arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reacties van politieke partijen en vakbonden op de kliklijn tegen leraars door de VBJ
by actiegroep: stop de kliklijn Sunday, Jun. 06, 2004 at 1:55 PM
actiestopdekliklijn@hotmail.com

Onderstaand de resultaten van een navraag bij partijen en vakbonden in verband met de lerarenkliklijn. Deze informatie wordt letterlijk weergegeven en niet van commentaar voorzien. We hebben geen reactie ontvangen van SP.a en van het ACV en ACLVB.

Persbericht: Reacties van politieke partijen en vakbonden op de kliklijn tegen leraars door de VBJ.


Reacties van de diverse politieke partijen.

Spirit (Koen T'Sijen, woordvoerder spirit)

"Spirit verzet zich uitermate hard tegen alle vormen van kliklijnen. Met de oprichting van een 'Meldpunt illegaliteit' in Antwerpen toonde het Vlaams Blok zich reeds van zijn meest donkerbruine zijde. Dat doet het ook met de kliklijn t.a.v. leerkrachten, waarvan u melding maakt. Ondanks de recente veroordeling wegens racisme bezondigt het Blok zich opnieuw aan feiten waarvoor het door het Hof van Beroep in de meest scherpe bewoordingen werd veroordeeld. Spirit past voor een samenleving waarin kliklijnen het wederzijdse wantrouwen tot norm verheffen. Ook kliklijnen waarop burgers bouwovertredingen, zwartwerk of
belastingsfraude kunnen aangeven hoeven voor spirit echt niet. Met kliklijnen verengt het Blok onze samenleving tot angst, paranoia en onverdraagzaamheid.

Spirit ondernam reeds politieke actie. Volksvertegenwoordiger Stijn Bex stelde hieromtrent reeds kritische vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken in de Kamer."

Groen! (Vera Dua - partijvoorzitster)

De partij Groen! is het absolute tegengestelde van het Vlaams Blok, dat blijkt meer en meer. De ideeën die ze prediken, het systematisch tegen elkaar opzetten van mensen, hun laster- en afbraakstrategieën etc. zijn voor ons verwerpelijke en ronduit gevaarlijke manieren om aan politiek te doen. Zelfs hun methodes zijn laag bij de grond: kliklijnen! Als ze een meldpunt voor een sluikstort of voor een gevandaliseerde plaats zouden inrichten, kan je dat nog omzetten in een constructieve actie: opkuisen, saneren, opfleuren. Maar het gaat hier over het bewust opjagen van mensen. Het gaat hier om intimidatie. De boodschap die ervan uitgaat is: ‘pas op je woorden, leraar, anders weten we je wel te vinden’. Wat als een tiener zich met zo’n melding alleen maar wil wreken op z’n leerkracht, wegens slechte punten of een kritische opmerking? Een klacht hoort niet anoniem te zijn; dat zet de deur open voor zuiver pestgedrag! Ook het voorwerp van de kliklijn is dubieus. Mag een leerkracht het in de les ‘burgerzin’ of ‘maatschappelijke vorming’ hebben over de standpunten van het Vlaams Blok? En als deze negatief overkomen, wat niet zo moeilijk is, is dat dan laster? Kort gezegd: wij vinden ook deze kliklijn van het Vlaams Blok een laakbare praktijk en we hopen dat ze ook deze snel moeten opdoeken.
We zijn dan ook heel blij dat er vanuit de maatschappij spontaan een actie wordt opgezet tegen de kliklijn. Een dergelijke reactie is het best niet-partijgebonden, anders reageert het Vlaams Blok weer vanuit een slachtofferrol. De actie ‘stop de kliklijn’ circuleerde meteen onder onze leden en werd ook duchtig verspreid. Wij hopen van ganser harte dat deze actie de steun krijgt van alle progressieven in Vlaanderen, niet alleen van zij die zich politiek inzetten voor de strijd tegen extreem-rechts. Dit is tenslotte geen politieke kwestie, maar een zaak van maatschappelijk belang!


VLD (Lorenzo Briganti - VLD)


De VLD is tegen kliklijnen. De VLD heeft zich bij monde van Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael sterk afgezet tegen de kliklijn voor illegalen die het Vlaams Blok onlangs had geopend. Verklikking is immers geen middel om mensen democratisch te controleren en betekent het einde van de democratie. De VLD keurt de actie van de Vlaams Blok jongeren dan ook af.
De VLD staat positief tegenover het initiatief 'actie stop de kliklijn' en is verheugd dat de actie ondertussen reeds succes heeft geboekt, aangezien de oproep verwijderd is van de website van de Vlaams Blok jongeren.

