arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Media en verkiezingen] En de kleintjes die worden doodgezwegen
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 02, 2004 at 5:22 PM
christophe@indymedia.be

De kleine partijen zijn zo goed als afwezig in de geschreven media. Dat leert een mediascan via Mediargus, de digitale persdatabank met de content van alle Vlaamse kranten. Wie iets te weten wil komen over het programma van die partijen blijft helemaal in de kou staan.

Alleen de regionale pagina's van de Nederlandstalige kranten reserveren af en toe een plaatsje voor de kleine partijen die in de schaduw van de grote vier meedoen aan de verkiezingen. De Morgen heeft geen regionale redactie en dat uit zich in de berichtgeving over de kleine partijen. Noch LSP, noch MDP, noch Sta op werden ook maar één maal vermeld tijdens de kiescampagne. De PVDA had wat meer geluk toen Jonas Geirnaert, de Belgische winnaar in Cannes op de Oost-Vlaamse lijst van de communistische partij bleek te staan. Het leverde de PVDA toch alvast één regeltje op in De Morgen.

Dat Geirnaert op een PVDA-lijst prijkt, stond in zowat alle kranten (GVA, BVL, Nieuwsblad, DS, LN en dus ook DM). De PVDA had nog wel meer 'geluk' tijdens deze campagne hoewel dat geluk wat wranger smaakte. Toen Vlaams Blok-kandidaat Rob Verreycken zijn ex-vrouw op straat in elkaar sloeg, herinnerden veel journalisten zich dat hij dat jaren geleden ook al eens deed met de Europese lijstrekker van de PVDA Kris Merckx.

De andere kleintjes mochten nog niet het geluk smaken om een prijs in Cannes te winnen of slaag te krijgen van een Vlaams Blokker en dus komen ze niet aan bod in De Morgen. De Standaard zet zijn regionale pagina's op een kiertje voor de Limburgse lijst Sta op (kort interview-artikel met de optimistische lijsttrekker “We halen minstens de kiesdrempel”) en besteedt een pagina aan de Antwerpse kleintjes met een opsomming van de kleine partijen die opkomen in Antwerpen, een artikel over de Partij van de Dieren (PvdD) en een 10-regelinterview met Kris Merckx. De PVDA mag in het Belang van Limburg ook nog eens komen uitleggen hoe de partij de geneesmiddelen goedkoper wil maken. Het is zowat de enige keer dat de lezer iets meer te weten komt over het programma van de kleintjes.

Ook de nieuwe partij van Abou Jahjah moet nieuws maken vooraleer ze de krantenkolommen halen. Op 19 mei bericht De Standaard dat het Boomse gemeenteraadslid Said Touhafi de deur bij de SP.a achter zich dicht trekt en overstapt naar de Moslim-democratische Partij (MDP) van Abou Jahjah. De MDP wordt in De Standaard later ook nog eens vermeld in een artikel over allochtone kandidaten.

De Morgen die vorig jaar nog heel negatief berichtte over Resist vindt het nieuwe initiatief van AEL-frontman Abou Jahjah geen letter waard. Enkel na de lancering van de partij in april bracht de krant een kort verslag van de persconferentie van MDP. Van alle partijen en lijsten brengt de LSP het er minst goed van af. De partij komt op in Oost-Vlaanderen en heeft een Europese lijst, maar wordt enkel in De Standaard één maal vermeld nadat de partij de peterslijsten niet tijdig gewettigd dreigde te krijgen.

Het Laatste Nieuws geeft in de regionale pagina's een overzicht van alle kandidaten en ziet daarbij de kleine partijen niet over het hoofd. Dezelfde krant publiceert ook een verslagje van een lokale actie van enkele West-Vlaamse PVDA-kandidaten.

Poetin
“Het electorale proces verliep niet volgens de principes die een gezonde democratie moeten opleveren. Er is geen politiek debat gevoerd en er was een gebrek aan pluralisme. Bovendien hebben de media bepaalde verplichtingen met de voeten getreden. Zo hebben ze bijvoorbeeld niet alle kandidaten op gelijke voet behandeld.” Aan het woord is Julian Peel-Yates, verantwoordelijke van het de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa die overal in Europa een oogje in het zeil houdt als er verkiezingen worden georganiseerd. Mijnheer Peel-Yates heeft het natuurlijk niet over de Belgishce verkiezingen. Hij gaf deze commentaar na de overwinning van Poetin in de Russische presidentsverkiezingen van maart jongstleden.

Gemeten naar de plaats die de Vlaamse kranten gunnen aan de kleine partijen, moeten we vaststellen dat de kritiek van de OVSE ook opgaat voor de Belgische verkiezingen. Een gemiste kans want de kleine partijen hadden met hun aparte programma misschien wat spankracht kunnen geven aan een campagne die tot nu toe zeer duf en inhoudsloos verliep.

Frank Lambrecht (STA OP) in Belang van Limburg
by raf verbeke Friday, Jun. 04, 2004 at 8:05 PM
carineraf@pandora.be en grietvanmeulder@skynet.be 0497/23.07.60.

Frank Lambrechts, lijsttrekker STA OP, toch op de voorpagina van de nationale editie van Het Belang van Limburg, op de Limburgse editie van het nieuwsblad met korte vermelding op de nationale pagina van De Standaard. Allen focussen op het "evenement": " gewone arbeider trekt lijst voor verkiezingen".