dacht even toen ik het hoorde aan een slang met 2 koppen in Brussel...

ROB KLOP en de gekken in dit land...
by Kenneth RUMES Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:43 AM
kennethrumes@hotmail.com

Tja, de man die iedereen met een andere mening neerslaat, en als die er niet meer zijn, aan zijn eigen familie begint te timmeren haalt meer dan 6.000 voorkeursstemmen.

Je moet concluderen dat in de provincie Antwerpen minstens 6.000 gekken (en dan bedoel ik gevaarlijke...) of ziekelijke geesten wonen. Als je nu VLaams Blok stemt, vind ik het al bedenkelijk, maar kom, er schijnen redenen voor te bestaan. Maar een persoonlijke voorkeursstem aan Rob Verreycken geven, dat is écht ziek. Want de man haalde vorige week alweer op droeve wijze het nieuws. Nadat hij een aantal jaar geleden Kris Merckx (PVDA) en enkele jongsocialisten tot in het ziekenhuis sloeg - zaken waarvoor hij veroordeeld werd! - haalde hij vorige week uit naar zijn vrouw. Hij is weliswaar aan het scheiden van zijn vrouw, maar ze voor de ogen van je kinderen afkloppen als een beest, lijkt me wat overdreven. Of is het dat wat men de TALIBAN verwijt bij het VLaams Blok? Gebrek aan respect voor de vrouwen, vrouwen slaan, ... fin in hun publicaties hebben ze daar mooie omschrijvingen voor. Maar als je dan voor zo iemand gaat stemmen, kan ik alleen maar hopen dat NIhoul en Dutroux niet zo hun eigen partij gaan oprichten. Het zou nog kunnen werken in pervers BelgiË.

Karel De Gucht en consequentie
by Kenneth RUMES Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:49 AM
kennethrumes@hotmail.com

Je kan Karel De Gucht (VLD) veel verwijten, maar hij is en blijft consequent. Een eigenschap waar het veel politici aan ontbreekt.

Gisterenavond, in een eerste reaxie op de verkiezingsuitslagen bleef Karel De Gucht (VLD) opvallend discreet. Nadat hij zich binnen de VLD kantte tegen het migrantenstemrecht en openlijk rebelleerde, moest hij baan ruimen voor Dirk Sterckx als voorzitter van de VLD.
Nu heb ik het ook nooit met De Gucht gehad, maar hij bleef consequent. Hij herhaalde dat het migrantenstemrecht de VLD en de rest van de traditionele partijen stemmen kostte ten voordele van het VLaams Blok. Dat op zich kan kloppen, maar mag m.i. geen reden zijn om het niet in te voeren. Overigens laat de migranten opletten - Geert Bourgeois (CD&V-Nva) kondigde inderdaad aan te ijveren op federaal vlak voor een afschaffing van het migrantenstemrecht...
Toen men De Gucht voorstelde om met een 'gezuiverd' Blok te gaan regeren, zei hij kort en krachtig: 'Nooit met Karel De Gucht'. En dat vond ik knap. Want op die manier heeft hij zich in heel de discussie altijd gedragen, hard en liberaalrechts, maar consequent. MOet je tegenwoordig al niet even opgelucht zijn als een politicus dát kan?

konsekwent
by bernard Tuesday, Jun. 15, 2004 at 12:53 AM
bernard@belgium.be

Consequent ?
Het is zo dat ten persoonlijken titel De Gucht voor het migrantenstemrecht was
Hij heeft dit zelf verklaart
Dus zijn houding is helemaal niet moedig