Leraars in het Vlaams Blok vizier by Marc Vercoutere Friday, May. 28, 2004 at 11:03 AM |
mvercoutere@hotmail.com |
Stoof je leraar eens een peer. Verklik hem bij het Vlaams Blok.
Onderstaande tekst is weer te vinden op de website van de Vlaams Blok jongeren site. (http://www.vbj.org/), link contact, daarna meldpunt.
"Wordt in bepaalde lessen het Vlaams Blok bewust in een negatief daglicht gesteld? Laat het ons weten! We garanderen je strikte anonimiteit en zullen je klacht opvolgen, om eventueel een pamflettenactie aan je school te organiseren of klacht in te dienen bij de commissie "Laakbare praktijken". "
Kliklijnen zijn blijkbaar een structureel actiemiddel van het Vlaams Blok. Deze oproep is een regelrechte bedreiging van al wie in het kader van zijn onderwijstaak, zich kritisch durft te uiten tegen het Vlaams Blok. Het spoort leerlingen aan om, in plaats van kritisch te zijn tegenover aangebrachte stellingen, leraars door te spelen aan het Vlaams Blok. Het is uiteraard één van de bedoelingen van het Blok om listings aan te leggen van leraars die in hun ogen subversief zijn. Lees: niet akkoord met de stellingnames van het Blok.
Deze kliklijn is een zoveelste voorbeeld van de onverdraagzaamheid tegen al wat niet met de extreemrechtse filosofie van het Blok overeenstemt.
Een haatcampagne tegen het onderwijzend personeel is pervers en een vorm van verregaande infiltratie in de inhoudelijke waarde van het onderwijs.
Reageer, schrijf, mail, telefoneer, fax,... want slechts door massal te reageren kan hen aan het verstand gebracht worden dat een overgrote meerderheid niet slikt dat er voortdurend kliklijnen en haatcampagnes worden opgezet.
secretariaat@vbj.org
tel: 02/219 27 28
fax: 02/219 50 47
Sla loos alarm! by Slobovanius Friday, May. 28, 2004 at 11:30 AM |
slobovanius@hotmail.com |
Protesteren bij de kliklijn is ongeveer hetzelfde als jezelf verklikken.
De beste manier om dit soort kliklijnen te saboteren is het doen van valse meldingen.
Geef leraars MET Vlaams-Bloksympathieën aan bij de kliklijn.
Stel u voor dat ze afkomen. Dan gaat die leraar zich daarvan distantiëren en zeggen dat hij ook een Blokker is en maken ze zichzelf en elkaar alleen maar belachelijk.
En ook al komt het niet zover, omdat ze bij het VB niet achterlijk zijn en eerst een elementair onderzoek instellen, dan nog creeer je een boel werk op het VB-secretariaat. En niets is zo demotiverend als het onderzoeken van loze alarmen.
Aan de betrokken leraars: doe zo voort en laat u niet intimideren door deze criminele vzw's. In wat voor een land leven wij? Waar de georganiseerde misdaad deelneemt aan de verkiezingen?
Creativiteit welkom. by Marc Vercoutere Friday, May. 28, 2004 at 4:19 PM |
mvercoutere@hotmail.com |
Elke creatieve actie is welkom. Hierbij een reactie op de mailing van de actiegroep: stop de kliklijn.
"Deze actie is (jammer genoeg) niet nieuw. In het boek 'Doen' (Prometeus, 1992, pp.16-18) van Tom Lanoye, een bundeling van zijn columns, zit er een oproep om een soortgelijke actie te boycotten. De actie dateert van 13 maart 1989 en werd gelanceerd in Antwerpse scholen door Filip Dewinter. De boycot van deze actie n.a.v. een column van Tom Lanoye leidde toen tot stopzetting van de campagne (hij riep in Humo op om wel te reageren op de Vlaams Blok oproep, maar dan met fictieve namen en verzonnen leraars... Idee?
