arch/ive/ief (2000 - 2005)

bescheiden succes actie tegen de lerarenkliklijn
by Marc Vercoutere Tuesday, Jun. 01, 2004 at 12:34 PM
actiestopdekliklijn@hotmail.com

Een klein succes tegen de laakbare praktijken van de VBJ. Da actiegroep blijft echter alert.

Persbericht.

Ten gevolge van de acties van de actiegroep: stop de kliklijn, in verband met de leraren-kliklijn, is de Vlaams Blok jongerensite niet meer bereikbaar. Vermoedelijk is de site ten gevolge van de actie stilgelegd.
Er staat enkel een aankondiging dat er een nieuwe verkiezingssite komt op 1 juni. Uiteraard zal de actiegroep de nieuwe site opvolgen. We hebben niets tegen een Vlaams Blok jongerensite. Wel doen we een oproep tot het volledig stilleggen van laakbare praktijken zoals de leraren-kliklijn.
Onderaan bijgevoegd sturen we ook nogmaals de oorspronkelijke oproep.
Ook alle partijen en vakbonden zijn aangeschreven. Hun reacties zullen we nadien gebundeld verspreiden.

actiegroep: stopdekliklijn.

Ter Info: "Deze actie is (jammer genoeg) niet nieuw. In het boek 'Doen' (Prometeus, 1992, pp.16-18) van Tom Lanoye, een bundeling van zijn columns, zit er een oproep om een soortgelijke actie te boycotten. De actie dateert van 13 maart 1989 en werd gelanceerd in Antwerpse scholen door Filip Dewinter. De boycot van deze actie n.a.v. een column van Tom Lanoye leidde toen tot stopzetting van de campagne." (uittreksel uit een reactie van een mede-actievoerster)

De actietekst.

Onderstaande tekst is weer te vinden op de website van de Vlaams Blok jongeren site. (http://www.vbj.org/), link contact, daarna meldpunt.

"Wordt in bepaalde lessen het Vlaams Blok bewust in een negatief daglicht gesteld? Laat het ons weten! We garanderen je strikte anonimiteit en zullen je klacht opvolgen, om eventueel een pamflettenactie aan je school te organiseren of klacht in te dienen bij de commissie "Laakbare praktijken". "

Kliklijnen zijn blijkbaar een structureel actiemiddel van het Vlaams Blok. Deze oproep is een regelrechte bedreiging van al wie in het kader van zijn onderwijstaak, zich kritisch durft te uiten tegen het Vlaams Blok. Het spoort leerlingen aan om, in plaats van kritisch te zijn tegenover aangebrachte stellingen, leraars door te spelen aan het Vlaams Blok. Het is uiteraard één van de bedoelingen van het Blok om listings aan te leggen van leraars die in hun ogen subversief zijn. Lees: niet akkoord met de stellingnames van het Blok.
Deze kliklijn is een zoveelste voorbeeld van de onverdraagzaamheid tegen al wat niet met de extreemrechtse filosofie van het Blok overeenstemt.
Een haatcampagne tegen het onderwijzend personeel is pervers en een vorm van verregaande infiltratie in de inhoudelijke waarde van het onderwijs.

Reageer, schrijf, mail, telefoneer, fax,... want slechts door massaal te reageren kan hen aan het verstand gebracht worden dat een overgrote meerderheid niet slikt dat er voortdurend kliklijnen en haatcampagnes worden opgezet. Zend deze mail ook door naar al je vriend(inn)en en kennissen.


reageer :
secretariaat@vbj.org
tel: 02/219 27 28
fax: 02/219 50 47

Ons contact: actiestopdekliklijn@hotmail.com

Fier
by Esther Monday, Jun. 14, 2004 at 1:57 PM

Is er nu ook al een zwarte lijst tegen leraars? Dan sta ik er zeker op. En weet je wat? Ik ben er nog fier op ook!

Ik moet als leerkracht neutraal zijn. Het is dus zeker niet zo dat ik ongevraagd negatieve kritiek op het Blok uit, maar ik maak er wel een punt van dat er respect moet zijn voor iedereen, voor alle bevolkingsgroepen. En als ze mij echt vragen waarop ik stem, dan is mijn antwoord dat ik links stem.

Even tussen haakjes: ik ben leerkracht NT2 (Nederlands als tweede taal), mijn cursisten hebben dus alle mogelijke netionaliteiten. Ik heb in mijn klas zeer vriendelijke, gemotiveerde mensen die hun uiterste best doen om zich te integreren in dit land en de taal te leren. Ik ben trots op hen!