arch/ive/ief (2000 - 2005)

[STA-OP]"Sta op voor werk en democratie!"
by Sam Thursday, Jun. 03, 2004 at 3:57 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Sta op is een partij waarvan de volledige kieslijst bestaat uit arbeiders. Sta op komt enkel op in de provincie Limburg. Raf Verbeke staat op de 13e plaats, de lijsttrekker is Frank Lambrechts.

In de media komen jullie zelden aan bod. Hoe staat u daar tegenover?

VERBEKE: “Dat is eigenlijk niet volledig waar want wij hebben al twee keer de gewone media gehaald en dat op basis van het feit dat onze lijst de enige is met alleen maar arbeiders. Blijkbaar zijn dat toch signalen die zelf in de traditionele media als vermeldenswaardig gezien worden. Zo stonden we op het moment dat we onze lijst bekend maakten met een interview met onze lijsttrekker Frank Lambrechts op de nationale bladzijden van het Belang van Limburg. Wij krijgen uiteraard geen enkel cadeau van de traditionele media want zij zijn enkel geïnteresseerd om het status quo te herkauwen, terwijl wij alle lagen van de bevolking willen bereiken. In die zin is dat een algemene verklaring. Toch is er ruimte in de traditionele media in die zin dat dergelijke lijst toch wordt opgemerkt, al krijgen we inderdaad enorm weinig. We zijn natuurlijk ook geen gevestigde partij.”

De kiesdrempel van 5 procent halen is voor jullie quasi onmogelijk. Waarom doen jullie dan toch mee?

VERBEKE: “Onze lijst is eigenlijk een signaallijst. Wij denken dat 13 juni een symbolische afsluiting is van een hele periode van politieke, democratische en sociale herschikkingen in België die eigenlijk al vanaf het begin de jaren negentig begonnen zijn met onder andere de Witte Mars, de val van de rooms-rode regering en het aan de macht komen van de paars-groene regering. Dat was in de Belgische politiek toch een hele turbulente periode en 13 juni zal hierover beslissen. Ofwel doet paars voort, ofwel komt er een rooms-rode regering en zal er op een ietwat andere manier gewerkt worden. Op een andere manier in die zin dat met wat men het middenveld en de vakbond noemt iets meer rekening zal gehouden worden, maar fundamenteel blijft het beleid hetzelfde en dat is ook de hoofdreden van Sta op. De verkiezingen gaan over wie gaat regeren maar niet over het beleid want dat ligt nu al vast. Wij leggen ons daar echter niet bij neer en we zullen vechten voor de toekomst na 13 juni, voor een serieus links alternatief vanuit de werkende klasse. Dat is het signaal dat we willen geven. De meest strijdbare en de meest belangrijke ervaring in die periode van politieke herschikking was de lijst Debout rond de strijd van Clabecq tijdens de vorige Europese verkiezingen (vanuit de strijd van de arbeiders van Forges De Clabecq werd een lijst opgesteld met vertegenwoordigers van klein-links, syndicalisten, actiegroepen,… Deze lijst slaagde erin om 2% van de stemmen te halen, nvdr). Die naam hebben wij geclaimd om uit te drukken dat we iets in die richting willen opbouwen na de verkiezingen van 13 juni. In die zin is dat ons objectief en dus niet die kiesdrempel halen.”

Is stemmen voor Sta op dan geen verloren stem?

VERBEKE: “Mensen die voor ons gaan stemmen zijn stemmen die de andere partijen toch niet kunnen winnen. Enerzijds zien wij dat er mensen die normaal uit protest voor het Vlaams Blok stemmen, nu voor ons gaan stemmen. Dat zijn dus stemmen die ook de sp.a al zeker kwijt is, idem voor Groen!. Het publiek, de arbeidersbasis met wie wij nu een stap in de politiek zetten, zijn mensen die voor de eerste keer als syndicalist opkomen, onafhankelijk van het beleid in de politiek. Ook mensen die normaal blanco wilden stemmen zeggen van: “voor zoiets wil ik nog wel stemmen”. Zij zeggen dat de politiek van vandaag een circus is geworden en wij moeten dat signaal geven. Vanuit die redenering is een stem voor Sta op dus zeer nuttig.”

Met welke punten komen jullie concreet naar buiten?

VERBEKE: “Sta op voor werk en democratie. Dat wil zeggen dat de strijd tegen de werkloosheid is het centrale punt, en daarrond voeren wij een brede discussie. Concreet zijn we de lijst die het wetsvoorstel Decroly verdedigen (een voorstel van onafhankelijk parlementslid Vincent Decroly, nvdr). Het wetsvoorstel is een hefboom om een volledig ander tewerkstellingsbeleid te voeren, steunend op een belasting van vermogens en de rijken om dat geld te gebruiken om tewerkstelling te schapen. Zo bekom je zowel nieuwe tewerkstelling, als arbeidsherverdeling als het behoud van jobs. Verder hebben we een hele reeks eisen op fiscaal, sociaal en democratisch vlak. Wij zijn er niet in geslaagd om op die paar weken dat de lijst gevormd is, een uitgewerkt programma te hebben, behalve over het wetsvoorstel Decroly dan.”

Waar kunnen geïnteresseerden terecht voor informatie? Hoe trachten jullie de mensen te bereiken?

VERBEKE: “Allereerst via onze website. Wij zijn de enige nationale signaallijst, opgebouwd uit arbeidersmilitanten van de basis. Wij zijn ook de enige lijst die nationaal is. Wij zijn geen belgicisten maar het signaal dat wij willen geven is iets dat zowel in noord als zuid van toepassing is. Wij organiseren nu bijvoorbeeld zowel gesprekken in Bussel, in Aarlen als in Gent.


-Website: www.debout-sta-op.tk

-(Sta op, kieskring Limburg, lijstnummer 12)