arch/ive/ief (2000 - 2005)

“Veel mensen hebben zich bij de aanwezigheid van extreem-rechts neergelegd”
by Sam Thursday, Jun. 10, 2004 at 2:23 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Patrick Coeman is beheerder van anti-racistische en anti-fascistische websites als antifa.be, fdw.be en zijn eigen site coeman.net. Coeman, de schoonbroer van Rob “klop” Verreycken zet zich al dertig jaar in voor de strijd tegen het racisme en het fascisme.

Wat is eigenlijk het opzet van die websites?

COEMAN: “Dat is een beetje afhankelijk van site tot site. Antifa.net geeft aan anti-rasistische en anti-fascistische initiatieven gratis webspace. Er zijn een kleine honderd organisaties die hier hun ding doen omdat ze in veel gevallen door reguliere providers niet aanvaard worden. Niet iedereen krijgt bij ons webspace, enkel zij met een uitgesproken anti-racistisch en anti-fascistisch standpunt. Er zitten ook Duitse organisaties bij die in Duitsland verbannen zijn door providers omwille van de inhoud of omwille van bedreigingen door extreem rechts. Er zijn zelfs gevallen bekend waar providers molotovs tegen de gevels kregen om ze onder druk te zetten om bepaalde sites te verbieden. Als je dan een firma bent die winst wil maken, dan gooi je die eruit want je wil uiteraard geen tweede molotov binnenkrijgen.”

“Antifa probeert dus vooral te informeren, fdw.be is een initiatief van de laatste twee weken eigenlijk. Ik had de domeinnaam fdw.be en ik heb enkele mensen gecontacteerd om daar met de verkiezingen iets mee te doen. Een paar mensen hebben dan hun creativiteit laten werken. Langs de ene kant geven wij informatie over het criminele verleden van het Blok, langs de andere kant hebben wij voor de eerste keer nagedacht om iets meer te doen dan enkel informeren. Daarom hebben we die pdf-files gepubliceerd op de site en die zien we toch links en rechts in het straatbeeld verschijnen. Het is niet dat Vlaanderen volhangt maar we proberen met die files iets aan te bieden aan de mensen om er zelf iets aan te doen en dat was eigenlijk de eerste keer dat dit gebeurde.”

Zijn er vandaag nog veel mensen die de strijd met het racisme en fascisme willen aangaan? Is er nog voldoende engagement?

COEMAN: “Je hebt eigenlijk twee soorten mensen. Allereerst mensen die zeer concreet doordat het verkiezingen zijn iets willen doen tegen die affiches van het Blok. Omdat die zo massaal verspreidt worden willen de mensen daarop ageren, dus zeer direct en op korte termijn. Deze mensen zijn er in overvloed. Als je door bepaalde wijken loopt zie je bijvoorbeeld hoe snel de affiches van het Blok soms afgescheurd worden, dat zijn spontane opwellingen van mensen. Wat betreft engagement op langere termijn kom je hier toch al jaren quasi dezelfde mensen tegen. Het is vooral naar aanleiding van de verkiezingen dat veel mensen zich nu engageren.”


Op de website www.fdw.be staan enkele actievoorstellen tegen het Vlaams Blok.

Gaat u soms niet te ver in het zoeken naar verhalen die het Blok zwart kunnen maken? Ik denk hierbij spontaan aan OCMW-Raadslid Johan Saenen van het Blok in Diest die trachtte het hondje van zijn ex-vriendin te wurgen.

