arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rob klopt zonder pepperspray
by kris merckx Friday, May. 28, 2004 at 12:32 PM
kris.merckx@skynet.be

De Vlaams Blok-top heeft een volle dag nodig gehad om een 'excuus' te verzinnen voor de afschuwelijke toetakeling van Martina Hellebaut door haar 'ex', het Blok-kopstuk Rob Verreycken: Martina zou pepperspray in zijn ogen gespoten hebben. Naar aanleiding hiervan schreef ik het hiernavolgdende commentaar. Ik kan immers zelf meespreken van de slagen van 'Rob Klop' en van zijn leugens. En ik leerde Martina al dertien jaar geleden kennen, in wel heel bijzondere omstandigheden.

Ik had gisteren echt te doen met Martina Hellebaut. Toen ik op de voorpagina van De Morgen zag hoe zwaar haar ex, 'Rob Klop' Verreycken, haar had toegetakeld kwam mij een beeld uit september 1991 levendig voor de ogen. Dat van een jonge kleine vrouw die ongelovig opkeek naar haar toekomstige man die mij zonet een zware vuistslag in het gezicht had verkocht. Ze begreep duidelijk niet wat de toenmalige Führer van het NSV (Blok-studenten) had aangericht, noch waarom. Amper 16 of 17, was ze toen allicht te jong om te vermoeden dat hetzelfde haar nog te wachten stond. Maar dan in veelvoud!
In die herfstmaand van 91 stond ik op de Meir in Antwerpen propaganda te maken voor de PVDA in aanloop naar de verkiezingen van november (de fameuze eerste 'zwarte zondag'). Ik stond rustig te spreken met een voorbijganger met mijn rug naar de straat toen ik plots van achter werd vastgegrepen. Toen ik mij omdraaide incasseerde ik een slag in volle gezicht van een boomlange kerel die ik tot dan niet kende. Hij schold me nog wat uit en zette het op een lopen. Maar vanuit een camionette hadden rijkswachters het incident toevallig gezien en zij konden Rob Klop inrekenen. Ze kwamen terug naar de Meir om hem met mij te confronteren. Ik mocht zijn identiteitskaart zien en kreeg zo de formele bevestiging van mijn eerste persoonlijke 'kennismaking' met... Rob Verreycken.
De agressie van Verreycken tegen mij is vier jaar later voorgekomen voor het gerecht. Verreycken moest tegelijk verschijnen voor een gewelddadige aanval op twee Jongsocialisten aan de ingang van de boekenbeurs Het Andere Boek. In eerste aanleg werd Verreycken veroordeeld voor beide agressies. "Rekening houdend met het strafrechtelijk verleden (van Verreycken) en de ernst van de feiten" en -in het geval van de Jongsocialisten - met het feit dat het ging om "een vooraf georganiseerde geweldactie in bende" kreeg hij drie maanden effectieve celstraf. Voor zijn verdediging had Rob Klop nochtans aangevoerd dat zowel ik als de Jong-Socialisten hem geprovoceerd zouden hebben. Een complete leugen, even groot als die welke de Vlaams-Blok-leiding na een hele dag zoeken, wist te bedenken als 'excuus' voor het aftuigen van Martina Hellebaut: Verreycken zou pepperspray in zijn ogen gekregen hebben. Laat ons hopen dat het Martina voor de rechtbank niet vergaat zoals met de twee Jongsocialisten van '91: die haalden voor het Hof van Beroep geen gelijk meer tegen Verreycken omdat de 'feiten niet bewezen waren'. Zijn leugen dat de getuigenis tegen hem 'verzonnen' was door de aan het Andere Boek aanwezige getuige 'PVDA-advocate' Lilly Trips pakte toen verf. De veroordeling voor zijn agressie tegen mij werd behouden, zij het het met verzachting van de straf (enkel drie maanden voorwaardelijk). Dat was vooral te danken aan een chemie-arbeider uit Essen die de aanval toevallig gezien had en zich spontaan als getuige had aangeboden.

De voorbije drie weken toonden ons dat inzake criminaliteit het Blok vooral werk heeft in eigen huis. Vrienden arbeiders zeggen mij nochtans dat zefs deze ernstige feiten het Blok weinig stemmen gaan kosten: 'De meerderheid van hun aanhang verdraagt voorlopig gewoon alles van hen'. Volgens hen, en ik volg hen daar grotendeels in, is het enige wat nu een beetje pakt: aantonen dat het Blok een ultra-liberale partij is van het 'Rijk volk eerst'. Dat zij het huidige beleid van privatisering, sociale afbraak, snert-jobs niet alleen steunt maar nog wil versterken. Toch denk ik dat tegelijk de misdaden van Blok-verkozenen wel al een aantal door het Blok misleide mensen kan doen inzien dat geweld en criminaliteit sinds altijd inherent zijn aan extreem-rechtse partijen. De fascisten zijn vroeger en nu groot geworden door de meest dierlijke en primitieve instincten bij mensen aan te wakkeren. Hun racistische ophitsing heeft tot doel de geesten te verzieken en rijp te maken voor fascistisch politiek geweld, eerst tegen migranten, dan tegen communisten en de hele arbeidersbeweging. Een partij die in zo'n klimaat baadt kan niet anders dan nieuwe geweldenaars aantrekken en voortbrengen.

Rob Klop haalt stemmen
by FN Monday, Jun. 14, 2004 at 8:02 AM

En deze man heeft gisteren bij de Vlaamse verkiezingen nog 7.000 voorkeurstemmen gehaald! Begrijpe wie kan...