arch/ive/ief (2000 - 2005)

Militaire uitgaven stilaan weer op niveau van hoogtepunt Koude Oorlog
by christophe callewaert Thursday, Jun. 10, 2004 at 3:57 PM

Vorig jaar werd in de hele wereld 956 miljard dollar uitgegeven aan wapens. Dat is 11 % meer dan het jaar voordien. De stijging kan op rekening geschreven worden van de Amerikaanse 'war on terror'. De VS besteden bijna evenveel aan wapens als alle andere landen samen. Het cijfer is goed voor 2,7 % van de totale wereldproductie. Daarmee zitten we dicht bij de piek van 1987 in het putje van de Koude Oorlog. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Stockholm International Peace Research Institute.

Net geen 1000 miljard dollar. Zoveel werd er in 2003 besteed aan militaire uitgaven. De VS nemen daarvan bijna de helft voor hun rekening. De rijke landen die 16 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, doen drie kwart van alle militaire uitgaven. Het militaire budget van die landen is groter dan de volledige buitenlandse schuld van alle arme landen. Het is ook tien keer meer dan wat die landen uitgeven aan hulp. De 0,7 %-norm is voor wapenproductie dus al lang overschreden.

Het Witte Huis voorziet nog meer groei. In 2005 zou het militaire budget van de VS met 7 % moeten stijgen. Binnen vijf jaar zou het 487,8 miljard dollar moeten bedragen. Het Instituut hoopt wel dat de sputterende Amerikaanse oorlogsmachine de stijging van de uitgaven zal afremmen.

Zie: SIPRI