arch/ive/ief (2000 - 2005)

De non profit aan het woord: "Wij lopen iedere dag een marathon"
by christophe callewaert Thursday, Jun. 03, 2004 at 8:51 PM
christophe@indymedia.be

Geen klassieke Noord-Zuidbetoging deze keer. De vakbonden kozen voor een traject dat de 15.000 betogers langs enkele politieke hoofdkwartieren bracht. De luidruchtige stoet trok zich op gang voor het PS-huis bij de Kapellekerk. Opgezweept door een muziek- en danswagen van de Brusselse sportclub Fire Gym ging het vandaar langs de St-Goedelekathedraal richting Madou. Een portret van enkele betogers.

Tien dagen voor de verkiezingen en dus moest het op de betoging onvermijdelijk ook over politiek gaan. Werknemers van het psychiatrisch centrum Ziekeren uit Sint-Truiden trachten zich in de voorste gelederen van de betoging stand te houden met een kartonnen plaat waarop hun eisen staan neergepend. “Waarom we uitgerekend nu op straat komen? Omdat de politiekers nu extra gevoelig zijn. Ze hebben ons al die jaren in de kou laten staan. In de politieke debatten wordt de sector wel terloops eens vermeld, maar er zijn nooit concrete engagementen. Misschien dat we er nu wel in slagen om hen in beweging te krijgen. Wij betogen hier ook voor het algemeen belang. Als onze eisen worden ingelost, hebben alle mensen daar baat bij. En maar goed dat we deze keer geen klassiek noord-zuidparcours hebben gekozen. Het was tijd dat we het geweer eens van schouder wisselen. Onze twee vorige betogingen hebben weinig uitgehaald. Hopelijk hebben we nu meer effect. De media-aandacht is anders wel bedroevend voor zo'n grote beweging.”

Paars is laks”
Johan werkt in het AZ Sint-Lucas van Gent en draagt een bordje “Paars is laks” mee.
“Paars heeft niets gedaan aan de problemen in de sector. Er is een nijpend tekort aan personeel. Alle werknemers in de sector moeten kunnen genieten van de eindeloopbaanregeling met de extra vakantiedagen naar mate je ouder bent. Studies wijzen ook uit dat onze lonen lager liggen dan in andere sectoren. Bart Somers heeft blijkbaar wel geld voor de Olympische Spelen, maar niet voor meer en betere zorg. En dat terwijl ik alsmaar vaker patiënten hoor klagen dat het verplegend personeel geen tijd meer heeft voor een vriendelijk babbeltje. En dat politiekers een betoging vlak voor de verkiezingen ongepast vinden? Ach, natuurlijk vinden ze dat een heikel punt. Vorige keer dreigden ze al dat ze pas met ons willen praten als we stoppen met betogen. Goed dat we daarom nu nog eens druk zetten anders bleef het stil rond onze eisen tot na de verkiezingen.”


Geld voor Olympische Spelen beter investeren in zorgsector. Daar brengt het tenminste iets op.” (foto han soete)

Olympische Spelen
Nog meer gesakker over de Olympische droom van Somers bij een groep bejaardenverzorgers uit het Oost-Vlaamse Waarschoot. De hele betoging dragen ze de Olympische vlam mee en een foto van Somers op hun buik.
Ria: “Wij lopen iedere dag al een marathon en doen ook nog eens aan gewichtheffen en toch winnen we nooit een medaille. De Vlaamse minister-president Bart Somers wil veel geld pompen in zijn project van de Olympische Spelen, maar dat zou hij beter reserveren voor de zorgsector want daar ben je tenminste zeker dat het iets opbrengt. Wij werken zonder medailles en zonder sponsors, maar zorgen wel voor de sociale dimensie binnen onze samenleving. Doordat men de thuiszorg promoot, worden de inwoners van bejaardentehuizen alsmaar ouder en dus ook ook meer zorgbehoevend. Maar meer personeel komt er niet bij zodat de werkdruk alsmaar groter wordt. Dat onze zuil (de christelijke, cc) enkel wakkerschiet omdat het verkiezingen zijn? Ik stap al dertig jaar mee in betogingen, dus dat kan zeker al niet kloppen.”


Stem non profit” (foto han soete)

Louis Janssens is opvoeder in Merksplas. Hij is één van de vele die de affiche “Stem non-profit meedraagt.
“Werknemers van de sector hebben de afgelopen week op verschillende plaatsen verkiezingsaffiches met de slogan 'Witte Woede: onze stem moet je verdienen” overplakt. Daarmee willen we duidelijk maken dat de politici rekening moeten houden met ons. Het is zeker niet zo dat we hier nu voor één bepaalde partij lopen. Voor ons geldt: het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt. Ook opvoeders hebben hun eisenbundel. De kwaliteitseisen aan de sector worden steeds groter. Om die te blijven waar maken, hebben we meer mensen nodig. De maatschappij staat dus voor de keuze: ofwel investeren we meer geld in de sector ofwel keren we terug naar de situatie van 20 jaar geleden waarbij grote groepen samen zaten en waarbij zorg beperkt bleef tot wassen en plassen en niks meer.”