arch/ive/ief (2000 - 2005)

Doe de denktest !
by Links Ecologisch Forum Wednesday, Jun. 02, 2004 at 3:15 PM
uilekot@skynet.be

Linkse rakkers, andersglobalisten, antikapitalisten en andere tisten zitten alweer met een joekel van een probleem op 13 juni. Op wie stemmen? De groenen en de sociaal-democraten maakten de afgelopen jaren deel uit van een regering die het neoliberale beleid allerminst wist om te keren. Daarnaast zijn er enkele kleinere lijsten, die misschien een goed programma verdedigen maar er niet in slaagden om de handen in elkaar te slaan en samen werk te maken van de opbouw van een geloofwaardiger alternatief. Bovendien zal hun uitlsga nauwelijks iets wijzigen aan de gevoerde politiek. Het Links Ecologisch Forum heeft daarom allerhande kandidaten van allerhande linkse lijsten een vragenlijstje voorgelegd. Wat denken ze over het kapitalisme, over de Europese grondwet, over arbeidsduurvermindering, Kyoto? Heb u een sterke linkse? Alle linkse partijen werden aangeschreven... Op ééntje na ontvingen we van ze allemaal een antwoord.

Op haar website http://www.lef-online.be publiceert LEF al deze interviewtjes. LEF is een open forum dat radicaal linkse en groene mensen vanuit verschillende hoeken wil samenbrengen om na te denken over de opbouw van iets nieuws. Uiteindelijk kan het niet dat België zowat het enige land blijft zonder antikapitalisten in de parlementen, het enige land waar radicaal links zich vooral moe maakt met elkaar te beconcurreren en altijd wel een reden vindt om de pijlen op elkaar te richten. Een streep eronder, vindt LEF.

LEF wil zeker niet zelf een nieuw radicaal links kapelletje worden. Neen, de beweging is louter een middel en geen doel op zich. LEF stimuleert het debat en gaat op zoek naar antikapitalistische convergentie. Het wil de bestaande partijen niet vervangen en zichzelf evenmin uitroepen tot hét nieuwe alternatief voor Vlaanderen. Het wil losmaken wat vastgeroest zit, beweging brengen in wat gebetonneerd lijkt, discussie creëren in een land waar de debatcultuur beneden het vriespunt is gezakt.

Rond deze verkiezingen besloot LEF een aantal kandidaten op de rooster leggen. Haast dagelijks publiceren we op de LEF-site interviews met kandidaten van uiteenlopende lijsten. Alle lijsten werden aangeschreven. Inmiddels kregen we van kanidaten van zowat alle linkse lijsten een antwoord behalve van LSP. Je vindt nu dus op de site interviews van kandidaten van PvdA, Sta Op, Groen! en sp.a. Sommigen zijn onafhankelijken, anderen maken deel uit van de nationale leiding van hun partijen.

Het is zeker geen stemtest maar eerder een denktest. Lees de interviewtjes op je gemak, discussieer erover met vrienden en trek zelf je conclusie. Wat wordt het op 13 juni: in bed blijven liggen? Of toch maar gaan stemmen voor één of andere linkse lijst of kandidaat? Ook na 13 juni zal de LEF-site regelmatig geupdate worden en blijft LEF knuppels in het linkse hoenderhokje werpen.

Denk zelf stem niet
by Strebel Wednesday, Jun. 02, 2004 at 3:29 PM

Heb je ook genoeg van het toneelstuk dat men verkiezingen noemt?
Vind je ook dat je in de realiteit nix te zeggen hebt endebeslissingentochreeds voorjegemaaktzijn?Wiljeook je leven weerineigenhanden nemen en nietvanbovenaf latenbesturen.
Steekdanje middenvinger omhoog naar je stembureau en...
Verover de straten.

Breng zeker je kiesbrief,lucifers,muziek, instumenten,jongleergerei,goed humeur,...'alles kan dienen om er een feest van te maken'mee!
Denk zelf stem niet

Stemmen laat ons alleenmaar toe onsmeesters te kiezen.
Vrije mensen organiseren en regeren zichzelf.

10:30 AM Zuidpark Gent