arch/ive/ief (2000 - 2005)

[LSP] “Wij doen niet mee vanuit een electoraal perspectief”
by Sam Thursday, Jun. 03, 2004 at 4:06 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - De Linkse Socialistische Partij (LSP) staat aan de basis van meerdere strijdbare jongerencampagnes als Blokbuster, Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet. De Waalse tegenhanger van de LSP is MAS (Mouvement pour une Alternative Socialiste). Anja Deschoemacker is lijsttrekker voor de Europese Lijst en woordvoerder van de LSP.

In de traditionele media komen jullie zelden aan bod. Hoe staat u daar tegenover?

DESCHOEMACKER: “Je kan er eigenlijk alleen maar van vinden dat dat ondemocratisch is maar je moet ook van de burgerlijke media niet verwachten dat ze de alternatieven op hun systeem gaan promoten. Je moet je eigenlijk de vraag stellen wat je eigenlijk van die burgerlijke media kan verwachten. De laatste jaren zie je dat er een druk is om van kleine partijen af te geraken, niet alleen van revolutionaire partijen, maar ook van Groen!, N-VA en Spirit. Door de kiesdrempel is er een enorme druk om aan de versplintering van het politieke landschap een einde te maken. Dat speelt dus ook zeker mee, maar het voornaamste is dat de media geen echte socialistische organisaties wil.”

Waarom doen jullie dan mee met de verkiezingen? De kiesdrempel van 5 procent halen wordt toch quasi onmogelijk?

DESCHOEMACKER: “Wij doen op dit moment niet mee vanuit een electoraal perspectief. Wij doen vooral mee om de verkiezingen te gebruiken om een sterkere linkerzijde op te bouwen en om ook onze eigen organisatie sterker uit te bouwen om met een bredere groep mensen over onze ideeën te kunnen spreken. Wij denken dat op termijn de arbeidersklasse opnieuw moet vertegenwoordigd worden, maar op dit moment is de kiesdrempel halen niet iets dat op onze agenda staat. Wij zouden ook nooit voor een zitje in plaats van voor ons programma gaan. Binnen een kartel is het echt onmogelijk om uw programma te verdedigen. Dan sta je bijvoorbeeld samen op de lijst met mensen als Vandenbroucke die in de bouwsector terug de 10-urendag hebben ingevoerd, die nu in de land-en tuinbouwsector seizoensarbeid het hele jaar door toestaat en die openlijk al zei dat hij na de volgende verkiezingen de volledige arbeidsreglementering wil herzien.”

Dus stemmen voor de Linkse Socialistische Partij is geen verloren stem?

DESCHOEMACKER: “Is stemmen voor de sp.a geen verloren stem? Je stemt dan immers voor iets dat sowieso enorme besparingen zal doorvoeren. Het is in die zin dat een stem voor LSP op dit moment vooral een proteststem is, maar dan toch een betere proteststem dan op het Vlaams Blok te stemmen. Die hele discussie rond een nuttige stem gaat uit van het standpunt dat sp.a-Spirit, Groen! en dergelijke een ander programma zouden uitvoeren dan anderzijds de VLD of de CD&V en dat is gewoon niet waar. Dat is duidelijk in de praktijk. De socialisten zitten sinds 1987 in de regering en zijn eigenlijk de architecten van de sociale afbraak geweest en ook Groen! heeft in de regering gezeten en heeft daar werkelijk niets tegen gehouden. Wat is er dan nuttig aan om op die partijen te stemmen?”

Welke programmapunten schuiven jullie met de LSP naar voren?

DESCHOEMACKER: “Ons verkiezingsprogramma draait nu vooral rond huisvesting omdat gebleken is dat dat in België de voornaamste bron van armoede is. Wij willen dus veel meer sociale woningen. Ook onderwijs vinden we belangrijk omdat we daar zien dat met de Bologna-akkoorden en ook met de hervormingen die zijn doorgevoerd in het secundair onderwijs dat we meer en meer evolueren naar een onderwijs met twee snelheden. Enerzijds elitescholen die voldoende financiering hebben en anderzijds een heel net van ondergefinancierde scholen voor de massa. Een derde punt dat centraal staat in ons programma is natuurlijk stop het asociaal Europa. Wij zijn tegen de privatiseringen, tegen de afbouw van de arbeidsreglementeringen, tegen de afbouw van pensioenen, sociale zekerheid en openbare diensten.”

Hoe bereiken jullie de mensen met jullie programma?

DESCHOEMACKER: “Wij bereiken enerzijds via onze website wel een grote groep mensen en we staan ook vermeld op enkele fora op andere sites die naar ons linken. En we hebben natuurlijk een hele actieve campagne op straat omdat wij met zoveel mogelijk mensen willen discussiëren. Dat doe je niet via de media, dat doe je via discussies op straat.”


-Website: www.lsp-mas.be

-(Linkse Socialistische Partij, kieskring Oost-Vlaanderen +Europese lijst, lijstnummer 13)

de denktest
by lef Wednesday, Jun. 09, 2004 at 12:47 PM

Toch jammer dat LSP als enige linkse kracht geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om haar ideeën kenbaar te maken via de site van LEF. De partij werd nochtans actief aangeschreven. Mag je zeuren over gebrek aan aandacht als je de weinige aandacht die je geboden wordt niet eens benut?

electoraal
by marc Friday, Jun. 11, 2004 at 1:01 PM

Als jullie toch geen electoraal perspectief hebben, dan zie ik niet in waarom het nuttig zijn om voor jullie te stemmen. Dan kan ik evengoed blanco of ongeldig stemmen.

Kritisch minimum
by Staf Friday, Jun. 18, 2004 at 1:35 AM

Ik heb veel vraagtekens bij het feit dat LSP niet eens de moeite nam om op de paar vragen die hier werden geformuleerd te beantwoorden.
LSP behaalde in 2003 het aantal stemmen dat we onder sociologen het kritische minimum noemen. We gaan er
van uit dat er minimum bestaat dat elke partij die meedoet aan de verkiezingen hoe dan ook behaalt. Een jaar later zitten zij zelfs onder dat minimum, waardoor we onze analyse inzake kritisch minimum zullen moeten herzien.
Hetzelfde geld trouwens voor MDP.