arch/ive/ief (2000 - 2005)

VLAAMS BLOK 24%
by yves Sunday, Jun. 13, 2004 at 10:41 PM

1 op 4 in Vlaanderen stemt fascist

en wat nu?

Vlaamse Blok
by Chebbab Monday, Jun. 14, 2004 at 12:38 AM
info@chebbab.com

Wat Nu???

Wel eerlijk gezegd ik weet het niet en niemand weet het en alleen het Vlaams Blok weet het, ik zelf heb gewoon de schrik voor het volgende:
1. Vlaams BLok bewust wil in de oppositie blijven om zo ooit later de absolute meerderheid te behalen en als het zo verder gaat dan binnen 8 jaar hebben ze meer dan 50% en dan heeft niemand te zagen of te kiezen. DUs hun tactiek is nu zo veel mogelijk het slachtoffer spelen
2.Of laay ze mee regeren en laat ons effie op onze tanden bijten om zo ervoor te zorgen dat ze binnen een paar jaar zelf worden gestraft waarom?
studies hebben aangetoond dat op de 24 mandatarissen die ze hebben maar 4 hun mond hebben opgedaan om aanwezig waren tijdens de zittingen op het parlement, komt omdat Vlaams Blok niet echt genoeg mensen heeft die weet waarmee ze bezig zijn en ze doen aan stemlijst vullerij waardoor deze mensen (die meestal nogal simple mensen zijn die veel aanhang en steun krijgen van buren) toch verkozen worden.
dan pas na dat ze mogen mee regeren en het slecht afloopt dan mag er zoits als Cordon Sanitair ontstaan want zo kan je de mensen eraan altijd blijven herinneren hoe slecht ze het ooit hebben gedaan , nu kan je hen niet veel verwijten op vlak van beleid, Kijk maar naar de uitslagen in Oostenrijk, waar Haider de deksel recht op zijn neus heeft gekregen (een paar jaar geleden was er veel heisa rond)

Ik kan me natuurlijk ook eens vergissen, maar hoop hierbij dat er eindelijk wat belletjes beginnen te rinkelen.

Hergroeperen
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 9:39 AM

Het lijkt me duidelijk dat de "strategie" van de traditionele partijen (CD&V, VLD, SP.a en GROEN!) heeft afgedaan. Het werkt niet om met het Vlaams Blok in debat te gaan als je keer op keer gepakt kunt worden op uistpraken die in feite in niets (misschien hier en daar woordkeuze) verschillen van wat het Blok zelf zegt. Het werkt ook niet om "links" te willen zijn, maar tegelijk het Blok na te praten over "de reële problemen die zich in een aantal wijken stellen", of over "de verworvenheden van onze Westerse cultuur".
Even duidelijk is het dat de "strategie" van de media (de VRT op kop) niet werkt. Hier kun je je zelfs stilaan beginnen afvragen wat de strategie van die media eigenlijk is. Na vorig jaar waren er velen die ongetwijfeld hoopten dat men het Blok niet meer op schoot ging nemen zoals in 2003. Het tegendeel is gebleken. Nog nooit heeft het Blok zoveel ongenuanceerde aandacht gekregen, zo weinig tegenspraak, als dit jaar.
Moeten de media dan de "strategie" van Stevaert volgen en het Blok doodzwijgen? Ja en nee. Ze moeten ze niet doodzwijgen, integendeel, maar wel moet men stoppen om van wat het Blok zegt automatisch over te nemen als het centrale thema.
Maar genoeg over de media en de traditionele partijen, die nu al allemaal over elkaar struikelen bij bevriende professoren om dure verklaringen te vinden (waaruit vooral moet blijken dat het niet hun schuld is, natuurlijk).
Belangrijker is wat wij, progressieven, kunnen doen om een volgende zwarte zondag, te vermijden. En dat zou wel eens een echte nachtmerrie kunnen worden als we niet oppassen. Dewinter is immers al een tijdje virtueel burgemeester van Antwerpen...
Daarom denk ik dat we er met zijn allen tegenaan moeten gaan in Antwerpen. Uitleggen aan de mensen wat voor een partij het Blok in werkelijkheid is. Hun façade doorprikken en laten zien dat achter die dure affiches en glimlachende gezichten een puur en onversneden fascisme zit. Een fascisme dat zijn diepste ideologische en politieke wortels heeft in het fascisme en nazisme van de jaren 1930 en 1940 en dat er al 60 jaar vanuit gaat dat de oorlog verloren werd. Een fascisme echter dat sluwer is door 60 jaar studeren en voorbereiden.
Concreet vind ik dat alle progressieven op zijn minst rond de tafel moeten gaan zitten om - met behoud van hun eigenheid - een gezamenlijke strategie af te spreken over de situatie in Antwerpen. Met alle progressieven bedoel ik iedereen die zichzelf opstelt links van SP.a en GROEN! (ook mensen binnen die partijen die met de officiële lijn van hun partij niet akkoord zijn). Er kan eventueel zelfs een taakverdeling worden afgesproken waarbij iedereen een deel van het programma van het Blok onder vuur neemt, bijvoorbeeld:
de PVDA vanuit Geneeskunde voor het Volk neemt het programma van het Blok op het vlak van gezondheidszorg en welzijn voor zich en voorziet iedereen met sluitende argumenten (ook budgettair) om mensen te laten inzien dat het Blok in werkelijkheid iets anders wil dan ze vertellen);
mensen van de vakbond concentreren zich op het aspect van arbeidsrechten;
progressieve advocaten nemen het juridisch programma onder de loep;
enz...

