arch/ive/ief (2000 - 2005)

Groei uitgaven ontwikkelingssamenwerking is virtueel
by christophe callewaert Wednesday, May. 26, 2004 at 12:22 PM

BRUSSEL -- Als het van de regering Verhofstadt II afhangt, bereikt het Belgische budget voor ontwikkelingssamenwerking eindelijk de sinds lang voorop gestelde 0,7 % van het Bruto Nationaal Inkomen. Zo staat het toch in het regeerakkoord. In 2003 zet de regering plots al 0,61 % neer. Een stijging met bijna 50 % in vergelijking met de voorbije jaren. Goed op weg, zou je dan zeggen. Ware het niet dat de Derde Wereld geen euro meer heeft gezien. Dat bracht het speurwerk van 11.11.11 aan het licht.


Naar jaarlijkse gewoonte schrijft 11.11.11 een stevig rapport over de Belgische ontwikkelingssamenwerking (foto christophe)

“De stijging is virtueel,” schrijft de koepelorganisatie van de Vlaamse NGO's, “want volledig toe te schrijven aan een schuldkwijtscheldingsoperatie ten aanzien van Congo.” De kosten van die operatie worden uitgesmeerd over vele jaren, maar de Oeso (de club van rijke landen) laat toe dat staten meteen het volledige bedrag inbrengen als uitgave voor ontwikkelingssamenwerking. Dat betekent dus dat de begroting van ontwikkelingssamenwerking de komende jaren die kost zal moeten blijven dragen zonder dat die uitgaven nog meetellen in de berekening van de 0,7 %.

Er is nog meer aan de hand. Van de Oeso mag België ook het volledige nominale bedrag inbrengen. In het geval van de herschikking van Congolese schulden is dat 600 miljoen euro. Doordat Congo al jaren zijn schulden niet meer afbetaald en dat in de toekomst wellicht ook nooit volledig zal kunnen doen, zijn die schulden niks meer waard. Wie Congolese schulden 'koopt', betaalt nog hooguit 5 % van het oorspronkelijke bedrag. Als die virtuele 600 miljoen euro uit het 1.671 miljoen euro aan uitgaven in 2003 wordt gelicht, zakte België vorig jaar onder het percentage van 2002. Met een schrale 0,38 % van het BNI in 2003 lijkt de 0,7 %-norm verder af dan ooit.

Paasei
In 2004 verwacht 11.11.11 een scherpe terugval van het percentage. De organisatie is ook bang dat België veel te veel zal betalen voor de vrijwel waardeloze schuld. Voor een eerste schijf van 27,2 miljoen euro betaalde ontwikkelingssamenwerking 13,6 miljoen euro of 50 % aan de Nationale Delcrederedienst, de exportverzekeraar van de Belgische overheid. “Als ook de volgende schijven aan dat percentage betaald worden, is dat een reusachtig paasei voor Delcredere,” zegt Mieke Molemans, voorzitster van 11.11.11. Het kabinet van Verwilghen gaf wel garanties dat dat niet zou gebeuren.

Te veel betaald
by christophe Wednesday, May. 26, 2004 at 3:29 PM

In de nieuwe MO*, die vandaag van de persen rolde, staat een reactie te lezen van Luc De Lobel, een kabinetsmedewerker van Verwilghen.

"Het klopt dat we nu te veel betalen, maar in de ministerraad viel er niet over te praten."

Dat betekent dus dat minister Verwilghen gebogen heeft voor minister van Financiƫn Reynders. De Lobel beloofde wel te streven naar een betere regeling voor de komende jaren.