arch/ive/ief (2000 - 2005)

NGO's in dienst van multinationals
by La Jornada (gepost door neopygmee) Tuesday, May. 25, 2004 at 10:46 AM
neopygmee_REMOVE_@pi.be

Tuxtla Gutierrez, Mexico, 21 mei 2004 - Ecotoeristische hotels in het Lacandonaanse oerwoud in Chiapas, Mexico, - één is reeds in bedrijf, een tweede is in opbouw en een derde is gepland - worden gebruikt als centra voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van bioprospectie. Zonder enige controle wordt genetisch materiaal uit de rijkdom aan biodiversiteit naar buiten gesmokkeld, verklaart de ecologische NGO "Maderas del Pueblo del Sureste".

Volgens Miguel Angel García, vertegenwoordiger van de NGO die afdelingen heeft in verschillende staten van het zuidoosten van Mexico, gebeurt dit via niet-gouvernementele organisaties zoals "Espacios Naturales y Desarrollo Sustentable" (Natuurlijke Plaatsen en Duurzame Ontwikkeling), AC, en CEIBA-AC.

Onder de dekmantel van deze organisaties, en onder het mom van "conservatie van de biodiversiteit ten behoeve van de mensheid", gaat een groep wetenschappers schuil die aan de ecotoeristische hotels verbonden zijn.

Deze hotels zijn "Chajul", dat reeds in bedrijf is, "Río Tzendales", in opbouw, en het reeds geplande "Laguna Lacanjá". Volgens "Maderas del Pueblo del Sureste" worden deze centra gesponsord door multinationals, waaronder Ford.

Volgens de aanklacht dienen deze "centra voor wetenschappelijk toerisme voor bioprospectie, het zijn plaatsen waar zonder enige controle door de overheid of door de bewoners van de regio genetisch materiaal uit de rijkdom aan biodiversiteit naar buiten gesmokkeld worden".

Een aanwijzing dat de activiteiten die door de organisaties uitgeoefend worden op hun eigendommen (samen 300 hectares) niet van toeristische aard zijn, is de strenge bewaking door de Secretaría de Marina, een onderdeel van het Mexicaanse leger, dat elke toegang tot de zone weigert.

Onderdeel van de strategie, aldus "Madera del Pueblo", zijn de onderhandelingen tussen de leiders van het "ecotoeristische" project en de federale en regionale overheid. Op die manier wordt de Lacandonaanse gemeenschap (waar zoals gekend de zapatisten actief zijn) onder druk gezet, door op plaatsen waar nu aan kleinschalige landbouw gedaan wordt hotels te bouwen, in het bijzonder daar waar de bewoners niet over de gepaste papieren beschikken.

Miguel Angel García verzekert dat de betreffende groep Mexicaanse wetenschappers sedert meerder jaren in de bioprospectie werkzaam is in opdracht van multinationale bedrijven die uit zijn op private winst.

(Vrij vertaald uit http://www.jornada.unam.mx/2004/may04/040522/016n1pol.php?printver=1&fly=1)

Ford en Earthwatch
by neopygmee Tuesday, May. 25, 2004 at 11:25 AM
neopygmee_REMOVE_@pi.be

Zie ook bijvoorbeeld Earthwatch (http://www.earthwatch.org/), een "ecologische NGO", die zich voor 5 miljoen dollar liet sponsoren door Ford (1).
Ford sponsorde niet alleen Earthwatch maar ook G.W.Bush (met 510.000 dollar) (2), die niet echt van een overmatige belangstelling voor mileu-bescherming beticht kan worden, en is zelf op meer dan één vlak aan kritiek onderhevig, onder andere op ecologisch vlak (3).
Van onpartijdigheid is bij Earthwatch dus al geen sprake, aangezien ze uit de hand eten van een zeer dubieuze multinational, en bovendien laat het zich voor de kar van Ford spannen in diens poging om zijn imago op te krikken.
"Greenwash" heet dat in het Engels, en bij NGO's die zich daar laten voor gebruiken is het op zijn minst serieus oppassen geblazen.

(1) http://search.atomz.com/search/?sp-q=ford&sp-a=0001233a-sp00000000
(2) http://www.motherearth.org/USboycott/donors_en.php
(3) http://www.corpwatch.org/search.php?q=ford&x=19&y=5