arch/ive/ief (2000 - 2005)

Clear Channel gaat Rwandese Radio Mille Collines achterna
by christophe callewaert Friday, May. 28, 2004 at 7:34 PM

BRUSSEL -- 1300 radiostations heeft mediareus Clear Channel in de VS in handen. Veel van die stations geven een forum aan extreemrechtse talk show hosts. Een Britse journalist vergeleek hun pro-oorlogsretoriek met de praktijken van het Radio Mille Collines. Drie medewerkers van deze Rwandese haatradio werden vorig jaar veroordeeld door het Rwanda-tribunaal. Zij worden medeverantwoordelijk geacht voor het creëren van de sfeer waarin de genocide gedijde.

“We zullen je doden, kakkerlakken.” Zo klonk het tien jaar geleden op Radio Milles Collines. Een week later barste het geweld los en werden bijna één miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's afgemaakt. De verantwoordelijken van de radio werden in december vorig jaar veroordeeld voor hun aandeel in de Rwandese genocide. De Britse journalist Jake Lynch van de denktank “Reporting the World” waarschuwt de Amerikaanse talkshow hosts dat hen wel eens het zelfde zou kunnen overkomen.

Dehumanisering daar ging het Radio Mille Collines om. De vijand moest worden voorgesteld als een dier, als iets dat het niet waard is om hier op aarde rond te lopen. Van dehumanisering kennen de Amerikaanse omroepers ook wel iets. Na het uitbreken van het folterschandaal staken ze nog een tandje bij. Neem Michael Savage tijdens zijn show op 12 mei: “Nu wil iedereen dat Bush een bom dropt op een Arabisch land. Die lui moeten moeten met geweld bekeerd worden tot het christendom. Dat is de enige manier om er mensen van te maken.” Twee dagen deed hij er nog een schep boven op door de folterpraktijken te verdedigen. “Ik denk dat dat een zeer goed beleid is. Gebruik kleine, lelijke vrouwen om het uit te voeren. Laat ze maar te keer gaan tegen naakte Iraki's. Laat politiehonden blaffen tegen naakte Iraki's tot ze kraken.” Michael Savage beweert zes miljoen luisteraars te hebben. Zijn programma wordt verspreid door Clear Channel.

Scumbag”
Glenn Beck is nog één van die beruchte 'talk radio'-makers. Beck noemde de vader van de onthoofde Nick Berg een 'scumbag'. Michael Berg had het aangedurfd om Bush en co verantwoordelijk te stellen voor de dood van zijn zoon. Glenn Beck is de geestelijke vader van de beruchte Rally for America's, de door Clear Channel gesponsorde meetings die de Amerikaanse bevolking moest warm maken voor de oorlog in Irak. Ook Beck bereikt een miljoenenpubliek via Clear Channel.

Rush Limbaugh bakte het eveneens bruin na de publicatie van de eerste folterfoto's. “Pff, niet meer dan een studentendoop van Skull and Bones.” Skull and Bones is het duistere genootschap waar zowel Bush als Kerry lid van zijn sinds hun studententijd. “Gaan we te keer gaan tegen die soldaten omdat ze zich eens goed geamuseerd hebben,” vroeg hij zich af. En... inderdaad Rush Limbaugh verdient zijn brood bij een Clear Channel-radiostation.

Bron: www.mediachannel.org