CD&V (Raf Suys - Secretaris CD&V-Kamerfractie)

CD&V keurt af dat een partij leerlingen oproept om aan die partij bemerkingen over wat leerkrachten zeggen in de klas over te maken. Wij vinden dat leerlingen mondig genoeg zijn om zelf ten aanzien van directie of inspraakorganen laten weten wanneer ze vinden dat uitspraken van een leraar niet door de beugel kunnen. Dit soort zaken moet binnen de scholen kunnen uitgepraat worden.

CD&V vindt het goed dat mensen uit de samenleving hun afkeuring laten blijken. Wij doen dit ook in de parlementaire en andere publieke fora waarop wij onze mening kunnen geven. Wij hopen op die wijze jullie initiatief te kunnen ondersteunen. Wij vinden het echter beter dat dit soort initiatieven van verontruste burgers niet gerecupereerd worden door politici omdat dit het Vlaams Blok enkel kan versterken in hun slachtofferrol maar dat wij allen vanuit onze opdracht reageren en de positieve boodschap zo versterken.

N-VA (Geert Bourgeois)

De N-VA verwerpt elk initiatief - van welke partij of groepering dan ook - dat ertoe leidt dat mensen tegen elkaar opgezet worden, elkaar verdacht maken en verklikken in de beste DDR-traditie.
Vlak voor de verkiezingen voelt de N-VA zich niet geroepen om actie te ondernemen tegen de betrokken kliklijn georganiseerd door een andere partij. Wij wensen immers met elke concurrerende partij het debat ten gronde aan te gaan in plaats van te reageren op een al lang bestaand initiatief van de jongerenorganisatie van een politieke partij.

PVDA (Kris Merckx, Lijsttrekker PVDA+ voor Europa)

Verwerpelijk en streng te veroordelen. Het gaat hier om een initiatief dat integraal gekopieerd is van de methodes van hun historische fascistische voorgangers. Bij hun 'kliklijn voor illegalen', die aanzet tot racistische mensenjacht, is dat nog duidelijker.

U kan op onze volledige steun rekenen, o.a. via bekendmaking op onze website http://www.pvda.be en in ons weekblad Solidair.
Mag ik uw aandacht trekken op de artikels die ik recent persoonlijk over en tegen het Vlaams Blok schreef in mijn weblog:
 Rob klopt: zonder pepperspray. (28/5)
 Blok en criminaliteit: werk in eigen huis eerst! (26 mei)
 Kiesrecht op VTM: PVDA-dokter Van Duppen scoort en gladde aal Verstrepen liegt over Blok-programma. (19/5)

LEF (Links ecologisch forum - Filip De Bodt)

Uiteraard vind ik de actie van het Blok schandalig. Zelf heb ik één twijfelpunt: moeten we nu die gasten zelf gaan aanspreken door ze mailtjes te sturen? Erkennen we ze zo niet als gesprekspartner? Wij hebben de mail verder verspreid, maar eerlijk gezegd zoek ik zelf nog naar argumenten om hem op te sturen, iets houdt mij tegen om die gasten zelf een mail te sturen… Graag bereid tot verdere discussie.


1) Reacties van de Vakbonden.


ACOD - Onderwijs (Namens ACOD-onderwijs: Hugo Deckers)

Als socialistische onderwijsvakbond komen we op voor een verdraagzame en open samenleving. De bij ons aangesloten leden onderschrijven dit ten volle. De behandeling van politieke thema's op school moet in deze context worden begrepen.
Het is dus voor ons onaanvaardbaar dat een partij die zich democratisch noemt via een jongerenorganisatie een sfeer van wantrouwen en achterdocht wil doen ontstaan. Dit zijn voor ons praktijken uit een tijd dat ware democratie als gevolg hiervan al te gemakkelijk met de voeten werd getreden.
Kortom voor ons onaanvaardbaar.

ABVV (André Langenus - Federaal Secretaris Social-Profit)

Zoals gezegd is het standpunt van mijn centrale dat kliklijnen niet kunnen.
Binnen ABVV is voor het openbaar onderwijs in de eerste plaats en exclusief ACOD bevoegd.
Voor het Vrij Onderwijs is dit BBTK en AC.
Dit geldt zowel voor Vlaanderen als Wallonië en Brussel.
Wij kunnen ons dus volmondig aansluiten bij een reactie tegen dit blokidee.
Wat wij al kunnen doen is dit standpunt binnen onze organisatie verspreiden, de andere centrales en de interproffessionele organisaties mee motiveren (voor zover nodig).