Groenten uit Aarschot

Alain Claessens

Iets mis met 1 op 4 kiezende Vlamingen
by Marauder Monday, Jun. 14, 2004 at 11:14 AM

Ik denk dat de aanloop van de verkiezingen eigenlijk niet slechter konden zijn voor het blok dan voorheen
-grote kop Rob Verreyken slaagt zijn vrouw publiek in elkaar
-een Blok-gemeenteraadslid vermoord iemand en schiet iemand zijn oog uit
-nog een Blok-gemeenteraadslid wordt gearesteerd wegen het dealen van hardrugs speed en xtc
-de partij in zijn geheel werd officieel veroordeelt wegens racisme door de recherlijke macht

Ik kan niet anders dan concluderen dat er iets mis is met 1 / 4 van de stemgerechtigde Vlamingen die eigenlijk indirect akkoord is met deze 4 dingen namelijk afranseling, dealen, moord en rascisme. Het is dat of ze dragen zulke reusachtige oogkleppen van angst dat ze blind zijn voor deze dingen die elke mens met gezond verstand afwijst.

blok
by an Monday, Jun. 14, 2004 at 12:31 PM

een zwarte doek hangt bij mij uit het raam

stemplicht
by groene zondag Monday, Jun. 14, 2004 at 12:44 PM

bekijk eens de resultaten van nederland (waar geen stemplicht is) voor de europese verkiezingen op http://www.sp.nl/nieuws/verkiezingen/europa2004/

extreem-rechts heeft er bijna geen stemmen

als er stemrecht is blijven de "anti-politiek-stemmers" en idiote racisten misschien ook hier thuis (?)

en alleszins moeten er ook dringend stappen ondernomen worden tegen de openbare omroep die extreem-rechts als lievertjes afschildert en een radicaal links alternatief doodzwijgt (behalve vorig jaar toen abou jahjah hen kijkers kon opleveren)

ze zwijgen de kleintjes niet alleen dood maar zeggen ronduit foute dingen: "je kan zondag op 5 partijen stemmen"
????????????

een groot deel van de bevolking moet nogal geschrokken zijn in het stemhokje toen er ineens dubbel zoveel partijen leken te zijn

en de vrt doet dat dan wel nog met ons geld ook!!


Stemplicht
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 1:03 PM

Ik denk niet dat de stemplicht afschaffen de oplossing van het probleem is.
Ok, het Blok zou een pak minder stemmen hebben, maar de voornaamste reden dat in Nederland, om bij dat voorbeeld te blijven, geen partij zoals het Blok van de grond komt, is dat de Nederlandse fascisten geen eengemaakte partij hebben. Hetzelfde zie je trouwens in Franstalig België.
Ik denk dat in de eerste plaats de mensen moeten inzien dat racisme en fascisme geen oplossingen zijn voor de problemen die ze hebben.
Nu zien ze - letterlijk - voor het wanbeleid van paars-groen-rooms maar één alternatief: het Blok.
Het wordt tijd dat we de krachten bundelen en met een duidelijk echt alternatief voor het beleid van sociale afbraak naar buiten komen.

