arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sjabi-Puurs reikt hand naar derde wereld met vastenvoettocht
by Afractiaan Thursday, May. 27, 2004 at 7:45 PM
afractie@hotmail.com

Maandag werden in het gemeentehuis van Puurs 10 cheques ter waarde van € 2200 uitgereikt. Het geld was ingezameld op de vastenvoettocht van het St-Jan Berchmansinstituut. Het werd een warme en solidaire avond...

SJABI heeft een jarenlange traditie van vastenvoettochten - welke school in het vrij onderwijs kent de vastenaxies niet? - en ook dit jaar werd er flink gestapt. De leerlingen legden gesponsord zo'n 15 kilometer af. Vooraf waren zij geïnformeerd over het doel van hun axie en de verschillende projecten.
Afgelopen maandag kregen de afgevaardigden van de 10 projecten hun centen overhandigt in het gemeentehuis van PUURS. Het waren de leerlingen die het meest geld hadden ingezameld, die de cheques overhandigden.
* Een school in Kinshasa (Congo) werd gesteund, de betrokken zuster kwam danken en riep op tot solidariteit met de derde wereld.
* Leo Pelgrims kwam namens Broederlijk Delen een cheque in ontvangst nemen. Zij legden dit jaar de klemtoon op de Andes.
* Rik De Wit werkt in Zuid-Afrika aan alfabetisering en ook hij was blij met de geschonken steun.
* Pater Robert Suykers was uit Indonesië even op vakantie in België en hij kwam zelf vertellen hoe het geld als schoolgeld zou aangewend worden in Djakarta, voor de armen daar.
* Zuster Verona kwam met 2 Indische zusters danken voor de steun aan de school in Kodora (India) waar men hoofdzakelijk de meisjes het huishouden bijbrengt en ook aan alfabetisering doet.
* Uit Finado in Haïti kwam ook een getuigenis van Marina Van Uffel. Zij werken rond peterschappen en schoolprojecten en wouden graag een nieuw klaslokaal en kookruimte inrichten in een plaatselijk schooltje. Dankzij dit geld lukt hun dat wellicht.
* An Hofmans vertelde over Teresa's Convent in Kochim in Zuid-India.
* Kenneth Rumes nam namens Afractie ook € 2200 in ontvangst. In een scherp dankwoord riep hij op tot solidariteit en het respecteren van de 0,7%-norm door de politici. De Talibés in Yoff zullen een nieuwe frigo krijgen en Afractie zal het overige geld ook aan deze straatkinderen besteden.
* Een parochiepriester in Sri Lanka die de kinderen daar helpt, kreeg ook een cheque.
* Linda Spiessens bracht een project aan in Guatemala. Daar zullen de centjes gebruikt worden om vrouwen en kinderen te begeleiden die na de genocide van de dictatuur overbleven met een trauma.

De verschillende axies waren hartverwarmend en het feit dat vanuit een kleine gemeenschap als die van SJABI zo'n steun werd gegeven maakte de avond des te hartelijker. Er werd met een gemoedelijke babbel afgesloten.

Dankwoord Kenneth Rumes bij overhandiging cheque is fel voor politici.
by Afraciaatje Thursday, May. 27, 2004 at 9:40 PM

Woordvoerder en initiatiefnemer Kenneth Rumes van Afractie kreeg maandag in Puurs een cheque geschonken van € 2200. Die werd geschonken aan Afractie voor haar inzet voor de Talibékindern in Dakar.

Het dankwoord van Kenneth Rumes was fel en tegelijk erg dankend (zoals het hoort...). De aanwezige schepenen van Puurs en de anderen kregen een niet mis te verstane boodschap en oproep tot wereldwijde solidariteit.
Hieronder het dankwoord zoals door Kenneth maandag gebracht:
"Geachte aanwezigen, beste kameraden,
Het is met een ontzetten warm gevoel dat ik hier vandaag namens Afractie de cheque in ontvangst neem, ons geschonken door de vastenvoettocht van SJABI-Puurs.
Dankzij deze cheque kunnen wij de Talibéstraatkinderen in Yoff, een voorstad van de Senegalese hoofdstad Dakar, een betere toekomst geven. Talibés zijn kinderen die vanaf 3 jaar reeds in de straten van Dakar bedelen om aan eten te komen en geld voor hun koranlessen bij de marabouts.
Lies Van Camp, een vriendin van ons, haalde 22 kinderen van straat en samen met vrijwilligers in België en Senegal verzorgen wij ze. In een huurhuis geven wij hen onderdak, eten en onderwijs.
Wij zijn ontzettend blij met uw steun en we zullen dit geld besteden voor de aankoop van een koelkast. Met dit geld kunnen we die bovendien goed vullen. Er zal verder didactisch materiaal aangekocht worden voor de reis die wij in juli zullen maken. We kunnen met zekerheid ook de komende maanden de huur betalen.
Ook namens Anja, onze mascotte Diouf, de Talibés, Lies en de andere medewerkers danken wij u voor deze cheque.
Een cheque die bewijst dat solidariteit geen hol begrip is in onze samenleving. Ik wil erop wijzen dat dit geld is ingezameld door kinderen die het thuis vaak ook financieel niet zo makkelijk hebben. Families steunden de inzameling, terwijl ze vaak amper de zware schoolkosten van hun eigen kinderen kunnen betalen. Het feit dat zulke families mee zorgen voor dit fantastisch bedrag, maakt het symbool des te warmer en des te sterker.
Hopelijk volgen de politici dit voorbeeld en ik maak graag van de gelegenheid gebruik. Vlak voor de verkiezingen staan de oren van die mannen toch altijd wat wijder open, hopelijk horen ze het en laten ze het niet bij loze beloftes. Ik roep hen op om zowel op lokaal als op federaal en Europees vlak de OESO-norm van 0,7% te volgen en daadwerkelijk in de praktijk 0,7% van de begrotingsuitgaven te besteden aan ontwikkelingshulp.
Graag wil ik iedereen die Afractie steunt danken omdat ze onze droom die gek was, nog gekker, nog wat grootser en nog wat meer waar te maken door hun aanwezigheid, hun enthousiasme en hun inzet.
Ik dank de mensen van het vastenvoettochtcomité, mijn collega's van campus Schuttershof en mijn directeur, alle leerlingen van SJABI en hun families.
Ten slotte wil ik Anja, Lies, Chantal, Malika, onze families, de peters en meters van de Talibés, het personeel, Fatou, El Hadj en Amadou in Dakar bedanken voor hun niet aflatende inzet. Bedankt."