arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stevig protest tegen Europees-Zuid-Amerikaanse top in Mexico: een ooggetuigenverslag
by Geertje en Bart Sunday, May. 30, 2004 at 4:15 PM
bartgeertjemexico@hotmail.com

Naar aanleiding van de top tussen Latijns-Amerika en Europa bevindt Guadalajara, de tweede grootste stad van Mexico, zich in “hoogste staat van allertheid”. Hoewel zelfs de lokale tv opriep om binnen te blijven, betoogden de andersglobalisten tegen wat zij een "neoliberale hoogmis" noemen.

Geen kranten te koop in Guadalajara
Naar aanleiding van de top tussen Latijns-Amerika en Europa bevindt Guadalajara, de tweede grootste stad van Mexico, zich in “hoogste staat van allertheid”. Ondanks het ‘hoge’ bezoek lijkt Guadalajara op een dodenstad. De hoofdstraten zijn leeg, alle winkels zijn gesloten en hebben de rolluiken neergelaten. Het historische centrum is volledig afgezet en wordt omwald door metershoge ijzeren hekken. Niemand komt er doorheen. Overal in de stad patrouilleren politie-agenten in gevechtskledij.

Om de fysieke integriteit van de 58 staatshoofden te verzekeren, namen de autoriteiten van de stad een aantal buitengewone maatregelen. Zo gaven ze bijvoorbeeld het bevel alle krantenkiosken in het centrum van de stad te sluiten. Met deze maatregel wilden ze voorkomen dat er in de stad kranten uit Mexico-city, zoals de linkse krant La Jornada, zouden verspreid worden.


Een foto uit de linkse krant La Jornada die het zwijgen werd opgelegd tijdens de duur van de top


Kamperende studenten met geweld verdreven
Een 200-tal studenten uit Mexico-city trokken deze week naar Guadalajara om er te manifesteren tegen de ‘top’. Ze sloegen hun tenten op in het Parque Juarez, in het zuiden van de stad. Donderdagnamiddag echter verplichtte de politie de studenten het park te verlaten. De studenten gehoorzaamden en verlieten het park, gevolgd door politie die hen provocerend op de hielen liep. Een geërgerde student riep plagend naar een van de agenten: “Hopelijk krijg je ooit een kogel van de guerilla door je kop”.
Dat was genoeg om de politie te doen losbarsten. Al snel werd er stevig losgeslaan op de studenten, die zich trachtten de verdedigen met stenen die voor het grijpen lagen.

Wat later vond er overleg plaats en werd beslist dat de studenten in het park mochten blijven. Maar om 8 uur ’s avonds werden de studenten opnieuw bedreigd. Meer dan 400 agenten in ‘Robocop-uitrusting’ omsingelden het Parque Juarez waar zich op dat moment slechts een 60-tal studenten bevonden. Het kwam tot stevige rellen: 4 studenten werden gewond.


Manifestatie andersglobalisten: lokale televisie roept op om binnen te blijven
Vrijdag 28 mei, ’s morgens vroeg al, deed de lokale televisie van Guadalajara een algemene oproep om “de kalmte te bewaren en binnen in huis te blijven om geen onnodige risico’s te lopen”. Het motief van deze ‘berichtgeving’: ‘s namiddags is een grote manifestatie gepland van andersglobalisten. De politie werd in gereedheid gebracht, duizenden agenten verspreidden zich over de stad en waakten op elke hoek van de straat.

Om 17 uur verzamelden meer dan 2000 syndicalisten, boeren, studenten en vertegenwoordigers uit allerlei sociale organisaties zich aan de Plaza Minerva, 5 km van het centrum van Guadalajara. In een brandende zon, bij meer dan 30 graden, zette de menigte zich in beweging richting het historisch centrum, waar de staatshoofden aan de vergadertafel zitten. Aan het hoofd van de betoging liep Evo Morales, de leider van de strijdende Boliviaanse cocaboeren.

Vooraan liepen arbeiders en sociale bewegingen, achteraan studenten en jongeren, waaronder een groep van ongeveer 500 anarchisten. Deze volgorde werd in gezamenlijk overleg vastgelegd, om te voorkomen dat de jongeren als eersten in onmiddellijke confrontatie zouden komen met de sterk uitgeruste politie-eskaders.

De sfeer was uitstekend. Twee uur lang verliep de betoging zonder incidenten. Maar de aanwezigheid van de politie, die het historisch centrum als een burcht bewaakten, werd steeds meer voelbaar. Aangekomen aan de kathedraal, draaiden de syndicalisten en sociale bewegingen rechts af, weg van de ‘beschermde burcht’. De sterk uitgeruste politie, met helm, legervest, knuppel en schild was echter een doorn in het oog van de anarchistische jongeren. Zij vervolgden hun weg niet en draaiden linksaf, richting politie. Al snel werden er allerlei voorwerpen richting de geuniformeerden gegooid. De agenten, in aantal veel groter dan de anarchisten, bleven ongeroerd onder de regen van projectielen. Na amper 5 minuten echter, reageerden de agenten aggressief en werden de voorwerpen over en weer gegooid. Al snel werd er peper- en traangas op de manifestanten afgevuurd.Ook de brandweer speelde zijn rol, en zorgde voor een koude douche. De hele situatie draaide uit in een stevig gevecht tussen een 300-tal jongeren en een zwaar uitgeruste politie-eskader. Het centrum van de stad stond in rep en roer. De pers berichtte aan het eind van de avond over 30 gewonden, 100 jongeren zouden zijn opgepakt.

De politie was echt aggressief en ging heel snel over tot geweld. Het hotel waar we verblijven in gelegen in het midden van het centrum, op twee blokken van de hoofdstraat, die tot het traject van de betoging behoorde. Toen een jonge gast ’s avonds, mee dan een uur na de betoging het hotel verliet om ergens eten te gaan kopen, werd hij hardhandig aangepakt door een groep politie-agenten. Hij was nog maar net uit het hotel toen een groep agressiefe agenten hem tegenhielden. Toen de jongen duidleijk wilde maken dat hij gewoon uit het hotel kwam om iets te eten te halen, duwde één van de agenten een pistool tegen zijn hoofd waarbij hij riep: “ als je beweegt schiet ik!”. Vijf agenten sleurden de jongen op de grond, trokken zijn t-shirt van zijn lijf en begonnen hem stevig te stampen in het gezicht, rug en benen. Toen zijn vriendin het hotel kwam uitgelopen om hem uit te handen van de politie te bevrijden, trok de politie hem recht en duwde hem hardhandig tegen de glazen deur van het hotel die in scherven brak en zorgde voor een aantal stevige snijwonden in zijn rug.

Vandaag zaterdag 29 mei, de dag nadien, blijkt echter dat vele betogers vermist zijn. De politie heeft geen officiële lijst met namen van de opgepakte personen vrijgeven. Bovendien zou het aantal gewonden een stuk hoger zijn dan 30.