arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie tegen stort in Vloesberg
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – Een deel van het D'Hoppebos in Vloesberg (Flobecq) in de provincie Henegouwen is al jaren een stortplaats van zakenman Marcel Fort. Normaal gezien is het stort sinds twee jaar gesloten, maar dagelijks rijden er nog vrachtwagens naar het stort, zogezegd voor rehabilitatie. Enkele actievoerders nemen dit niet langer en protesteerden op woensdag 26 mei voor het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Jef Tavernier (Groen!) en Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte (PS).

Actie tegen stort in...
vloesberg_054.jpgoldq4t.jpg, image/jpeg, 953x585

Het stort “Radar” van Marcel Fort (S.A. Fort-Labiau) werd op 1 juli 2002 officieel gesloten, maar een maand later reden er alweer vrachtwagens geladen met bouwafval naar de stortplaats, zogezegd om te rehabiliteren.Het collectief Foert-Fourte en de milieubeweging willen niet langer aan het lijntje gehouden worden. De situatie in Vloesberg vereist dringende maatregelen en daarom voerden zij op woensdag 26 mei actie bij het kabinet van minister Tavernier en van minister Demotte. “Als de ministers niet weten hoe ze het stort moeten sluiten en het boeltje moeten opkuisen, dan komen wij hier vandaag voor hun deur kuisen”, aldus actievoerdster Edith Brouckaert.

Filip De Bodt, gemeenteraadslid in Herzele (LEEF!) en lid van de milieuwerkgroep vzw 't Uilekot. (lid van de Bond Beter Leefmilieu en vertegenwoordigd in de plaatselijke milieuraad): “in principe is het stort al dicht van 2002 maar elke dag rijden er nog vrachtwagens aan. Wij willen voor de verkiezingen nog even aan de Vlaamse en de Waalse overheid duidelijk maken dat zij de bevoegdheid hebben er iets aan te doen. Uiteraard vinden wij het positief dat minister Tavernier de eerste boetes heeft opgelegd, maar we willen dat hij dat naar de toekomst consequent blijft doen”, aldus De Bodt. “Er is nu al een boete uitgeschreven van 50.000 euro en er volgen er nog een vijftal dus minister Tavernier zit alleszins in de goede richting. Alvorens men een boete kan opleggen moet men bij de transporteurs gaan kijken of de vrachten ingeschreven zijn in het register. Als de transporteur niet ingeschreven is schat OVAM wat er vervoerd is en schrijven zij een boete uit. Dan kan de transporteur eventueel nog in beroep gaan bij de minister.”

John Wante, kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Jef Tavernier (Groen!) stond de actievoerders te woord: “Het is inderdaad zo dat het stort van Flobecq sinds jaren een milieukanker is. Dat was ook de reden waarom toenmalig Minister Dua in 2000 er bij het Waalse Gewest op aandrong om het te laten sluiten. Door een gerechtelijke procedure tussen het Waalse Gewest en Fort was de sluiting pas in 2002 een feit. Tot onze spijt echter moeten wij vaststellen dat er nog steeds afvaltransporten plaatsvinden naar het stort, zogezegd omwille van rehabilitatie met bouwmaterialen”, aldus Wante. “Wij zijn het daar uiteraard niet mee eens en we vinden dat de transporten aan een maximale heffing moeten onderworpen worden en indien de Vlaamse transporten niet worden aangegeven worden daar strenge boetes op geheven. Er zijn door OVAM controles gebeurd en een vrachtwagen werd reeds beboet. Het betrokken bedrijf wilde niet betalen en tekende beroep aan, maar dat is uiteindelijk door de minister verworpen. Er zijn nog enkele dossiers in aantocht, in totaal gaat het over heffingen en boetes van 600.000 euro op 1500 ton afval. We hopen dat door een combinatie van blijvende controles en het consequent opleggen van boetes en heffingen de afvalstromen voorgoed zullen ophouden. We verwachten uiteraard ook inspanningen van het Waalse Gewest want het stort ligt toch op hun grondgebied en zij zouden het dus beter moeten controleren. Het gaat hier wel degelijk om een milieuprobleem want er is ook sprake van grondwatervervuiling de zich mogelijk naar het Vlaamse grondgebied kan uitbreiden”, aldus Wante.

Van het kabinet van minister Tavernier ging het naar het kabinet van minister Demotte. Filip De Bodt: “Minister Demotte is de verkozen burgemeester van Vloesberg dus hij is de man die er kan voor zorgen dat de politie het stort 24 uur op 24 bewaakt. Zijn verantwoordelijkheid is dus zeker groter dan die van Tavernier. Tot nu toe onderneemt Demotte echter enorm weinig. Wij horen dat de gemeente in kortgeding zou gaan tegen Fort om het stort stil te leggen, maar wij willen eerst nog zien wat er exact in dat kortgeding gevraagd wordt. Wij krijgen daar gewoonweg geen informatie rond.”

De toon van de actievoerders voor het kabinet van minister Demotte werd grimmiger. Met een sneeuwkanon werd de stoep voor het kabinet ondergeschuimd. “ Zo weet hij ook eens weet wat schuim is”, zegt actievoerdster Edith Brouckaert, ”net zoals de beekjes in Vloesberg ook schuimen, maar dan van de vervuiling.”

Na verloop van tijd stond een kabinetsmedewerkster van minister Demotte de actievoerders kort te woord en zij beloofde dat ze de vorderingen zouden mogen inkijken.

Een actievoerder poetst de poort van minister Tavernier
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

Een actievoerder poe...
vloesberg_009.jpgabs8lf.jpg, image/jpeg, 400x583

John Wante
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

John Wante...
vloesberg_014.jpgmbqshp.jpg, image/jpeg, 441x588

Filip De Bodt
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

Filip De Bodt...
vloesberg_042.jpgcsr9wy.jpg, image/jpeg, 513x589

De stoep van minister Demotte wordt schoongeveegd
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

De stoep van ministe...
vloesberg_038.jpgqiqup8.jpg, image/jpeg, 438x584

foto6
by Sam Thursday, May. 27, 2004 at 3:26 PM
samvandriessche@hotmail.com

foto6...
vloesberg_041.jpgexrzui.jpg, image/jpeg, 474x590

zie ook
by Guido Friday, May. 28, 2004 at 8:40 AM

Verslag schoonmaakactie Dhoppe
http://ovl.indymedia.org/news/2004/05/2190.php

fotoverslag II schoonmaakactie comité Foert/Fourte
http://ovl.indymedia.org/news/2004/05/2208.php