arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antiracistische campagne in Antwerpen
by Staf Friday, Jun. 04, 2004 at 7:01 AM

Het comité "Haat is geen oplossing" heeft in Antwerpen een grootschalige campagne tegen racisme opgestart. Onder het motto "Meer Oplossingen - Minder Haat" zijn er al duizenden affiches verspreid.

Het comité "Haat is geen oplossing" is een initiatief van Radio Multipop 100.2 Antwerpen - radio against racism - en een reeks allochtone verenigingen. In totaal wil men niet minder dan 40.000 affiches verspreiden! Onder de slagzin "Meer helden, minder haat" vraagt radio Multipop aan zoveel mogelijk mensen en organisaties om zich aan te sluiten bij de actie.

Toch is dit geen campagne tégen een bepaalde politieke partij, zegt Dagmar De Beukelaer van Multipop in de krant De Morgen. "Ik geef toe dat we er vlak voor de verkiezingen mee begonnen zijn, maar racisme is van alle tijden en vind je onder alle mensen. Op onze affiches gebruiken wij trouwens een ander lettertype en een andere kleurstelling - oranje boven en blauw onderaan - maar we bedienen ons wel van dezelfde lege slagzinnen. Want wie is er nu niet tegen misdaad? En is niet iedereen vies van hondenpoep op straat? Er zijn problemen in de stad en het komt er op aan die op te lossen, maar dat kun je niet met een holle slogan. Daarover gaat onze campagne. We hebben affiches met vijftig verschillende teksten gemaakt, waarvan een aantal in samenspraak met de streetwearwinkels van de Kammenstraat, waar massa's jongeren komen. Sommigen hebben al hun eigen variant voor het raam hangen: 'Meer hamburger, minder haat'. Zo zijn we er in een week tijd in geslaagd om de hele inhoudsloze communicatie van het Vlaams Blok te ridiculiseren. Hun eigen leden doen zelfs mee op het internet met de slogan 'Minder wetten, meer tetten'." (De Morgen van 03.06.2004)

Dagmar De Beukelaer verwacht trouwens dat voor het einde van de week allemaal de deur uit zijn. De belangrijkste winkelstraten van Berchem, Borgerhout en Hoboken hangen al vol. Maandag beslist het comité hoeveel affiches er worden bijgedrukt...

Je aansluiten bij de actie door een mail te sturen naar info@multipop.be. Je kunt zelf je affiche uitkiezen en downloaden via de website http://www.haatisgeenoplossing.be.

"Wij richten ons op de Antwerpse jeugd - waarvan 46 procent van vreemde origine is - met hedendaagse popmuziek uit de hele wereld. En daartussen klinkt onze boodschap: racisten zijn losers, dom en volledig 'out'. Ben je antiracist, dan ben je cool en funky." (De Morgen van 03.06.2004)

verwarring
by an Friday, Jun. 04, 2004 at 2:53 PM

kijk, ik vind het heel tof van multipop dat ze dit organiseren. MAAR er is een probleem. veel mensen kijken alleen naar de kleur, en zo ben ik al een aantal mensen tegengekomen die denken dat de winkels van het Kiel en t Zuid nu ook al volhangen met vlaams-blok-affiches. Zo hoorde ik een oudere marokkaanse man, die dacht dat de migranten nu ook al massaal op het blok stemden. hij had zoiets van "ja, das toch een goede uitspraak van het blok, daar kunnen we toch niet tegen zijn? minder haat, meer oplossingen, das toch positief." het is echt niet voor iedereen duidelijk dat dit een anticampagne is.

aan de andere kant zijn er zo wel discussies over het blok, maar als je op een afstand kijkt, is het toch vooral de kleur die je opvalt, en op het eerste zicht lijken het blok affiches....