arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onafhankelijke anti-globa's tegen regeringsdeelname GROEN!
by Filip De Bodt Friday, Jun. 11, 2004 at 10:53 AM
filip.de.bodt@skynet.be

Een reactie op regeringsdrang

De onafhankelijke andersglobalistische kandidaten op de lijst GROEN! in Oost-Vlaanderen hebben hun bedenkingen bij de signalen die enkele individuen uit GROEN! uitzenden ten aanzien van een mogelijke nieuwe regeringsdeelname van deze partij. Als onafhankelijke kandidaten willen wij duidelijk stellen dat we het met deze lijn niet eens zijn. In het verleden heeft GROEN! bewijzen ten overvloede geleverd van het feit dat je vanuit een minderheidspositie je programma niet kan doordrukken in een regering. Dit was één van de redenen voor de gigantische afstraffing die Agalev vorig jaar kreeg bij de federale parlementsverkiezingen.



Via onze onafhankelijke kandidaturen komen we dan ook op voor een radicalisering van GROEN! Voor een politieke vertolking waarbij de politiek wordt bedreven van onderuit, vanuit de georganiseerde bewegingen die in deze maatschappij actief zijn tegen het neoliberalisme. Voor een links milieubewust en sociaal gedachtegoed. GROEN! zou er goed aan doen zich te verenigen met de basisbewegingen in plaats van te kiezen voor een nieuwe regeringsdeelname.



Bovendien is het altijd bescheiden eerst de verkiezingsuitslag af te wachten alvorens dit soort van discussies te lanceren, zeker als er een gevecht rond de kiesdrempel plaats vindt.



De groep onafhankelijken wil hier in elk geval voor gaan en zal in dit debat duidelijk zijn stem laten horen, ook in de toekomst.



Peper de politiek!

Voor een pittiger GROEN!



Voor info: 0496/718472



Gilberto Ferreira Da Costa (kandidaat Vlaamse Raad Oost-Vlaanderen, actief in Noord/Zuid beweging)

Filip De Bodt (Gemeenteraadslid LEEF! Herzele, kandidaat Vlaamse Raad Oost-Vlaanderen)

Sarah Hutse (studente socio-cultureel werk, kandidaat Vlaams Raad Oost-Vlaanderen)

Peter Tom Jones (postdoctoraal onderzoekeronafh. Kandidaat Europese lijst

Voor een politiek van onderop
by Peter Tom Jones Friday, Jun. 11, 2004 at 11:49 AM

Volledig in de lijn van dit persbericht enkele citaten uit een interview dat van me afgenomen werd in het elektronisch magazine van Jong Groen!:

Interview Peter Tom Jones* in Peper on-line, nr. 3 (juni)

Wat is je motto?
PTJ: “De politiek moet heruitgevonden worden. Tegenover de machtspolitiek moeten wij een nieuwe visie op politiek naar voren schuiven: change the world without taking power. Politiek waarbij het partij-aspect slechts één deeltje in het raderwerk is. Van fundamenteel belang is het opbouwen van een sterke sociale beweging die de motor van het verzet vormt. Een politieke partij kan dan fungeren als het verlengstuk van zo’n beweging om de eisen te vertalen op het parlementaire vlak. Deze visie vertrekt vanuit de idee dat groen-linkse politiek opnieuw systeemkritisch moet zijn. Voor Groen! betekent dat concreet: werken vanuit een oppositierol, veeleer dan de illusie te koesteren dat men een neoliberaal systeem gaat kunnen hervormen vanuit de plaats van de ‘macht’ die in vele gevallen de plaats van de onmacht is. Politiek als daad van verzet.”

(...)

Waarom zou ik op jou stemmen?
PTJ: “Hiermee geef je een signaal dat andersglobalisme voor jou van vitaal belang is. Het is ook een stem die nadien kan gebruikt worden wanneer de discussie over de toekomst van Groen! losbarst. Voor mij is dat zeer duidelijk: opnieuw naar de basis, weg van de ‘macht’. Anders komt Groen! opnieuw in een schizofrene situatie waarin het zal gedwongen worden om een systeem te gaan beheren dat niet het hare is. Laat dat dan maar over aan de klassieke machts- en beleidspartijen. Via Groen! kan er langzaam aan gewerkt worden aan een relevante systeemkritische beweging in dit land. Dat is de enige weg vooruit op de lange termijn.”

(*Peter Tom Jones: onafhankelijk kandidaat op de Groen!-lijst voor het Europees Parlement)


Het volledige interview + de interviews met andere Jong-Groen!e kandidaten zijn te lezen op: http://www.jonggroen.be/main.htm: