arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nog meer Belgische wapens naar Nepal, ondanks de verslechterde situatie
by Forum voor vredesactie Monday, Jun. 07, 2004 at 4:35 PM

Forum voor Vredesactie stelt vragen bij rol van federale overheid Uit goede bron vernam de Franstalige vredesorganisatie CNAPD dat nog meer export van wapens en munitie vanuit Belgiƫ naar Nepal ofwel al eerder vergund werd ofwel in de pijplijn zit om vergund te worden (zie persbericht CNAPD, www.cnapd.be). En dit ondanks de verslechterde politieke en mensenrechtensituatie in Nepal.


  • PB Clermont tekende op 16 september 2003 een contract met Israëli Military Industries voor de levering van propellants (explosieve gondstoffen voor munitie) voor niet minder dan 7 miljoen 5.56 mm kogels met als eindbestemming Nepal.

  • In het najaar van 2003 gaf de Waalse overheid een vergunning voor de her-export van RPM-wapensystemen (zware machinegeweren en bommenlanceerders) van FN-Herstal die zich in India bevonden naar Nepal. Deze RPM-wapensystemen werden waarschijnlijk ingebouwd in helicopters. Uit goede bron vernam het CNAPD dat een nieuwe aanvraag voor het re-exporteren van RPM in behandeling is of ondertussen goedgekeurd.

  • New Lachaussée wil een munitiefabriek voor 5.56mm kogels bouwen in Nepal. Nepal heeft al Minimi’s, maar wil nu ook zelf de munitie kunnen fabriceren.

  • Volgens onze informatie is nog steeds niet de volledige hoeveelheid Minimi's in Nepal aangekomen. Vroeg of laat komt dus de vraag van de Nepalese autoriteiten voor de verdere levering van de Minimi's, en zal dus in de zomer van 2004 de exportverguning door de Waalse overheid verlengd moeten worden.

Vermits Buitenlandse Zaken nog steeds de Gewesten adviseert over exportvergunningen indien de Gewesten daarom vragen, wenst het Forum voor Vredesactie te weten hoe Buitenlandse Zaken de toestand in Nepal nu evalueert. Welke informatie over Nepal geeft Buitenlandse Zaken door aan de gewestregeringen? Houdt Buitenlandse Zaken rekening met de adviezen van de Belgische ambassade in India, die duidelijk aangeven dat de situatie in Nepal serieus verergert is?

Van een prille democratie in Nepal is ondertussen allang geen sprake meer. De noodtoestand is permanent. De bevolking leeft de facto onder een militair bestuur. En de mensenrechtensituatie is volgens EU rapporten enorm verslechterd; verdwijningen, folteringen en buitengerechtelijke executies komen vaak voor, al of niet tijdens reële of imaginaire ‘encouters’ tussen rebellen en leger.

Uitvoer naar Nepal is wettelijk gezien onmogelijk. De EU Code of Conduct – sinds maart 2003 vervat in de Belgische wapenwet - verbiedt uitvoer ‘if there is a clear risk that the proposed export might be used for internal repression’, wat hier overduidelijk het geval is.

Het Forum voor Vredesactie vraagt dan ook aan alle Belgische overheden om een de facto moratorium op wapenuitvoer naar Nepal. België draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkeling van het conflict. Uit het recentste jaarlijkse EU rapport van 2003 over de EU-wapenexport blijkt dat België de voornaamste wapenleverancier is van Nepal. Bijna 95% van de totale EU-exportwaarde naar Nepal was voor rekening van België (Fifth Annual report according to operative provision 8 of the European Union Code of Conduct on Arms Exports).

Hieronder vindt u meer details over de (mogelijke) exporten en contracten.

 

13.000 kg propellants PR 844//SS109 van PB Clermont via Israël naar Nepal

Het Israëlische bedrijf IMI (Israel Military Industries Ltd) sloot een contract met het Nepalese leger voor de levering van 7 miljoen 5.56mm SS109 kogels. Het contract dateert van 16 september 2003. De explosieve grondstoffen voor deze kogels komen van het Belgische bedrijf PB Clermont, gevestigd in Engis. Dat de Belgische overheid of Waalse overheid (najaar 2003 is de overgang van de federale bevoegdheid naar de gewestelijke) op de hoogte was van de Nepalese eindbestemming blijkt uit het end-user certificaat van IMI in verband met de levering van PB Clermont. In deze end-user certificaat staat duidelijk vermeld dat de goederen enkel geimporteerd worden voor gebruik door het Koninklijk Nepalees leger. Of en wanneer de levering uiteindelijk is doorgegaan is ons niet bekend.

 

Munitiefabriek van New Lachaussée in Nepal?

New Lachaussée vraagt aan de Belgische ambassade in India om samen met een vertegenwoordiger van de ambassade naar Nepal te gaan voor ‘een officiële introductie’ van zijn bedrijf ‘via het diplomatieke kanaal’ in het kader van de eventuele bouw van een volledige productielijn van 5.56 mm munitie voor FN-geweren.

Opnieuw RPM’s (Rocket Machinegun Pod - wapenuitrusting voor helicopters) via Indisch bedrijf naar Nepal

FN-herstal en de Indische firma HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) vragen aan de Waalse overheid om opnieuw een vergunning te verlenen voor de her-export van FN wapens (RPM’s) die zich momenteel in Indië bevinden -in de fabrieken van HAL - naar Nepal. Deze RPM’s waren eerder vergund voor gebruik door het Indisch leger. De wapens kunnen worden ingebouwd in helicopters.

In het voorjaar van 2003 raakte al bekend dat India twee Lancer helicopters met FN-wapenuitrusting leverde aan Nepal. Uit goede bron vernamen we dat de federale overheid in het voorjaar van 2003 hiervoor een her-export vergunning gaf, en dus wel degelijk op de hoogte was van deze herexport en er de goedkeuring aangaf. In november 2003 kwamen daar nog eens 4 reserve RPM’s bijkwamen, ditmaal vergund door de Waalse overheid.

Of de Waalse overheid ook nu overstag gegaan is, is niet bekend.

 

Perscontact GSM 0479/688424 (M.Crols)

CNAPD: Arnaud Ghys: 02/6405262