Nog veel succes met de actie, groetjes,"
(naam niet vermeld wegens privacy redenen)
Actie by christophe Friday, May. 28, 2004 at 4:33 PM |
In 1989 werd ook de actie School Zonder Racisme gelanceerd als reactie op de campagne van Filip Dewinter.
Kijk eens op http://www.schoolzonderracisme.be
Misschien dat zij nog ideeën hebben.
Persbericht UVV by Kjell Bleys Saturday, May. 29, 2004 at 5:09 PM |
EEn persbericht van de Unie van de Vrijzinnige Verenigingen naar aanleiding van een klacht door de Vlaams Blok Jongeren tegen het Koninklijk Atheneum Halle.
UVV Persbericht 301203
De maskers vallen af: Vlaams Blok vraagt censuur
De Vlaams Blok Jongeren van het arrondissement
Brussel-Halle-Vilvoorde dienden een klacht in
bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur tegen
het Koninklijk Atheneum Halle, omdat er
in het klaslokaal niet-confessionele zedenleer
een affiche hing (hangt) met volgend opschrift:
‘Ze hebben ons al eens getoond hoe zij
de crisis en de sociale problemen oplossen.
Extreem rechts? Nooit meer!'
Tegen een achtergrond van uitgemergelde slachtoffers van de concentratiekampen wijst deze affiche op het gevaar van onverdraagzaamheid en totalitaristisch denken. Dergelijke ideeën vormen een reëel gevaar voor de democratie, de rechtsstaat en de principes, vervat in de Universele en Europese Verklaring van de Rechten van de Mens. Dit extremistische gedachtegoed leidt naar een samenleving waarin de mensen onmondig en machteloos worden gemaakt en waarin simplicisme, haat en angst het denken en voelen van velen bepalen. Bijgevolg is het extreem rechtse denken een aanval op de waarden, die de humanistische vrijzinnigheid verdedigt. Voor de vrijzinnige moeten vriendschap, genegenheid, respect, vertrouwen en solidariteit in de samenleving aangemoedigd worden.
De Commissie Zorgvuldig Bestuur is dezelfde mening toegedaan, want zij oordeelde dat de affiche, in het kader van het leerplan niet-confessionele zedenleer, geen politieke propaganda inhoudt. Bijgevolg dient de affiche niet verwijderd te worden.
De Centrale Raad der niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen van België (CVR) heeft bijna tien jaar geleden deze affiche met een afbeelding van de holocaust verspreid om de bevolking op te roepen tot verdraagzaamheid en solidariteit. Uitgangspunt hierbij is de persoonlijke waardigheid van ieder mens gekoppeld aan een universele verdraagzaamheid tegenover elk individu. Respect voor de individuele rechten van éénieder en achting voor elke burger zijn immers de voorwaarden voor een leefbare samenleving voor iedereen. De mensenrechten staan onder internationale protectie en kunnen enkel gedijen in een democratisch staatsbestel dat pluralisme, openheid, tolerantie en vrijheid van meningsuiting en verdraagzaamheid in zijn vaandel draagt.
Deze waarden zijn niet te vinden bij de extreem rechtse tendensen, nu niet en ook vroeger niet. De tijdloze affiche tracht de consequentie van het fascistisch geweld en racistische stemmingmakerij uit de jaren ’30 duidelijk aan te tonen. Het blijft een actueel thema. Het is immers belangrijk om, weldoordacht en zonder vooringenomenheid intens en met herhaling, burgers het gevaar van extreem rechtse tendensen te doen inzien. Daarom is deze affiche volgens ons geen partijpolitieke affiche, maar een maatschappelijke affiche, die naar de kern van de rechtsstaat gaat.
Hoewel de affiche geen enkele verwijzing naar het Vlaams Blok bevat, heeft de partij klacht ingediend. Reeds enkele maanden geleden diende het Vlaams Blok klacht in tegen een VAKA-affiche met de woorden ‘Wie zijn stem aan extreem rechts geeft, is ze voor altijd kwijt.’ De Commissie Zorgvuldig Bestuur oordeelde toen dat de school deze affiche diende te verwijderen, omdat het woordje ‘stem’ kon verwijzen naar een partijpolitieke dimensie.
