arch/ive/ief (2000 - 2005)

[PVDA] "Eerst de mensen, niet de winst"
by Sam Thursday, Jun. 03, 2004 at 4:03 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - De Partij van de Arbeid (PVDA), de Belgische communistische partij, haalde recent toch het nieuws met Jonas Geirnaert, de 21-jarige student die in Cannes won met zijn film Flatlife en ook op de lijst van de PVDA staat. Kris Merckx, de lijstrekker van de partij voor de Europese verkiezingen, kwam recent ook in de pers omdat Vlaams Blokker Rob Verreycken, de man die zijn ex-vrouw op straat in elkaar sloeg, enkele jaren geleden ook Kris Merckx hardhandig aanpakte.

In de traditionele media komen jullie, zeker in vergelijking met de grote partijen, zelden aan bod. Wat vindt u daarvan?

MERCKX: “Dat toont echt dat wij in een schijndemocratie leven. Men mag de mensen entertainen met programma's als doe de stemtest waar altijd de zelfde partijen schijngevechten leveren. Die debatten situeren zich steeds binnen de zeer enge krijtlijnen van aanvaarding van het bestaande kapitalistische systeem. Een fundamenteel debat tussen enerzijds partijen die het kapitalisme verdedigen en anderen zoals wij die stellen dat er een andere maatschappij mogelijk is namelijk een socialistische, een communistische, kan niet gevoerd worden. Nochtans is het dat debat waarop wij met onze slogan Eerst de mensen niet de winst willen inpikken. Dat gaat naar de kern van de zaak. Wij stellen dat er een maatschappij mogelijk is die draait rond de mensen en niet rond poen. Met de huidige rijkdommen en technologische ontwikkelingen is er een maatschappij mogelijk die de mensen over de hele wereld een modern, welvarend en vredig bestaan kan verzekeren. Die winstzucht leidt niet alleen tot een sociale en ecologische catastrofe, maar ook tot oorlogen.”

Waarom doen jullie eigenlijk mee aan deze verkiezingen want de kiesdrempel van 5 procent halen zit er toch niet meteen in?

MERCKX: “Wij denken dat een stem voor de partijen die de kiesdrempel wel gaan halen, de enige stem is waarvan je bij voorbaat weet dat ze nutteloos is. Al die partijen hebben al deel genomen aan de regering en daar bewezen dat ze in de grond allemaal hetzelfde ultraliberaal beleid van privatisering, liberalisering, sociale afbraak en versterking van de militaire poot van de EU voeren. De groenen hebben dat ook voldoende bewezen en dat verklaart waarom de mensen zich zo ontgoocheld van hen afgekeerd hebben. Ze hebben de wapenleveringen aan Nepal goedgekeurd, ze hebben de wapentransporten vanuit Antwerpen voor de oorlog in Irak goedgekeurd en ze hadden geen regeringscrisis over voor de fiscale amnestie. Recent loopt er bijvoorbeeld een campagne met bv's die zeggen dat Groen! nodig is, maar voor wat is Groen! nodig? Voor wapenleveringen naar Nepal goed te keuren? Het enige dat het huidige beleid kan tegenhouden is de strijd van de werkende mensen zelf. Een partij is pas nuttig als zij efficient en consequent in die strijd is, en dat zijn wij. Ik haal er het voorbeeld van de witte woede bijvoorbeeld bij. Als zij iets uit de brand gesleept hebben op het vlak van arbeidsduurvermindering en een betere einde loopbaan zodat de mensen boven de 45 minder lang moeten werken en vervangen worden door jongeren, dan is het omdat ze er zelf op straat voor gevochten hebben. Tegen al de partijen die in de regering zitten en uiteraard ook tegen het Vlaams Blok dat een uitgesproken ultraliberaal en asociaal programma heeft. Wij zijn efficiënt geweest om die strijd te steunen en daarom zijn we ook in die middens graag gezien.”

Stemmen voor de PVDA is dus geen verloren stem?

