arch/ive/ief (2000 - 2005)

[MDP] “De media weigert over ons te berichten uit vrees dat ons programma wel eens kan aan
by Sam Thursday, Jun. 03, 2004 at 4:00 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Na Resist, de kartelijst tussen de Arabisch Europese Liga (AEL) en de Partij Van De Arbeid (PVDA) bij de federale verkiezingen van vorig jaar, proberen Abou Jahjah en de zijnen het bij de Vlaamse verkiezingen van 13 juni met de Moslim Democratische Partij (MDP). De MDP, de politieke vleugel van de AEL, komt op voor de Vlaamse verkiezingen in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Karim Hassoun is lid van de Arabisch Europese Liga (AEL).

In de traditionele media komen jullie, op een enkel bericht over de overstap van het socialistische gemeenteraadslid Said Touhafi naar jullie lijst na, zelden aan bod. Hoe staat u daar tegenover?

HASSOUN: “Vorig jaar hebben ze ons in de media met Resist constant in een slecht daglicht proberen te stellen. Toen kwamen we dus wel in de media, maar enkel op een manier die negatief kon zijn voor de modale kiezer. Ze hebben hun best gedaan om ons door het slijk te halen maar we hebben al bij al toch een redelijk resultaat gehaald, zeker lokaal in Antwerpen bijvoorbeeld. Al geef ik ook toe dat we iets meer hadden verwacht. Nu is er op geen enkele manier aandacht voor onze partij in de media. Enkel een klein artikeltje over de overstap van Said Touhafi van de sp.a naar onze partij. Dat terwijl er voor het eerst in de geschiedenis van België, ik durf zelfs te zeggen in de geschiedenis van Europa een partij opkomt onder de noemer moslim. Een partij die zich identificeert en profileert als een islamitische partij. Dat is toch iets waar de media genoeg over kan berichten? De bedoeling is natuurlijk om ons niet in de media te brengen zodat we zo weinig mogelijk mensen zouden kunnen bereiken. Het programma op zich is een programma voor iedereen en niet enkel voor moslims. Als de mensen ons programma objectief doornemen kunnen er volgens mij veel voor gewonnen worden. Omdat het een positief programma is dat voor eenheid wil zorgen tussen de verschillende gemeenschappen in Vlaanderen en in België wil men er niet over berichten omdat men vreest dat het eventueel eens zou kunnen aanslaan.”

Vinden jullie het wel de moeite waard om mee te doen met de verkiezingen want de keisdrempel van 5 procent halen, laten we eerlijk zijn, zit er niet meteen in?

HASSOUN: “Het is voor ons vooral belangrijk om een signaal te geven naar de maatschappij en ook naar onze gemeenschap toe. We beseffen dat als we iets willen bereiken, we gestructureerd tewerk zullen moeten gaan. Het is dus een manier om een signaal te geven dat wij ook met een project bezig zijn en dat wij andere oplossingen aanreiken dan de traditionele partijen. Ik denk dat het belangrijk is, ongeacht of we nu in het parlement raken of niet, dat we dergelijke signalen geven . In eerste instantie trachten we onze gemeenschap te bereiken, ten tweede richten we ons naar de gehele maatschappij om duidelijk te maken dat er wel degelijk alternatieven mogelijk zijn.”

Maar als jullie niet in het parlement raken, is stemmen voor MDP dan geen verloren stem?

HASSOUN: Dat is nu net het spelletje dat de media speelt en tevens de verklaring waarom de kleine partijen als de N-VA kartels zijn gaan vormen. De media zorgt ervoor dat een stem voor een kleine partij een verloren stem is omdat ze u toch niet kunnen gaan vertegenwoordigen in het parlement. Dat is ook wat ze met ons proberen te doen, maar ik denk niet dat stemmen voor ons een verloren stem is. Iemand die vanuit zijn overtuiging kiest voor een partij, is nooit nutteloos. Een kartel vormen is zeker iets wat we niet willen doen. Ik heb enorm veel respect voor de persoon die van de sp.a naar onze lijst is overgestapt, omdat die man puur inhoudelijk heeft gekozen. Hij besefte dat hij na twinitg jaar bij de sp.a als allochtoon nooit echt een stempel heeft kunnen drukken omdat hij die kansen niet kreeg. Hij kwam tot het besef dat het voor hem onbelangrijk is om een postje te krijgen waar hij niets mee kan aanvangen omdat hij door verschillende structuren wordt geblokkeerd. Hij voelt zich meer thuis in een partij waarin hij mee kan helpen om de partij te doen groeien en zichzelf daarin kan bewijzen en tonen aan de gemeenschap dat hij geen opportunist is maar kiest voor constructieve ideeën.”

