arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stem voor de dieren
by Bite Back Wednesday, Jun. 09, 2004 at 3:36 PM
info@biteback.be 0486- 601666 Postbus 107 3740 Bilzen

PERSBERICHT



Bite Back voert actie aan de ingang van slachthuis Genk en roept consumenten op partij te kiezen voor de dieren

Genk - De dierenrechtenorganisatie Bite Back zal op woensdag 9 juni a.s. vanaf 10.00 uur postvatten aan de ingang van het paarden, runder- en varkensslachthuis in Genk. Dierenrechtenactivisten verkleed als varken en als ‘Pietje de Dood’ zullen een groot spandoek ophouden met de tekst: ‘Kies voor Leven, Kies Vegetarisch’. Bite Back vraagt meer aandacht voor het gruwelijke lot van miljoenen landbouwdieren die jaarlijks in Belgische slachthuizen, na een kort en ellendig leven in de intensieve veehouderij (bio-industrie), worden afgeslacht. De actievoerders zullen oog in oog staan met veewagens met dieren zoals koeien, paarden en varkens die dagelijks worden aangevoerd naar dit slachthuis. Anoniem en buiten het gezichtsveld van consument en samenleving worden duizenden, jonge dieren dagelijks afgeslacht voor hun vlees. Bite Back roept consumenten op om, aan de vooravond van de verkiezingen, dagelijks partij voor de dieren te kiezen, door de gewelddadige vleesindustrie de rug toe te keren en te kiezen voor een vegetarische of veganistische levenswijze.

Waar: Voor de ingang van slachthuis Genk NV, Europalaan 11, Genk
Wanneer: Woensdag 9 juni vanaf 10.00 uur

Kalveren worden in de bio-industrie al op de leeftijd van 6 maanden geslacht. In melkveehouderijen worden kalveren direct na de geboorte weggenomen van hun moeders. De kalfjes mogen de eerste 8 weken van hun korte leven nog steeds worden gehuisvest in eenzame kalverboxen. Daarna worden ze gehuisvest in zgn. groepsstallen op roostervloeren.
De stiertjes worden vetgemest en geslacht, de jonge koeien worden vaak weer ingezet voor de fok en als melkkoe. Melkkoeien worden jaarlijks zwanger gemaakt om de melkproductie op economisch, rendabel niveau te houden en van hun kalveren beroofd en vroegtijdig (rond de 4-5 jaar jong) afgevoerd naar het slachthuis. De meststieren of vleesstieren worden in een rap tempo (in ongeveer 18 maanden) vetgemest op een dieet van krachtvoer en maïs. De bewegingsruimte voor deze dieren is zeer beperkt. Deze dieren krijgen - door hun hoge gewicht - vaak last van hun gewrichten en pootbeschadigingen. Zgn. dikbilkoeien worden speciaal gefokt voor hun vlees vanwege hun snelle spiergroei. De prijs hiervoor is dat veel dikbilkoeien hart - en orgaanafwijkingen hebben en in de regel niet op een natuurlijke manier kunnen bevallen maar alleen nog via keizersnede.
Varkens worden op een leeftijd van 6 maanden geslacht. De moederdieren, de kettingzeugen, lijden een geketend leven, gevangen tussen ijzeren stangen, biggen worden na 4 weken weggenomen bij hun moeder en zonder verdoving worden ze gecastreerd, ontdaan van hoektanden en staart. Biggen worden opgesloten en vetgemest in biggenbatterijen (donkere en overvolle bio-industriestallen).