arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verplichte sluitingsuur Leuvense cafés afgevoerd
by Sam Tuesday, Jun. 01, 2004 at 5:41 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – Het verplichte sluitingsuur voor cafés, een maatregel van de Stad Leuven om de stad veiliger te maken, komt er uiteindelijk niet. De Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie (LOKO) verzamelde in minder dan een week tijd twintigduizend handtekeningen via een online petitie.

De maatregel die vorige week dinsdag op het schepencollege werd beslist verplichtte cafés op de Leuvense Grote Markt om tussen 02.00 en 08.00 uur 's morgens minstens vier uur te sluiten. Precies een week later werd de maatregel al afgevoerd.

Joris Vermeiren van LOKO: “Wij komen aan zoveel handtekeningen om verschillende redenen. Allereerst is het blokperiode en de studenten doen dan niets anders dan studeren en af en toe hun mail checken. Het is natuurlijk ook snel gebeurd om online iets te tekenen. Bovendien was iedereen het erover eens dat deze maatregel onze vrijheid beperkte”, aldus Vermeiren. “Er moet toch ook genuanceerd worden. Het is een online petitie dus er zullen zeker dubbele adressen bijzitten, al is de boodschap wel duidelijk. Vandaag was er normaal ook een betoging gepland, maar die is afgevoerd omdat we onze slag thuis hebben gehaald.”

LOKO ontkent niet dat er in Leuven problemen zijn inzake veiligheid, vooral in de weekends, maar volgens Vermeiren werden die niet veroorzaakt door de studenten. “Er moet inderdaad iets aan dit probleem gebeuren, maar in de eerste plaats door sensibilisering en preventie. We willen ook dat er meer overleg is tussen de horeca, de studenten en het stadsbestuur. Verder kan meer blauw op straat als dat gericht en efficient is en onze vrijheid niet beperkt”, aldus Vermeiren.

“In het verleden zijn we op vlak van studentencafés altijd gehoord geweest, maar voor de onderhandelingen voor deze maatregel werden we nooit gecontacteerd. Dat omdat volgens mij alles zeer snel is gegaan. Er waren recent heel wat problremen in Leuven en daardoor moest de maatregel snel van kracht worden, maar er is ons beloofd dat we in het vervolg in het overleg zullen betrokken worden”.