MERCKX: “Met een stem voor sp.a, VLD of Groen! weet je op voorhand wat ze gaan doen. Het beleid verder zetten dat ze in de voorbije jaren voerden, het beleid dat door de echte machthebbers wordt opgelegd namelijk de Europese mulitnationals. Het enige waarmee de mensen dit kunnen tegenhouden waar dan ook, is door massaal te betogen en indien nodig te staken om ze de sociale afbraak tegen te houden en bepaalde zaken als nieuwe jobs te kunnen afdwingen. De enige efficiënte en nuttige partij is de partij die zich daarvoor inzet en als je het objectief bekijkt is dat in België alleen de PVDA. Als wij een paar duizenden stemmen bijwinnen zullen wij de kiesrempel niet halen, maar het kan wel de aandacht op onze partij trekken van alle mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor het liberale beleid en de criminele kapitalistsiche maatschappij. Dat kan ons toelaten om tientallen, misschien honderden nieuwe leden te rekruteren die zich dan, ook als het geen verkiezingen zijn, dag in dag uit inzetten voor de strijd van de werkende mensen en de Derde Wereld. Dat is veel nuttiger als stemmen voor partijen die toch allemaal hetzelfde beleid voeren.”

De mensen vinden ook steeds sneller hun stem die ze bij de vorige verkeizingen nuttig vonden, in een tijdsbestek van een jaar of twee jaar, volledig nutteloos. Kijk in heel Europa aan welke snelheid je die slingerbewegingen ziet. In Frankrijk leden de socialisten twee jaar geleden een historische nederlaag. Zoveel mensen dachten op dat moment dat hun stem voor de socialisten nuttig was. Zij krijgen dan een afstraffing in de presidentsverkiezingen, het kwam zelfs tot een duel tussen Chirac en Le Pen, de socialisten kwamen er niet aan te pas. De mensen stellen dan opnieuw hun hoop in Chirac en denken dat rechts een nuttige stem zal zijn. Nog geen twee jaar later bij de regionale verkiezingen was er een enorme aftsraffing voor rechts en ontstonden er opnieuw illusies in de mogelijkheid tot een sociale democratie. Dat gaat alsmaar sneller. Bij ons bijvoorbeeld gaat paars klappen krijgen, en vorig jaar scoorden zij nog zo sterk. Die mensen bewijzen dat ze na een of twee jaar tot de conclusie kwamen dat hun nuttige stem eigenlijk nutteloos was, want het beleid verandert niet. Door nu een betere score na te streven hopen wij niet alleen nieuwe leden te winnen, maar ook om de basis te kunnen leggen om ooit die kiesdrempel te overschrijden. Het feit dat de media ons compleet boycot is dan een enorm grote rem. Tien jaar geleden gaven ze ons tenminste, om de schijn van democratie in de media hoog te houden, nog twee à drie minuten, maar tot nu toe kregen we niks. De meeste mensen weten zelfs niet dat we meedoen.”

Welke programmapunten schuift de PVDA naar voren?

MERCKX: “De Partij van de Arbeid staat voor Eerst de mensen niet de winst. Dat is ons globaal maatschappelijk alternatief. Dit hebben we geconcretiseerd in drie grote hoofdeisen voor deze campagne. Allereerst een vermogensbelasting van 1 procent op het gedeelte van de grote fortuinen boven de 500.000 euro, alles boven de 750.000 euro voor 2 procent. Dat zou jaarlijks 2,5 miljard euro kunnen opbrengen.”

“Ten tweede willen wij een geneesmiddelenbeleid zoals in Nieuw Zeeland want daar zijn de medicamenten van 50 tot 90 procent goedkoper (Geneeskunde voor het Volk). Concreet wordt voor elk geneesmiddel het beste gekozen tegen de laagste prijs, dus geen honderden kopies van hetzelfde.”

“Als derde punt ijveren wij voor een pensioen op 55 jaar met vervanging door een jongere. Dat beantwoordt aan een dubbele nood. Ten eerste het feit dat in heel wat bedrijven de stress voor velen niet te harden is en op 55 jaar die mensen echt op zijn. Ten tweede moeten de jongeren, die nu dikwijls jarenlang genoegen moeten nemen met interim jobs en snertjobs, de kans krijgen om een degelijke vaste job van een oudere over te nemen.”

Hoe bereiken jullie de mensen met jullie programma?

MERCKX: “Een geluk dat het internet nog bestaat en dat we via onze site toch nog mensen kunnen bereiken. Wij doen ook een oproep naar al onze leden om de link naar onze site door te mailen naar hun mailinglijst en dat begint behoorlijk te werken. Ook een geluk dat er iets als Indymedia bestaat waar je af en toe een nieuwsitem kan plaatsen als progressieve en linkse organisatie. Voor debatten op tv bijvoorbeeld worden wij nooit uitgenodigd, maar als we op scholen worden gevraagd aanvaarden wij dat uiteraard met open handen.”


-Website: www.pvda.be

-(Partij van de Arbeid, kieskringen Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen + een Europese lijst, lijstnummer 11)