Antwoord Stemplicht
by Jo Monday, Jun. 14, 2004 at 1:19 PM

Ik denk ook niet dat het afschaffen van de stemplicht het Vlaams Blok zoveel procenten zou kosten. Ik denk dat zij buiten de foert stemmers nog veel van hun kiezers zouden weten te motiveren om voor hen te stemmen als ze daarmee de meerderheid kunnen breken. Dat geeft een machtig gevoel, nietwaar.

Verder is het totaal onzinnig om een land zonder stemplicht af te schilderen als een land zonder rechtse invloed, of zijn we Italië toevallig uit het oog verloren. Ik vind dat stemplicht noodzakelijk is omdat de mensen dan toch nog eens tijdens een korte periode gedwongen worden om over hun bestuur na te denken.

VB en media
by Kjell Bleys Monday, Jun. 14, 2004 at 1:34 PM

Wat moet er gebeuren? Ik weet het niet zo meteen. Ik ook stond gisteren versteld van het VB-resultaat. Hun plafond is nog niet bereikt.

Wat zeker bijdraagt tot het succes van deze partij is de "neutrale" aanpak van de establishment-media (VRT).

Wat zou kunnen bijdragen tot een andere aanpak:
- Indien men het VB minder zijn zegje laat doen voor de camera, zou er al minder over te praten vallen, o.a. politieke debatten waarop het blok niet is uitgenodigd.
- Verder, telkens men het blok ter sprake brengt, deze partij benoemen volgens haar ware gedaante, namelijk als fascistisch, hitleriaans, vrouwonvriendelijk, en wat economisch beleid betreft, liberaal en pro-kapitalistisch.
- Deze week voor de verkiezingen heb ik op de RTBF tot 2 maar toe dezelfde reportage gezien waarin de agressieve kanten van het blik op een indringende manier worden getoond. Waarom kan zo'n reportage niet op de VRT?

Ik meen ook Kristien Hemmerechts bij te treden, toen ze gisteren op de VRT verkondigde dat in landen als Nederland, Engeland, maar ook in Frankrijk, de cultureel "andere" of de kleurling veel meer dan hier in België op TV verschijnen. Niet negatief, niet als onderwerp van gesprek, maar als subject, bijv. als nieuwslezer(es), spelleider, journalist(e), enz. België, en in het bijzonder, Vlaanderen staan daar nog lichtjaren van verwijderd.

ja, die hebben slagkracht
by dries Monday, Jun. 14, 2004 at 3:16 PM

ik vind het een schitterend idee om die anti-blok boodschap alleen en exclusief alleen door de pvda en alle 'anderen links van groen en sp-a' te laten verspreiden. zij hebben immers zo'n grote weerklank nietwaar(?!) wat niet wil zeggen dat ik niet sympathiseer met klein-links. alleen: wat haalt het uit om binnen het progressieve kamp - en sorry, daar reken ik groen en elementen binnen de sp-a ook toe (versie light; toegegeven)- nog meer verdeeldheid te creeeren?

Spreekrecht
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 3:16 PM

Misschien moeten we de eis "geen spreekrecht voor fascisten" maar eens opnieuw durven uitspreken.

slagkracht
by Alain Claessens Monday, Jun. 14, 2004 at 3:20 PM

Dries,

1/ waar is het verschil tussen jouw en mijn "definitie" van "klein-links"?
2/ Slagkracht != electoraal succes


Alain

wie er echt wint...
by Rita Monday, Jun. 14, 2004 at 6:30 PM

Diegene die nu het meest in het vuistje lachen zijn diegene die er baat bij hebben dat het volk steeds meer verdeeld wordt... Raad maar eens wie dit zou zijn (tip: zoek het niet in de arbeidersklasse).