arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lokaal sociaal Beleid: Nog in de kinderschoenen?!
by Groep 6 Thursday, Jun. 03, 2004 at 11:38 AM
lsb_groep6@hotmail.com

Het Lokaal Sociaal Beleid in de regio Brugge. Enkele bedenkingen

Na een lange periode van discussie is het decreet Lokaal Sociaal Beleid eindelijk een feit.
Dit decreet heeft als doel om de toegankelijkheid van de sociale dienstverlening van gemeente en OCMW te verbeteren door de samenwerking tussen gemeente, OCMW en private partners beter op elkaar af te stemmen. In eerste instantie maken OCMW en gemeente tegen 2005 een gezamenlijk beleidsplan op. Het is de bedoeling dat uit verschillende reeds bestaande beleidsplannen de sociale aspecten worden gebundeld in het sociaal beleidsplan.
Tegen 2007 moet dit decreet resulteren in een Sociaal Huis. Dit Huis zou minimaal een doorverwijzingsloket moeten zijn omtrent de sociale dienstverlening op de gemeente.
Een projectgroep van de opleiding Gegradueerde in de Orthopedagogie aan Katho, departement IPSOC kregen van de Gebiedswerking van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Welzijnsraad Regio Brugge de opdracht om een inventaris te maken omtrent de sociale dienstverlening van gemeente en OCMW.
Deze oefening kan er misschien toe bijdragen dat de dubbele initiatieven er uit worden gelicht. Een student verduidelijkt:”Ik denk hierbij aan personenalarmtoestellen. In sommige gemeenten wordt dit door zowel OCMW als door mutualiteiten aangeboden. Zou het niet beter zijn dit samen uit te werken?”
Ouderen en betaalbare woningen zijn thema’s die in vrijwel alle gemeentes als prioriteiten worden aangegeven.
Hopelijk leidt dit decreet tot een (nog) betere samenwerking tussen gemeente, OCMW en private partners, maar uiteindelijk is het vooral de bedoeling dat de burger er beter van wordt! En laat dit dan het echte streefdoel zijn van iedereen die betrokken is bij het sociaal beleid.