arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regering versoepelt seizoensarbeid
by ABVV & ACV Wednesday, May. 26, 2004 at 2:35 PM

REGERING VERHOFSTADT VERSOEPELT SEIZOENSARBEID IN LAND- EN TUINBOUW ZONDER RAADPLEGING SOCIALE PARTNERS!

De bestaande regeling van seizoensarbeid in de land- en tuinbouw wordt reeds jarenlang nauwgezet opgevolgd door de werkgevers en vakbonden van de betrokken sectoren.

De bedoeling is hierbij steeds geweest om de vaste, reguliere tewerkstelling te beschermen. We zijn er zo in geslaagd om van de seizoensarbeid een succes te maken MET behoud (zelfs een stijging!) van het aantal vaste tewerkstellingsplaatsen

En vandaag vernemen wij dus via de media dat de Federale Regering eenzijdig, zonder overleg met sociale partners, dit syteem zal wijzigen. Verhofstadt en Vandenbroucke treden het sociaal overleg hier manifest met voeten.
Dergelijke materies vormen in ons land altijd voorwerp van bespreking in de Nationale Arbeidsraad en in de Paritaire Comitees van Landbouw en Tuinbouw. Daar worden, in overleg, afspraken gemaakt in het belang van de sector, in het belang van werkgevers EN werknemers.

Deze Regering vindt het sociaal overleg blijkbaar niet langer belangrijk.
Ook de verdediging van de meer dan 10.000 bestaande vaste jobs is voor de Regering Verhofstadt ondergeschikt aan het creƫren van tijdelijke jobs, in dagcontracten, tegen lage lonen van 7 euro per uur, met verlaagd RSZ-bijdragen.




Voor meer informatie kan u terecht bij:
ACV Voeding en Diensten: Frans Dirix 02/500.28.11
ABVV Algemene Centrale: Ferdi DeWolf 02/549.05.49

uitleg
by rik de coninck Friday, May. 28, 2004 at 10:47 AM

Eigenlijk begrijp ik dit niet goed : welk voordeel haalt de boer uit het aanwerven van een seizoensarbeider? (dus naast de mogelijkheid om iemand snel af te danken) En waarom moest dit verlengd worden?
Ik denk dat jullie dit naar de buitenwereld beter moeten uitleggen.Mvg.Rik