arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wanneer woord terrorisme valt, verdwijnt alle zin voor nuance
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 09, 2004 at 11:34 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Als het over terrorisme gaat, hebben niet alleen de politie en het gerecht, maar ook de media nog weinig oog voor nuances. Dinsdag trokken 200 agenten er op uit voor een grootschalige anti-terreuractie. De Belgische kranten kauwden 's anderendaags netjes de persberichten van de politie en het gerecht na.


Onderzoekers laten puinhoop achter bij 'verdachten' (foto Vanessa)

Eerst even de feiten. In Italië werd Rabei Osman Ahmed opgepakt. Volgens het Spaanse gerecht is hij een sleutelfiguur in de voorbereiding van de aanslagen in Madrid. De man zou enkele maanden voor de aanslagen van Spanje naar Italië verhuisd zijn. Volgens de Italiaanse onderzoeksrechter Maurizio Romanelli heeft de Italiaanse geheime dienst een telefoongesprek onderschept waarin Ahmed zei: “die in Spanje zijn mijn vrienden.” Deze Ahmed zou ook telefonisch contact hebben gehad met de vijftien verdachten.

Bij De Morgen klinkt dat dan zo: “De vijftien arrestanten vormen een operationale groep terroristen die België als uitvalsbasis had en van daaruit overal naartoe gestuurd kon worden om een aanslag te plegen. Ze werd gedirigeerd vanuit Italië, waar de politie gisterenochtend twee GICM-leden oppakte.” Journaliste Sue Somers pent hier de persconferentie van federaal procureur Daniël Bernard en Glenn Audenaert van de federale politie over. In het Nieuwsblad wordt hij letterlijk geciteerd: “Wij weten nog niet of de nu opgepakte personen actieve leden zijn van GICM, van al-Qaeda of van nog een andere terreurgroep. Maar dat zij een aanslag voorbereidden, staat buiten kijf, ook al hebben wij geen wapens of explosieven teruggevonden.”

Uit gesprekken met enkele opgepakte personen blijkt dat Bernard hier wel heel sterk overdrijft. Dat bewijst ook het feit dat slechts vier personen werden aangehouden. De anderen waren onmiddellijk terug op vrije voeten. De vijf personen waar wij getuigenissen van hebben, blijken slechts heel toevallig te maken te hebben met de verdachte personen. De politie ging ongemeen hardhandig te werk terwijl ze de informatie die ze zochten ook met een simpele ondervraging of wat beter speurwerk hadden kunnen bemachtigen.

Politiek
“Dat bewijst nog maar eens dat zodra het woord terrorisme valt, voor het gerecht alles gepermitteerd is,” zegt Ivo Flachet, advocaat van twee van de opgepakte en weer vrijgelaten personen. “Bij mijn cliënten, broer en zus, bleek het te gaan om een onderzoek naar een verdacht nummer dat vanop een GSM die ooit in hun bezit was zou gecontacteerd zijn.”

In maart werden bij een gelijkaardige actie al eens vier verdachten opgepakt. De advocaat van één van de arrestanten gewaagde in het Belang van Limburg toen al van politieke motieven achter het tijdstip van die actie. Premier Verhofstadt had toen net het idee voor de installatie van een 'Europese terrorisme-tsaar' gelanceerd. Verhofstadt zelf pakte uit met de arrestatie. “Wie wil er hier eigenlijk scoren,” vroeg de advocaat Raymond Corstjens zich af. Deze keer bleven de politici wat meer op de achtergrond. Glenn Audenaert, de gerechtelijke directeur van de Brusselse federale politie schaamde zich niet om hier een politieke zaak van te maken. Nadat hij zichzelf en zijn diensten flink op de borst klopte, zei hij: “Er moet heel snel versterking komen om de kwaliteit van onze opsporingen op peil te houden.”