arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa op Radio 1: mag het ook over iets gaan?
by christophe callewaert Friday, Jun. 04, 2004 at 6:57 PM

Zes minuten in een debat dat in totaal 34 minuten duurde. Zolang mochten de Europese tenoren van CD&V, SP.A en VLD het hebben over inhoud. Het resterende half uur ging het enkel over politique politicienne.

Nu ja tenoren. Alleen de SP.a stuurde de lijsttrekster. VLD en CD&V stuurden de net iets mindere goden Marianne Thysen en Dirk Sterckx. De lijsttrekkers willen niet met elkaar in debat gaan. Jean-Luc Dehaene van CD&V vindt Guy Verhofstadt van VLD een schijnkandidaat en Mia De Vits van SP.a vindt eigenlijk het zelfde van Jean-Luc Dehaene. Kranten fluisteren dan weer dat Mia De Vits zelf een schijnkandidaat is. Afin, daar ging het dus over tijdens de eerste vijf minuten van het debat dat door journaliste Kathleen Cools werd geleid.

Daarna mochten de drie politici wat speculeren over de toekomst van Verhofstadt. Enkele zakenkranten zien hem al aan het hoofd van de Europese Commissie. En wat dan als hij Prodi mag opvolgen? Wie volgt hem dan op? Di Rupo of Dewael wou Cools weten? Het spreekt vanzelf dat geen van de politici daar een zinnig antwoord op wist te verzinnen, maar ondertussen zaten we toch al weer zes minuten verder. “Wij discussiëren niet over posten, maar over inhoud,” probeerde Mia De Vits voorzichtig.

Cools begreep de vingerwijzing en liet het gekrakeel over postjes en speculatie even voor wat het is. Maar aan inhoud waren we nog altijd niet toe. Mag Turkije er bij of niet? Dat was vraag drie. Het werd weer een procedurediscussie. Ja, als Turkije de regels volgt. Maar is het wel een lekenstaat, wou Cools weten. Het verleidde Dirk Sterckx tot de filosofische opmerking: “We moeten goed nadenken waar we mee bezig zijn.” Maar nog was Cools niet tevreden. En Oekraïne dan? Mag Oekraïne bij de Europese Unie?

Daar kreeg ze geen antwoord op want om één of andere reden viel tijdens de twintigste minuut van het debat het magische woord Bolkestein. Bolkestein dus, de zeer liberale Nederlandse commissaris die met zijn richtlijn de diensten in Europa wil liberaliseren. Dirk Sterckx die de richtlijn niet helemaal ongenegen is, ging meteen in het verweer. “Een richtlijn wordt altijd door de hele Europese commissie ondersteund.” Kathleen Cools onderbrak op het moment dat hij waarschijnlijk wou aanvullen: “en dus ook door uw Waalse politieke verwant Philip Busquin van de PS, mevrouw De Vits.”

Precies vijf minuten zou deze inhoudelijke discussie duren. Want net toen Dirk Sterckx aan het uitleggen was welke impact de richtlijn in België zou hebben (hij noemde onder meer de zorgsector en de interimkantoren), kwam Cools tussen: “Dit is een verhitte discussie over de hoofden heen van de mensen over amendementen en stemmingen.”

Niet geïnteresseerd”
En een verhitte discussie over Europa dat mag blijkbaar niet zo vroeg op de dag. Dan maar weer naar de 'politique politicienne'. De politici mochten nog eens zeggen wat ze vinden van het onderzoek van Gallup dat uitwees dat kiezers ook tijdens Europese verkiezingen hun eigen regering willen afstraffen. Tja, wat moet je vinden van een onderzoek naar de mening van de mensen? Er kwam geen zinnig antwoord want alledrie willen ze de verkiezingen afwachten vooraleer ze daar over uitspraken doen. En toen zat het debat er bijna op. “Zijn de Belgische ministers wel geïnteresseerd in Europa? Ze zijn vaak afwezig op Europese ministerraden,” wouden de journalisten van Radio 1 tot slot nog weten. Dirk Sterckx moest het toegeven: “Er is blijkbaar te weinig interesse voor Europa.” Hoe zou dat toch komen?