Welke programmapunten schuift de MDP naar voren?

HASSOUN: “De belangrijkste punten zijn onderwijs en tewerkstelling. Momenteel zijn dat de twee gebieden waarin er serieuze problemen zijn met betrekking tot de mensen van onze gemeenschap. Wat betreft onderwijs pleiten wij voor een hervorming waardoor er meer kansen voor onze gemeenschap worden gecreeërd. Daarmee willen we zeggen dat de mensen wel degelijk willen studeren, maar ze vallen uit de boot. Velen zeggen dat dat het aan hen ligt en dat ze niet willen studeren, maar als er duizenden mensen uit de boot vallen moet je je toch afvragen of er niets aan de structuur schort. De maatschappij is veranderd dus de manier waarop er aan bepaalde groepen moet worden les gegeven moet ook mee veranderen. Dat is de laatste dertig jaar helemaal niet gebeurd. Het aanbod is allerminst aangepast geweest aan de multiculturele maatschappij.”

“Inzake arbeid pleiten wij voor quota om een inhaalbeweging te doen naar de katastrofale werkloosheid in onze gemeenschap toe. Dat heeft niets te maken met positieve discriminatie, enkel om de discriminatie die vandaag heerst weg te werken. Er zijn verschillende bedrijven in gebieden waar enorm veel allochtonen wonen, waar geen enkele Marokaan of Turk tewerkgesteld is. Verder pleiten wij ook voor een herverdeling van de arbeid. Een 32-urenweek waarin werkgelegenheid kan geschapen worden in plaats van belastingsverlagingen.”

Hoe bereiken jullie de mensen met jullie programma?

HASSOUN: “Wij hebben allereerst zelf een aantal debatten georganiseerd en we zijn ook zelf een tweetal keer voor een ander debat uitgenodigd geweest. Verder hebben we ook geprobeerd via de Arabische media mensen te bereiken. We hebben contacten met Al-Jazeera en de Arabische zender ANN. Zij hebben ons een aantal dagen gevolgd en gaan een volledige reportage over ons uitzenden op hun zender. Die zenders worden bekeken door de mensen binnen onze gemeenschap. Verder hebben wij ook het medium internet. Ook sturen we mensen op pad om andere mensen aan te sturen en natuurlijk zijn er ook de verkeizingsborden. Als men ons langs alle kanten boycot, om onze boodschap over te laten komen, dan gebruiken wij alle mogelijke middellen om die toch over te brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door de borden vol te plakken. Wij weten wel dat er regels zijn dat je maar op een bepaald gebied van de borden mag plakken, maar wij plakken ze gewoon vol. Als zijn ons boycotten houden wij ons ook niet aan die regel. Dat is een normale reactie. Moesten ze ons net als elke andere partij behandelen zouden wij ons ook aan de regels houden.”


-Website: www.mdp-pmd.be

-(Moslim Democratische Partij, kieskring Antwerpen lijstnummer 15, kieskring Oost-Vlaanderen lijstnummer 14)

website down?
by Hdk Sunday, Jun. 06, 2004 at 11:33 PM

Is de website van de MDP down?

wat een redenering
by dr gonzo Saturday, Sep. 25, 2004 at 6:22 PM

jaaa wat een mooie redenering : als zij niet volgens de regels spelen, wij ook niet!

Dat voor een politieke partij...

de D van MDP valt er al snel tussenuit! Zelfs een regel over borden plakken is al teveel om te gehoorzamen?!

Mijn vraag aan de MDP is: WELKE REGELS ZIJN ER ZO NOG DIE GELDEN VOOR DE ANDEREN MAAR NIET VOOR JULLIE?

iedereen gelijk voor de wet