Met deze klacht gaat het Vlaams Blok een stap te ver. Dat ze door klacht in te dienen tegen affiches, die het extreem rechtse gedachtegoed bestrijden, zich identificeert met deze tendensen, bevestigt a fortiori onze vrees voor de groei van extreem rechts. Het zogenaamd opschuiven naar het centrum, het zogenaamd aanvaarden van de Rechten van de Mens is duidelijk maar schijn.
Deze klacht is ook gericht tegen een levensbeschouwelijke affiche, uitgegeven door de CVR, de officiële erkende gesprekspartner van de overheid. Deze affiche wordt bovendien gebruikt als een pedagogisch hulpmiddel om de waarden van deze levensbeschouwing in de lessen niet-confessionele zedenleer te verwoorden en te verduidelijken. In deze lessen wordt opgeroepen tot actief burgerschap, waarbij empathie, assertiviteit, verdraagzaamheid, verantwoordelijkheid, kritische geest, solidariteit, engagement, het verwerpen van uitsluiting en ongelijkheid, worden benadrukt. Al deze begrippen wil de gewraakte affiche tegen racisme en fascisme uitdrukken.
Het verbieden van de affiche staat gelijk aan censuur en aan een verbod op vrije meningsuiting. Het Vlaams Blok wil derhalve de vrijheid van gedachte en geweten aan banden leggen en sluit op deze wijze elk streven uit naar een dialoog en het afleggen van verantwoordelijkheid op basis van rationele en zinnige argumenten. Dat dit verbod gevraagd wordt tegen de lessen niet-confessionele zedenleer, maakt de klacht des te belangrijker. Is het onderwijs niet de basis voor een groei naar een bewust en democratisch burgerschap? Zal het Vlaams Blok de argumentatie dat dergelijke waarden politiek gebonden zijn en dus niet thuishoren in de school, die politiek neutraal moet blijven, ook hanteren tegen pedagogisch materiaal, dat zou verwijzen naar christelijke waarden, gezien deze christelijke waarden ook verdedigd worden door een politieke partij?
Waar moeten we dan naartoe? In het Vlaams Blok programma lezen we "Politiek hoort volgens ons niet thuis in het onderwijs. De hetze die sommige leraars in de klas voeren tegen het Vlaams Blok is volstrekt onaanvaardbaar. Al even verwerpelijk is de openlijke propaganda voor de multiculturele samenleving, nu ook al ingeschreven in de zogenaamde ‘eindtermen’.
Het blind achterna hollen van de multiculturele illusie staat de assimilatie in de weg en leidt vandaag tot grote maatschappelijke spanningen." Met dergelijke opvattingen sluit het Vlaams Blok zich naadloos aan bij het nazistische denken van uitsluiting en onverdraagzaamheid. De klacht tegen de ‘holocaust’-affiche toont eens te meer de ware bedoelingen van de partij: alle andersdenkenden trachten monddood te maken. Wij als democraten en vrijzinnig humanisten zullen ons steeds blijven inzetten voor het sensibiliseren van het grote publiek voor het gevaar dat extreem rechts betekent voor onze democratie en onze veiligheid.
Vrijzinnig humanisten hebben zich trouwens altijd ingezet voor gelijkwaardigheid en voor ontvoogding. Het humanisme is van bij het begin een ontvoogdingsbeweging geweest. In een streven naar emancipatie willen de vrijzinnigen dat alle mensen mondig en weerbaar worden. Het streven naar ontvoogding en mondigheid betekent echter meer dan het louter gewaarborgd zien van rechten. Elk individu kan zijn plaats in de maatschappij op termijn slechts handhaven door zich te laten leiden door het solidariteits-principe.
Het is tevens een reflex van zelfbehoud. Het streven naar meer openheid, een grotere verdraagzaamheid en vooral minder discriminatie kaderen in het opzet van deze affichecampagne, die we meer dan ooit zullen steunen.
Michel Magits
Voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen