arch/ive/ief (2000 - 2005)

Weg met die dienstencheques in de zorg!
by Theo Mewis Wednesday, Jun. 02, 2004 at 10:01 AM
theomewis@skynet.be 011/24.25.80.

Morgen start een intekenactie van het Sociaal Forum vor werk ter ondersteuning van een bezwaarschrift tegen decreet 2266 over de invoering van dienstencheques in de kinderopvang.

5 mei 2005. De laatste zittingsdag van het Vlaamse Parlement.

8u 30 VRT-Radio programma voor de dag :

De redactie ondervraagt uittredende Vlaame Parlementsleden over het rapport van de uittredende Vlaamse regering. Ondermeer Filip De Winter. Wat is volgens hem de meest positieve beleidsdaad van de paarsgroene regering ? "De invoering van de dienstencheques in de zorgsector en dit in tegenstelling tot de Walen die daar niet van willen weten".

14u Vlaams Parlement Jan Breugel-zaal:

Het Sociaal Forum voor WERK en ATTAC-Vlaanderen ontvangen het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Witte Woede. Nationaal secretarissen Walter Cornelis (ACV-LBC) en Werner Van Heetvelde (ABVV-AC) geven tekst en uitleg bij de eisenbundel en de vakbondsstrategie rond de "witte woede". Raf Verbeke kondigt aan dat hij een verzoekschrift heeft ingediend bij het Vlaams Parlement met de bedoeling decreet 2266 over invoering van de dienstencheques in te trekken. Indien 15.000 mensen dit verzoekschrift onderschrijven dan moet het parlement de indieners aanhoren.

Commercialisering van de zorgsector is een belangrijk thema in de CAO-strijd van de witte woede. Andersglobalisten hebben de plicht om de vakbonden in dit dossier te steunen om voor de bevolkling duidelijk te maken dat dit "kleine" dossier samenhangt met "grote" dossiers als GATS, Bolkenstein-richttlijn enz. en samen 1 geheel vormt van sluipende liberalisering van de openbare diensten en openbare middelen.

16u Vlaams Parlement Plenaire zitting:

Stemming over de dienstencheques. Er kan een experiment opgestart worden geurende twee jaar om in kinderopvang initiatieven via interimkantoren dienstencheques te gebruiken. Meerderheid tegen minderheid wordt het decreet goedgekeurd. Hiermee valt het doek over een zeer gemediatiseerd debat dat op zichzelf weinig impact heeft, maar dat een belangrijke simboolwaarde heeft om drie redenen:

+ het debat is nodeloos gecommunautariseerd. De PS en "de Walen" houden de modernisering van de arbeidsmarkt tegen. Vlaanderen grijpt zijn kans voor en modernere diensteneconomie gericht op de moderne noden van de bevolking.

+ Daarmee geraakt het hoofdprobleem uit de schijnwerpers: er zijn niet genoeg jobs. En de(federale)soci
ale zekerheidsmiddelen die in systemen als dienstencheques gestopt worden om de werklozen te "activeren" creeren geen werk bij, alleen maar bijkomende activiteit die in concurrentie komt te staan met bestaande arbeidssystemen.

+ De zorgsector in België is eingenlijk een para-statale sector zonder winstoogmerk.Dat is een vorm van semi-geprivatiseerde activiteit gesubsidieerd door en onder toezicht van de overheid. De invloed van de katholieke zuil is dominant. Maar de discussie over de gevolgen van die invloed kan niet verward worden met privatisering zoals die zich nu stelt. Nu al kopen spaarders en bedrijven oude huizen en villa's op met het doel dar een rusthuis in te stellen met verplegend personeel dat op zelfstandige basis zorgen komt verstrekken. We staan nog maar aan het begin van deze evolutie die hand over hand zal toenemen narmate de vergrijzing toeneemt en de sociale zekerheid wordt "gemoderniseerd" en de overheid haar budget afstemt op lastenverlagingen voor bedrijven en de rijken. Vandaag eisen de vakbonden een grootscheeps programma van arbeidstijdverkorting in de sector via sociale zekerheidsmiddelen (sociale maribel). Deze maatregel is perfect doenbaar binnen een circuit van openbare geldmiddelen. Maar wordt discutabel indien de privé-sector het voor het zeggen heeft, zoals vandaag zichtbaar is in de "harde" sector, waar de loonlastverlagingen niet allen geen werk opleveren, maar gewoon verdwijnen in de algemene boekhouding, lees dienen om de winsten en de concurrentiepositie te herstellen in plaats van voor werk te zorgen.

