arch/ive/ief (2000 - 2005)

In september is de witte woede er terug
by christophe callewaert Thursday, Jun. 03, 2004 at 8:59 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het ongenoegen in de non-profit is groot. Al voor de derde keer op rij zakten de vakbonden met vele duizenden naar Brussel af om hun eisenbundel kracht bij te zetten. Deze keer waren ze met meer dan 15.000. De roep om betere loon- en arbeidsvoorwaarden in de zorgsector blijft even luid klinken.


(foto han soete)

Eind dit jaar loopt de huidige collectieve arbeidsovereenkomst af en de vakbonden willen zo snel mogelijk onderhandelen over een nieuwe CAO. In hun eisenbundel vragen ze betere arbeids- en loonvoorwaarden want dat is volgens hen de enige manier om werken in deze ultra-flexibele sector aantrekkelijk te maken. Eerder dit jaar toonde de christelijke vakbond LBC nog aan dat de lonen in de non profit aanzienlijk lager liggen dan in andere gelijkaardige sectoren.

Maar zowel de Vlaamse als de federale regering schoof deze hete aardappel door naar september. Bij de Vlaamse ministers vinden de bonden helemaal geen gehoor. Bij hun federale collega's Demotte (PS) en Vandenbroucke (SP.a) blijven de gesprekken beperkt tot een voorzichtige aftastronde.

Politiek
Tien dagen voor de verkiezingen kozen de betogers voor een apart parcours langs politieke knooppunten als het PS-huis aan de Kapellekerk en het kabinet van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte aan het Madouplein. “Onze stem moet je verdienen.” Zo klonk de centrale slogan. Wie een massale aanwezigheid van naar stemmen vissende politici had verwacht, zat er naast. Alleen de kleine linkse partijen PVDA en LSP deelden ijverig hun kiesmateriaal uit. Van CD&V en SP.a geen spoor. Enkele groene partijleden stoptende betogers op de hoek van een straat schuchter wat foldertjes toe.

Met hun betoging wilden de werknemers uit de non profit nog een laatste keer druk op de ketel zetten. Welke regering er volgende week ook uit de bus komt, dit dossier krijgt ze in september zeker opnieuw op de tafel. Het ongenoegen in de sector lijkt niet makkelijk te sussen.

Cd&V
by Peter Friday, Jun. 04, 2004 at 7:53 AM
peter.degand@pandora.be

Cd&v was in het begin van de betoging..
't is te zeggen ze stonden te kijken naar de betoging om doodleuk te vertellen dat ze voor de eisen zullen zorgen... Nu moet je weten dat ze dit op Tv gezegd hebben. Echter hetgeen ze schrijven in hun partijprogramma (te lezen op hun site: http://www.cdenv.be/programma/) voor de verkiezingen 2004 hierover niets staat hoe ze dit zullen realiseren laat staan hoe ze dit zullen financiëren...
De ene beloft na de andere...
Wat wel staat dat ze oa de akkoorden van Lissabon tegen 2010 zeker willen halen ... maw meer privatiseren en commercialiseren... in de gezondheidszorg.
Men is wel tegen de dienstencheques.
Men wil de vermogensbelastig niet invoeren (eis Acc, petitie 120 000)
Ze zeggen ook op Tv dat ze niet alles in één keer kunnen geven...
Maar weet dat het water boven de lippen staat van heel wat personeel...
Nochtans is het nota bene die partij die nog altijd in heel wat beheerraden terug te vinden zijn...

Respect... What's in the name?
Peter