arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protest tegen vrijhandelsbijeenkomst in Guadalajara
by Mathias Saturday, May. 29, 2004 at 10:10 PM

Naar aanleiding van een vrijhandelsbijeenkomst tussen de Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen in Guadalajara, México, kwamen verschillende sociale bewegingen en verzetsgroepen op straat. Hoogtepunt in de protesten was een manifestatie met drieduizend participanten. Bij de rode zone probeerden kleine groepjes door de politiebarricades heen te geraken. Anderen hadden het op banken en luxewinkels gemunt. In de schermutselingen die daarop volgenden trad de politie hardhandig op, met als resultaat een dertigtal gewonden en honderd arrestanten, waaronder ook buitenlanders.



In Guadalajara vindt momenteel de derde in een rij van bijeenkomsten plaats tussen de landen van de EU, Latijns-Amerika en de Caraïben.De toenadering van de EU tot die landen zou er op gericht zijn het respect voor fundamentele rechten van de bevolking en de sociale integratie te bevorderen. Daarnaast, en waarschijnlijk met meer ijver, wordt er onderhandeld over de vrijmaking van de handel en andere neoliberale beleidsmaatregelen. De Eu is een belangrijke handelspartner en Europese multinationals zijn actief in de overname van talloze (overheids)bedrijven in de regio.

Precies omwille van de neoliberale agenda trok de bijeenkomst de aandacht van verschillende sociale bewegingen. Dezelfde groepen – dit is landbouwersorganisaties, vakbonden, delegaties van inheemse volkeren, ecologisten, anarchisten en communisten- die afgelopen september in Cancun op straat kwamen naar aanleiding van de WTO bijeenkomst, zijn nu aanwezig in Guadalajara. Niet zonder reden. Onderhandelaar Lamy van de Europese Unie hoopt onder andere in Guadalajara de juiste toon te zetten zodat de Doha rond binnen de WTO weer vaart krijgt.

Naast een tegenconferentie trok vooral de manifestatie van afgelopen vrijdag de aandacht. De avond ervoor was de spanning in de grootstad reeds hoog opgelopen. De goed georganiseerde anarchistische karavaan ‘Carlo Giuliani’ werd vanaf haar aankomst in de stad opgejaagd door de politie. De hondertwintigtal anarchisten verhuisden van het ene naar het andere park en werden uiteindelijk voor meer dan 7 uur omsingeld. Verschillende groepen verklaarden zich solidair met de karavaan en de onderhandelingen met een mensenrechtencommisie zorgden ervoor dat een 800 tal oproerpolitie zich terugtrok van de kampplaats van de karavaan.

De dag erop, vrijdag, verzamelden 3000 mensen voor de manifestatie tegen de top tussen de Europese Unie en de landen van Latijns-Amerika. Opvallend aanwezig waren de ‘electricistas’, inheemse groepen uit Oaxaca en Chiapas, milieuactivisten en landbouwers uit Jalisco die duizenden hectaren verliezen voor de oprichting van een internationale luchthaven, de revolutionaire vakbond Euzkadi, solidariteitsgroepen met Cuba en Venzuela, studenten van de overheidsuniversiteit ....en tenslotte een ‘zwart blok’ van een vierhondertal anarchisten.

De manifestatie verliep vrolijk, met sambamuziek, gezang en slogans. “Mocht Fox het kunnen, hij verkocht zijn moeder”, “Lang leve Zapata, de strijd gaat door” “Voor brood, land en vrijheid strijden we tot het einde” “Neen aan de staat, leve de anarchie!”
Bij de rode zone blokkeerde het zwarte blok een belangrijk kruispunt, en zochten enkele kleine groepjes de confrontatie met de politie. Er werd een soort peperspray ingezet en bij nacht chargeerde de politie. Verspreid sneuvelden ruiten van luxewinkels en banken. Het zwarte blok en een sambaband vervulden initieel een kalmerende rol: de paniek die ontstond naar aanleiding van de politiecharges werd getemperd doordat een vierhondertal activisten rustig voortwandelde. Later echter viel het blok uiteen. Verspreid in de stad vonden er honderd arrestaties plaats, waarbij de politie buitenlanders uit café´s en restaurants haalde. Dertig activisten bleven gewond achter. Het is wachten op nieuws van de arrestanten. Te weten dat het respect voor mensenrechten een centraal thema is in de bijeenkomst.

meer foto's
by Guido Sunday, May. 30, 2004 at 12:25 PM

op:

Fikse rellen bij EU-Latam-top
http://indymedia.nl/nl/2004/05/19264.shtml

protest tegen vrijhandelstop in Guadalajara
http://indymedia.nl/nl/2004/05/19274.shtml

zwart blok
by Mathias Sunday, May. 30, 2004 at 4:34 PM

zwart blok...
mat_125.jpg2rzvuc.jpg, image/jpeg, 600x450

meer foto's
by Guido Sunday, May. 30, 2004 at 4:35 PM

op:

Fikse rellen bij EU-Latam-top
http://indymedia.nl/nl/2004/05/19264.shtml

protest tegen vrijhandelstop in Guadalajara
http://indymedia.nl/nl/2004/05/19274.shtml

foto's aangepast
by christophe Sunday, May. 30, 2004 at 4:37 PM
christophe@indymedia.be

Mathias,

Ik heb de grootte van de foto's aangepast zodat ze makkelijker te bekijken zijn.
Hopelijk vind je dat niet erg.
christophe