Met dit verzoekschrift willen wij de komende twee jaar als gebruikers van zorgdiensten toezien op het experiment dat door de het parlement is gestart. We hebben allemaal kinderen en we zullen vroeg of laat allemaal gebruik maken van de goede zorgen van verplegenden. Voet tussen de deur inzake de invoering van nieuwe arbeidsstelsel in de zorg is dus niet alleen een zaak van de vakbonden, maar ook van ons mensen die gebruik maken van de diensten van openbaar nut. Dit verzoekschrift wil dus in de eerste plaats een steun zijn aan de witte woede.

Maar dit verzoekschrift wil ook een kleine bijdrage leveren in het groot debat over liberalisering van onze diensten. Met de richtlijn Bolkenstein voor ons is dat geen overbodige luxe. Wij starten dus morgen op de witte woedebetoging het ophalen van handtekneingen en gaan er mee door op de betoging tegen de richtlijn Bolkenstein. Als wij de nodige handtekenigen hebben dan kunnen wij in de nieuwe politieke constellatie in het Vlaams Parlement gehoord worden en dar dit debat voeren. Met de witte woede en met de ervaring van onze franstalige collega's in de hand. Langs die kant is een breed platform gevormd "stop de jacht op werklozen" die zich tot doels telt op te komen voor WERK in plaats van uitsluiting van de werklozen. Op een meeting in anwezgiheid van 250 mensen aan de ULB vrijdagavond werd de actie rond dit verzoekschrfit al positief onthaald. Er is ook een franstalige petitie als morele ondersteuning van dit initiatief. Onze stem in het kapittel zal daarom ook niet alleen de intrekking van decreet 2216 op de agedfan houden, maar ook Mr. De Winter lik op stuk geven.

Teken daarom deze lijst, die spijtig genoeg niet in electronische versie mag ingediend worden.Je zal dus pen en papier en postzegels moeten klaar leggen om alle handtekeningen terug te sturen. DOEN !

Theo mewis
theomewis@skynet.be



Liberaliseren van diensten ?
Da’ s geen WERK !

Zowel via Europa als via federaal en regionaal beleid in België, worden diensten aan de bevolking geliberaliseerd. Dat is vrijmaken voor winst. Dat leidt tot meer werkloosheid en slechtere jobs. Het Sociaal Forum voor WERK werkt aan alternatieven voor WERK vanuit het wetsvoorstel Decroly (*).Vandaag helpen wij de invoering van dienstencheques in de non-profit terugdraaien. Zoals de vakbonden en zorgsector eisen.Teken daarom ons verzoekschrift aan het Vlaams Parlement om decreet 2216 daarover in te trekken (*)

Weg die dienstencheques
in de non-profit !


naam adres handtekening


1………………………………………………………………………………………………………………………

2………………………………………………………………………………………………………………………

3……………………………………………………………………………………………………………………….

4……………………………………………………………………………………………………………………….

5……………………………………………………………………………………………………………………….

6……………………………………………………………………………………………………………………….

7……………………………………………………………………………………………………………………….

8……………………………………………………………………………………………………………………….

9……………………………………………………………………………………………………………………….

10……………………………………………………………………………………………………………………

Handtekeningen terug of aanvraag tot forumulieren in WORD-versie :
naar de indiener van het verzoekschrift Raf Verbeke Spitaalpoortstraat 84 9000 Gent
of naar Sociaal Forum voor WERK Theo Mewis Manteliusstraat 12 3500 Hasselt
Formulieren en info op 0497/23.07.60. carineraf@pandora.be

(*) http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=231 en http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=307