COEMAN: “Dat denk ik niet want dat verhaal heeft alle kranten gehaald. Als een OCMW-raadslid van het Vlaams Blok tijdens een campagne als “met ons wordt het veiliger” en “wij zullen zorgen voor meer blauw op straat” in een relationeel conflict op straat het hondje van zijn ex-vriendin probeert te vermorzelen dan denk ik wel hoe geschift die man niet moet zijn om derfelijke dingen te doen. Zeker toch een mandataris van een partij die voor recht en orde staat. We zullen allemaal wel eens emotionele opdoffers gekregen hebben, maar bij mij is het nog nooit opgekomen om mij op een vriend of een lief te wreken door voor haar ogen weet ik veel wat uit te spoken. Dat is net hetzelfde met de drie andere verhalen die op de website staan. Je moet maar Vlaams Blok gemeenteraadslid zijn en volop drugsdealer zijn om dan in die gemeenteraad het gedachtengoed van uw partij te vertegenwoordigen.”

Op uw eigen website bent u onherkenbaar. Is het dan zo gevaarlijk wat u doet?

COEMAN: “Wel ik heb toch nog steeds een openstaande rekening van de stenen die hier door de ramen gevlogen zijn. Toen ik nog kabinetsmedewerker was van Eddy Boutmans kregen we tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwpoort de rijkswacht over de vloer met de mededeling dat een van de mensen van mijnheer Boutmans serieus geviseerd werd door extreem rechts. Zij hadden allerlei foldertjes uitgebracht met fotomateriaal dat zij hadden van vermoedelijke antifa fotografen en spionnen.”

Vorig jaar diende u ook een klacht in bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer tegen de spionagedienst van het Blok Kosmos. Bestaat die dienst vandaag nog?

COEMAN: “De dienst Kosmos bestaat zeer zeker nog. De laatste uiting die wij daarvan gehad hebben is dat gemeenteraadsleden van het Blok nog steeds worden voorzien van achtergrondinformatie over organisaties en personen. Wat er eventueel van mij instaat weet ik niet want ik heb daar geen toegang tot. Ik weet alleen dat toen ze nog openlijk publiceerden ze aan mij toch wel enkele artikeles gewijd hebben. Vandaag is die dienst uiteraard officieel opgedoekt.”

Heeft uw engagement iets te maken met uw schoonbroer Rob Verreycken?

COEMAN: “Ik ben daar al veel langer mee bezig. Ik kom uit wat men noemt een rood nest. Ik zit van mijn dertien jaar bij de ABVV -kadetten. Toen het Anti Fascistische Front (AFF) in Antwerpen nog een koepel was van organisaties was ik daar ook vertegenwoordiger van. Ik heb het echt met de paplepel meegekregen want ik ben famillieleden kwijtgespeeld omdat die tijdens de oorlog in het verzet zaten.”

Gaat u zich in de toekomst blijven inzetten tegen racisme en fascisme?

COEMAN: ”Ik ben daar nu intussen dertig jaar mee bezig en ik zie niet in waarom ik er nu nog mee zou stoppen. Ik haal daar ook enorm veel voldoening uit. De ene gaat graag op café, de andere gaat naar het voetbal en ik hou mij hiermee bezig.”

Heeft u met uw strijd al zichtbare resultaten geboekt?

COEMAN: “Neen. Het grootste probleem is dat het anti-fascistische milieu steeds kleiner en kleiner wordt. Het grootste probleem is de gewenning aan extreem-rechts in het straatbeeld. Hierdoor hebben een hele hoop mensen die je vijftien jaar geleden nog warm kon maken voor die strijd, zich bij hun aanwezigheid neergelegd.”

Coeman en antifa.net staat nog voor meer
by ace Thursday, Jun. 10, 2004 at 3:58 PM
jolipal@palestina.be

Antifa.net en Patrick Coeman geven ook gratis webruimte voor de antifascistische actie tegen Isräel met http://www.palestina.be die verslag brengt van de jaarlijks jongerenreis naar Palestina in juli die dit jaar voor de 4de keer doorgaat - zie http://www.intal.be/site/article.php?langId=1&articleId=406&menuId=1 , alsmede voor http://www.steun.be 's eigenzinnige ondersteuning van bv http://www.steun.be/breendonk/ en het internationalisme van jongeren.

Chapeau.