arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe video brengt bewijs: '40 funerals and a wedding' in Irak
by christophe callewaert Monday, May. 24, 2004 at 6:54 PM

Vijf dagen geleden bombardeerden Amerikaanse troepen in Irak een plaats vlak bij de Syrische grens. Een legitiem doel want een bolwerk van buitenlandse rebellen, aldus de Amerikaanse generaal Kimmit. Mannen, vrouwen en kinderen die te gast waren op een huwelijksfeest, aldus Iraakse getuigen. Een video die APTN-verslaggevers zondag in handen kregen, geven deze laatsten nu gelijk.

“Beetje vreemd om midden in de nacht en de woestijn een huwelijksfeest te houden,” zei de generaal daags na het bombardement. Zijn troepen hadden 35 slachtoffers geteld. Mannen en vrouwen inderdaad, maar geen kinderen. Of daarvan hadden de VS-troepen toch in ieder geval geen restanten gevonden. De mannen hadden allemaal een militaire leeftijd, zei de generaal nog. En aanwijzingen van een huwelijksfeest waren er zeker niet gevonden. Kimmit: “Geen massa's eten en zelfs geen overschotjes.” Generaal Kimmit zei dat er misschien wel een soort feest aan de gang kan geweest zijn. “Slechte mensen hebben ook wel eens iets te vieren. Slechte mensen hebben ook feestjes,” aldus de generaal tijdens een persconferentie.

Cocaïne
Generaal Kimmit beweerde in een eerste reactie ook nog dat de VS-troepen vreemde paspoorten en wapens hadden gevonden, maar veel meer kon hij daar niet over zeggen. Een dag later bracht hij wat slides mee die toonden wat de VS zoal hadden gevonden: ingepakte kleding, wapens, medische apparatuur en zowaar cocaïne. Volgens Kimmit moesten de journalisten maar niets geloven van de AP-video die de slachtoffers van het bombardement toonden. De geografie op die video klopte niet eens. Waar de lijken van vrouwen en kinderen op de video dan wel vandaan komen, wist Kimmit niet te vertellen.

Nu kreeg APTN van een overlevende van het bombardement een nieuwe video die een dag voor de slachtpartij werd gedraaid. De video bevat beelden van dansende en feestende Irakezen. Sommigen van hen werden vorige week begraven na het bombardement. De man die de video overhandigde, is een drummer uit Bagdad. De andere leden van de muziekgroep overleefden de aanval niet.

Bron:
Reuters

video online
by Guido Monday, May. 24, 2004 at 9:00 PM

De video staat hier:

http://news.bbc.co.uk/media/video/40188000/rm/_40188213_wedding05_buchanan_vi.ram