arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebifederatie wijst katholieke onderwijskoepel op haar verantwoordelijkheden
by Isha Van Alsenoy r Tuesday, Jun. 01, 2004 at 8:04 PM
Isha.VanAlsenoy@holebifederatie.be

In 2002 ondertekende het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) De gemeenschappelijke verklaring over de gelijke behandeling van holebi- en heteroseksualiteit in het onderwijs. De ondertekenaars engageerden zich om onder andere “open te staan voor diversiteit in seksuele geaardheid” en “alle personen, ongeacht hun seksuele geaardheid, respectvol en evenwaardig te behandelen en elke discriminatie terzake te verwerpen”. De Holebifederatie, die nauw betrokken was bij het tot stand komen van deze verklaring, is dan ook erg verrast en teleurgesteld over de boude uitspraken van Mieke Van Hecke. Zij vraagt aan holebi-leerkrachten om hun seksuele identiteit te verbergen, onder het mom van loyaliteit aan het pedagogisch project van het VSKO.

De Holebifederatie meent dat een pedagogische missie onmogelijk aanleiding kan geven tot het negeren of banaliseren van de wet die koppels van gelijk geslacht de mogelijkheid biedt om te huwen en van de anti- discriminatiewet.

De Holebifederatie wordt voor het derde jaar op rij financieel ondersteund door Vlaams minister Vanderpoorten, voor het project Impulsen voor een holebibeleid in het onderwijs. Dit jaar probeert zij ook de onderwijskoepels te bereiken.

“De uitspraken van Van Hecke, werken zeer ontmoedigend. We stoppen dagelijks energie in het bespreekbaar maken van holebiseksualiteit in het onderwijs. We organiseren studiedagen en ontvangen jaarlijks zo’n 400-tal infovragen uit het onderwijsveld. Het realiseren van een veilige school voor holebileerkrachten en –leerlingen, vormt onze voornaamste doelstelling. Als zelfs het (toekomstige) hoofd van de grootste onderwijskoepel een uitgesproken negatief signaal over holebileerkrachten de wereld instuurt, stellen wij ons de vraag hoe wij onze opdracht naar behoren moeten zien in te vullen?”, aldus de Holebifederatie.

Ook minister Vanderpoorten verklaarde zopas nog in het holebimagazine ZiZo, dat ze het holebithema beschouwt als een vanzelfsprekend onderdeel van het zorgbeleid op school. Ze wijst erop dat holebiseksualiteit verplichte materie vormt voor alle scholen, ook die van het VSKO dus, omdat het thema is opgenomen in de vakoverschrijdende eindtermen. De wens van Van Hecke om holebileerkrachten onzichtbaar te maken, past duidelijk niet in deze visie. De Holebifederatie hoopt alsnog op een constructief gesprek met Van Hecke.

Om het één en ander recht te zetten, wil de Holebifederatie de pers en andere geïnteresseerden graag de weg wijzen naar correcte informatie en relevante referenties over holebileerkrachten. Deze kunt u vinden op http://www.holebifederatie.be



De Brauwere G., Eindrapport onderzoek naar de situatie van holebi-leerkrachten in Vlaanderen, 2002, Hogeschool Gent, Gent. 09/ 24 24 288



Hommeles, vereniging voor en door holebiseksuele leerkrachten.

Contact: Marijs Totté 03/ 322 29 31



De woestijnjaren: Coming- out in het onderwijs- Getuigenissen van holebi-leerkrachten, Heist-op-den-Berg: Hommeles, 2000



Van Isterbeek, K., Het eindrapport: onderwijsminister Marleen Vanderpoorten. In: ZiZo, 11de jaargang nr. 64 mei/juni 2004, p. 14- 16.



Verbeelen, E., Holebileerkrachten in Vlaanderen: baanbrekend onderzoek In: ZiZo, juli/ augustus 2002, p. 22 –23, http://www.zizo-magazine.be